50 liter ril 20 liter hvordan?
50 liter ril 20 liter hvordan?
Jeg har set på en opskrift og den bliver til 55 liter. Hvis jeg nu kun kan brygge 20 liter og gerne vil brygge denne øl hvordan omskriver jeg så det hele så det kommer ned til 20 liter? Tænker mest på med hensyn til at når man koger humlen om man kan bruge den samme tid som man skal bruge til 55 liter? eller hvordan gør i?
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
I beersmith er der en scale funktion
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 19:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
Du kan scalere det hele ned ved at dividere med 5,5 og multiplicere med 2. det vil sige både vand, malt, humle og gær.
Kogetid for humle(r) og mæsketid er den samme uanset om du laver 55 eller 20 liter.
Kogetid for humle(r) og mæsketid er den samme uanset om du laver 55 eller 20 liter.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
er det så også det samme med humlen ? for på den opskrift jeg har liggende står der bla. at der skal bruges 3 slags humle hvor den ene er på 40 g.Broder Jacob skrev:Du kan scalere det hele ned ved at dividere med 5,5 og multiplicere med 2. det vil sige både vand, malt, humle og gær.
Kogetid for humle(r) og mæsketid er den samme uanset om du laver 55 eller 20 liter.
40/55=0,72
0,72*20=14,4
kan man gøre sådan ?
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
Det er lige præcis sådan du skal gøre, alle tilsætninger skaleres mens tider forbliver de samme, vær dog opmærksom på at hvis du karbonerer på flaske skal mængden af sukker per L ikke skaleres.
Sendt fra min D6603 med Tapatalk
Sendt fra min D6603 med Tapatalk
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
Det er ikke en lineær skalering. Men i betragtning af alle de andre steder hvor processen har betydning for resultatet, så går det nok.
Beersmith har en skaleringsfunktion som hjælper, også når det er skalering mellem forskellige mæskeeffektiviteter.
Beersmith har en skaleringsfunktion som hjælper, også når det er skalering mellem forskellige mæskeeffektiviteter.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
Jeg vil da også lige nævne, at BeerCalc også har en op/ ned scalering ;-)
Vær dog opmærksom på om BG er korrekt i forhold til den kopierede opskrift - da afkogt vand under humle kogningen er forskellig.
Vær dog opmærksom på om BG er korrekt i forhold til den kopierede opskrift - da afkogt vand under humle kogningen er forskellig.
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
beercalc og beersmith har begge skalerings muligheden...
Du tager en opskrift, skalerer den efter din effektivitet og bryg volume.
Voila...
Ikke noget med at regne den ene eller anden ting op eller ned i mængde...
Du tager en opskrift, skalerer den efter din effektivitet og bryg volume.
Voila...
Ikke noget med at regne den ene eller anden ting op eller ned i mængde...
Jacob Krogh
Re: 50 liter ril 20 liter hvordan?
Det er lige hvad jeg kunne bruge mange tak! ;)Krogh skrev:beercalc og beersmith har begge skalerings muligheden...
Du tager en opskrift, skalerer den efter din effektivitet og bryg volume.
Voila...
Ikke noget med at regne den ene eller anden ting op eller ned i mængde...