Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Så er første bryg så småt ved at være klar til at ryge på flaske - hvilket jo betyder at der bliver plads i kummefryseren til en ny omgang.
Første bryg kan ikke kaldes fejlfrit, men forhåbentlig har jeg lært lidt og kan se frem til nye fejl næste gang ;)
Jeg fifler lidt med en opskrift på en mørk hvedeøl og vil høre om I har nogle forslag til forbedringer (eller bare mener den skal i skralderen...).
Jeg kunne selvfølgelig købe et kit - men det er bare ikke lige det jeg tænder på.
Type: All-grain
Gær: WLP351 Bavarian Weizen
Gærstarter: 2,5 liter (uden omrøring)
Portionsstørrelse: 20,5 liter
OG (estimeret): 1,057
FG (estimeret): 1,013
IBU: 15,3
Kogetid: 90 minutter
EBC: 39
ABV: 5,7
Malt:
2,15 kg Pilsner, Fuglsang (3,7 EBC)
2,15 kg Hvede, lys, Weyermann (3,9 EBC)
0,35 kg Caramel/Mørk Krystal, Muntons (425 EBC)
0,35 kg Carawheat, Weyermann (98 EBC)
0,35 kg Melanoiden, Weyermann (59 EBC)
Humle:
40 g Saaz, Tjekkiet (3,3 %) - 60 minutter
Mæskning:
Indmæskning, 18 liter - 67C i 60 minutter
Udmæskning - 76C i 10 minutter
"Fly-sparge", 18 liter, 76C
Fermentering:
Pitch ved 18C - stigende til 21 over 7 dage, derefter 14dage ved 19C
Flaskning:
Karbonering til 3,0 vol med alm. sukker.
Lagring 21 dage ved 20C
Første bryg kan ikke kaldes fejlfrit, men forhåbentlig har jeg lært lidt og kan se frem til nye fejl næste gang ;)
Jeg fifler lidt med en opskrift på en mørk hvedeøl og vil høre om I har nogle forslag til forbedringer (eller bare mener den skal i skralderen...).
Jeg kunne selvfølgelig købe et kit - men det er bare ikke lige det jeg tænder på.
Type: All-grain
Gær: WLP351 Bavarian Weizen
Gærstarter: 2,5 liter (uden omrøring)
Portionsstørrelse: 20,5 liter
OG (estimeret): 1,057
FG (estimeret): 1,013
IBU: 15,3
Kogetid: 90 minutter
EBC: 39
ABV: 5,7
Malt:
2,15 kg Pilsner, Fuglsang (3,7 EBC)
2,15 kg Hvede, lys, Weyermann (3,9 EBC)
0,35 kg Caramel/Mørk Krystal, Muntons (425 EBC)
0,35 kg Carawheat, Weyermann (98 EBC)
0,35 kg Melanoiden, Weyermann (59 EBC)
Humle:
40 g Saaz, Tjekkiet (3,3 %) - 60 minutter
Mæskning:
Indmæskning, 18 liter - 67C i 60 minutter
Udmæskning - 76C i 10 minutter
"Fly-sparge", 18 liter, 76C
Fermentering:
Pitch ved 18C - stigende til 21 over 7 dage, derefter 14dage ved 19C
Flaskning:
Karbonering til 3,0 vol med alm. sukker.
Lagring 21 dage ved 20C
- Vedhæftede filer
-
- DunklesWeissen.bsmx
- (22.19 KiB) Downloadet 481 gange
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Ja så, der er åbenbart kun dig og mig der vil brygge Dunkel Weizen beer ;-)
Du ligger MEGET tæt på grænsen til at det ikke er hvedeøl - der kræves min 40% og du har 40,2 ;-)
... og så ligger du lidt over alc. styrken - den skal være max 5,6
Eller er det en fin std. opskrift med half and half hvede + pilsner og lidt melanoid malt (når du nu ikke vil køre decoction) og så farve op med sydtyske cara malte.
Jeg kører stortset samme opskrift, dog med cara hvede og en kryptisk gær med navnet FM20 ....
Lad os håbe det bliver gode bryg ;-)
Du ligger MEGET tæt på grænsen til at det ikke er hvedeøl - der kræves min 40% og du har 40,2 ;-)
... og så ligger du lidt over alc. styrken - den skal være max 5,6
Eller er det en fin std. opskrift med half and half hvede + pilsner og lidt melanoid malt (når du nu ikke vil køre decoction) og så farve op med sydtyske cara malte.
Jeg kører stortset samme opskrift, dog med cara hvede og en kryptisk gær med navnet FM20 ....
Lad os håbe det bliver gode bryg ;-)
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Truntebryg skrev:Ja så, der er åbenbart kun dig og mig der vil brygge Dunkel Weizen beer ;-)
Det passer nu ikke helt - vi er flere der har en svaghed for de dunkle tyske fristelser :-) Næste gang der skal fyres op under kedelen herhjemme bliver det en Dunkelweiss.
Men man skal jo lige have nogle bryg under bæltet for at kunne komme med bare nogenlunde meningsfuld kritik :-)
Vh
/Anders
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Jamen så det jo lige før, at du kan få en anmeldelse ....
Tror dog det er en meget afprøvet opskrift og jeg har ikke læst noget negativt.
Spørgsmålet er så bare om jeg kan lide den.
Men eller er ALT mellem europæisk Dunkel beer - bare super øl ;-)
Tror dog det er en meget afprøvet opskrift og jeg har ikke læst noget negativt.
Spørgsmålet er så bare om jeg kan lide den.
Men eller er ALT mellem europæisk Dunkel beer - bare super øl ;-)
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Jeg smed også spørgsmålet op på Homebrewtalk da det gik lidt langsomt med feedback her ;)
Jeg har justeret opskriften lidt, og tror jeg forsøger mig med en trinmæskning (baseret på en af Weyermann's hvede opskrifter - de må jo vide hvordan man får noget godt ud af deres malte...)
