hjælp til at forstå brygskema :)

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
Soendergaard
Indlæg: 1
Tilmeldt: 27. jul 2016, 20:27

hjælp til at forstå brygskema :)

Indlæg af Soendergaard »

Hej Håndbrygforum

Så skal jeg i gang med min (næsten) første bryg.
Men jeg har lidt (meget) svært ved at forstå brygskemaet fra maltbazaren.
Øllen er en Viva Weizen, all grain, 10 L - og under mæskning står der:
Metode: infusion / Dekotion
Mæskevand 1: 4 liter på 55c
Mæskevand 2: 2,2 liter på 98c
Dekoktion: 2,6 liter af mæsken.
Temperaturtrin: 50c i 30 min, 66c i 30 min (dekoktion), 76c i 10 min. (mæskevand 2)
Eftergydningsvand: 3,5 Liter på 76c

Er der en der kan hjælpe mig med ovenstående?
Jeg skal varme 4 L til 55 grader og tilsætte malten i et mæskekar? og skal det så forstås at temperaturtrinet flader til 50c?
og efter 30 min laver jeg 2,6L dekoktion og det hæver mæsken 66c?
-og til sidst tilsætter jeg 2,2 L vand på 98 c i de sidste 10 min.

Er det mon nogenlunde rigtig forstået?
På forhånd tak for hjælpen :)
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: hjælp til at forstå brygskema :)

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Det lyder som du har fået den rigtig ind på lystavlen ;-)
Brugeravatar
Broder Jacob
Indlæg: 508
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup

Re: hjælp til at forstå brygskema :)

Indlæg af Broder Jacob »

Det lyder lidt kryptisk med kun 4 liter mæskevand
Det er ikke unormalt med 2 dekoktioner på en weissbier
Første trin vil være en proteinpause hvor du hælder din malt i vand der er 4-5 grader varmere end ca.50 grader. Kan også være en syrepause hvor du er nede på 35 grader
Lad det stå f.eks. 10 min. og tag så første dekoktion fra.
Mon ikke det er de 4 liter? Som så hiver mæske op på 50-55 grader.
Den næste dekoktion er så de 2,6 liter det løfter mæsken op på de 66 grader.
Til sidst varmer du hele molevitten op til enzymstop 76 grader.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Madglad
Indlæg: 22
Tilmeldt: 8. jun 2015, 21:09

Re: hjælp til at forstå brygskema :)

Indlæg af Madglad »

Læser lige med her, for er havnet i sammen problemstilling..
men forstår det stadig ikke..
der står 2,6 liter af mæsken. Men jeg tager bare 2,6 liter almindelig vand ? det er det jeg forstår ud fra de tidligere svar..
tager jeg nyt vand, kommer jeg jo op på 4 + 2,2 + 2,6 + 3,5 = 12.3 l men det er et 10 liter sæt ??

Kan en klog op pædagogisk person hjælpe mig :o)

Mvh Martin
Med venlig hilsen
Martin Rosenberg
@Mr_madglad
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: hjælp til at forstå brygskema :)

Indlæg af Truntebryg »

Nej de 2,6L er mæske (decoction) som tages fra mæskegryden - for at hæve til 66C

Du får så 4 + 2,2 + 3,5 = 9,7L

Men det lyder heller ikke rigtigt, for der bliver bundet noget vand i masken (den tidligere mæske)

Jeg ville måle urtens sukker, og hvis den ikke er lav nok så giv den noget mere vand... husk der koges noget af under humlekogningen - så en start på 12L er nok ikke helt hen i vejret.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: hjælp til at forstå brygskema :)

Indlæg af Truntebryg »

Ja den passer så ikke lige med den her.

https://www.youtube.com/watch?v=m0WIbLmuWao&t=1s" onclick="window.open(this.href);return false;
Madglad
Indlæg: 22
Tilmeldt: 8. jun 2015, 21:09

Re: hjælp til at forstå brygskema :)

Indlæg af Madglad »

Ja, den har jeg også set, men som du skriver, så passer den ikke helt..
Med venlig hilsen
Martin Rosenberg
@Mr_madglad
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."