Jeg gætter kun på 72% effektivitet, så min ABV er kun 5,5%
Hvis det går efter planen ryger det i gryden næste søndag :D
2,50kg Wheat, dark
2,00kg Pilsner
0,30kg Carawheat
0,30kg Munich I
0,10kg Carafa Special II
0,10kg Chocolate wheat
40g Saaz (3,30%) 60 min
Mæskning
37C, 20 min - syrepause
50C, 35 min - proteinpause
63C, 5 min - beta
68C, 20 min - beta/alfa
72C, 30 min eller indtil total omdannelse - alfa
77C, 10 min - udmæskning
Gæring
20C - 14 dage
22C - 7 dage
24C - 14 dage på flaske
karbonering til 3,7 vol
Jeg har justeret opskriften lidt, og tror jeg forsøger mig med en trinmæskning (baseret på en af Weyermann's hvede opskrifter - de må jo vide hvordan man får noget godt ud af deres malte...)
Jeg gætter kun på 72% effektivitet, så min ABV er kun 5,5%
Hvis det går efter planen ryger det i gryden næste søndag :D
2,50kg Wheat, dark
2,00kg Pilsner
0,30kg Carawheat
0,30kg Munich I
0,10kg Carafa Special II
0,10kg Chocolate wheat
40g Saaz (3,30%) 60 min
Mæskning
37C, 20 min - syrepause
50C, 35 min - proteinpause
63C, 5 min - beta
68C, 20 min - beta/alfa
72C, 30 min eller indtil total omdannelse - alfa
77C, 10 min - udmæskning
Gæring
20C - 14 dage
22C - 7 dage
24C - 14 dage på flaske
karbonering til 3,7 vol
- Vedhæftede filer
-
- Dunkelweizen_v2.bsmx
- (25.37 KiB) Downloadet 487 gange
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Så er det på tide med lidt opfølgning på brygget.
Som planlagt var søndag 7/8 brygdag og opskrift og temperaturer blev fulgt - troede jeg...
Jeg havde netop monteret et skivetermometer på min gryde (samme til mæsk som urtkogning).
Måske skulle jeg have smidt lidt flere penge efter det, for da jeg kogte urten opdagede jeg at det viste 110°C !!!
Kontrol med mit gamle kviksølvstermometer bekræftede at kogepunktet i København er uændret omkring 100°C :(
Så mæskningen har formentlig forløbet ved lidt lavere temperaturer end planlagt, hvilket formentlig har givet en lidt mere fermenterbar urt...
Anywho - FG endte som forventet på 1.013.
Smagen er nøjagtig som jeg havde håbet. Let, forfriskende med fine chokolade og kaffe noter. Gæren holder sig fint i baggrunden, men er selvfølgelig mærkbar i en hefe...
Det er måske ikke Andechs, men det lugter lidt af Bayern :) Det bliver afgjort ikke sidste batch!
Som planlagt var søndag 7/8 brygdag og opskrift og temperaturer blev fulgt - troede jeg...
Jeg havde netop monteret et skivetermometer på min gryde (samme til mæsk som urtkogning).
Måske skulle jeg have smidt lidt flere penge efter det, for da jeg kogte urten opdagede jeg at det viste 110°C !!!
Kontrol med mit gamle kviksølvstermometer bekræftede at kogepunktet i København er uændret omkring 100°C :(
Så mæskningen har formentlig forløbet ved lidt lavere temperaturer end planlagt, hvilket formentlig har givet en lidt mere fermenterbar urt...
Anywho - FG endte som forventet på 1.013.
Smagen er nøjagtig som jeg havde håbet. Let, forfriskende med fine chokolade og kaffe noter. Gæren holder sig fint i baggrunden, men er selvfølgelig mærkbar i en hefe...
Det er måske ikke Andechs, men det lugter lidt af Bayern :) Det bliver afgjort ikke sidste batch!
- Vedhæftede filer
-
- DunkelWeizen_No1.bsmx
- (28.61 KiB) Downloadet 466 gange
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Samme her - har netop lige lavet no 2 af næsten samme opskrift ;-)
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Flot øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Flot øl du har brygget, og jeg vil anbefale dig at købe et digitalt termometer. Et Skive termometer er ikke nøjagtigt nok og et søjletermometer med kviksølv eller sprit er for langsomt... Med et digitalt termometer får du den nøjagtige temperatur indenfor sekunder..... :-)
Mvh.
Henrik
Mvh.
Henrik
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Det er ikke alle digitale der er lige hurtige .. Min gamle termometer (nok derfor) skal have en 10 s før det måler konstant. Proben er dog også rimelig tyk og solid.
Mit nye polsk indkøbte termometer måler på blot 2-3 sekunder - der er så heller ikke meget gods i det ;-)
Mit nye polsk indkøbte termometer måler på blot 2-3 sekunder - der er så heller ikke meget gods i det ;-)
Re: Bryg nr.2 - Dunkles Weissbier
Jeg købte en Thermapen sidste år. Lynhurtig, men en smule dyr. Dog er den på tilbud på Amazon.co.uk i øjeblikketMoesmand skrev:Flot øl du har brygget, og jeg vil anbefale dig at købe et digitalt termometer. Et Skive termometer er ikke nøjagtigt nok og et søjletermometer med kviksølv eller sprit er for langsomt... Med et digitalt termometer får du den nøjagtige temperatur indenfor sekunder..... :-)
Mvh.
Henrik
https://www.amazon.co.uk/SuperFast-Ther ... B002657DW0" onclick="window.open(this.href);return false;
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis