Hej Håndbrygforum
Så skal jeg i gang med min (næsten) første bryg.
Men jeg har lidt (meget) svært ved at forstå brygskemaet fra maltbazaren.
Øllen er en Viva Weizen, all grain, 10 L - og under mæskning står der:
Metode: infusion / Dekotion
Mæskevand 1: 4 liter på 55c
Mæskevand 2: 2,2 liter på 98c
Dekoktion: 2,6 liter af mæsken.
Temperaturtrin: 50c i 30 min, 66c i 30 min (dekoktion), 76c i 10 min. (mæskevand 2)
Eftergydningsvand: 3,5 Liter på 76c
Er der en der kan hjælpe mig med ovenstående?
Jeg skal varme 4 L til 55 grader og tilsætte malten i et mæskekar? og skal det så forstås at temperaturtrinet flader til 50c?
og efter 30 min laver jeg 2,6L dekoktion og det hæver mæsken 66c?
-og til sidst tilsætter jeg 2,2 L vand på 98 c i de sidste 10 min.
Er det mon nogenlunde rigtig forstået?
På forhånd tak for hjælpen :)
hjælp til at forstå brygskema :)
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: hjælp til at forstå brygskema :)
Det lyder som du har fået den rigtig ind på lystavlen ;-)
- Broder Jacob
- Indlæg: 508
- Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
- Geografisk sted: Emmabodavej 19f, 4450 Jyderup
Re: hjælp til at forstå brygskema :)
Det lyder lidt kryptisk med kun 4 liter mæskevand
Det er ikke unormalt med 2 dekoktioner på en weissbier
Første trin vil være en proteinpause hvor du hælder din malt i vand der er 4-5 grader varmere end ca.50 grader. Kan også være en syrepause hvor du er nede på 35 grader
Lad det stå f.eks. 10 min. og tag så første dekoktion fra.
Mon ikke det er de 4 liter? Som så hiver mæske op på 50-55 grader.
Den næste dekoktion er så de 2,6 liter det løfter mæsken op på de 66 grader.
Til sidst varmer du hele molevitten op til enzymstop 76 grader.
Det er ikke unormalt med 2 dekoktioner på en weissbier
Første trin vil være en proteinpause hvor du hælder din malt i vand der er 4-5 grader varmere end ca.50 grader. Kan også være en syrepause hvor du er nede på 35 grader
Lad det stå f.eks. 10 min. og tag så første dekoktion fra.
Mon ikke det er de 4 liter? Som så hiver mæske op på 50-55 grader.
Den næste dekoktion er så de 2,6 liter det løfter mæsken op på de 66 grader.
Til sidst varmer du hele molevitten op til enzymstop 76 grader.
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Re: hjælp til at forstå brygskema :)
Læser lige med her, for er havnet i sammen problemstilling..
men forstår det stadig ikke..
der står 2,6 liter af mæsken. Men jeg tager bare 2,6 liter almindelig vand ? det er det jeg forstår ud fra de tidligere svar..
tager jeg nyt vand, kommer jeg jo op på 4 + 2,2 + 2,6 + 3,5 = 12.3 l men det er et 10 liter sæt ??
Kan en klog op pædagogisk person hjælpe mig :o)
Mvh Martin
men forstår det stadig ikke..
der står 2,6 liter af mæsken. Men jeg tager bare 2,6 liter almindelig vand ? det er det jeg forstår ud fra de tidligere svar..
tager jeg nyt vand, kommer jeg jo op på 4 + 2,2 + 2,6 + 3,5 = 12.3 l men det er et 10 liter sæt ??
Kan en klog op pædagogisk person hjælpe mig :o)
Mvh Martin
Med venlig hilsen
Martin Rosenberg
@Mr_madglad
Martin Rosenberg
@Mr_madglad
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: hjælp til at forstå brygskema :)
Nej de 2,6L er mæske (decoction) som tages fra mæskegryden - for at hæve til 66C
Du får så 4 + 2,2 + 3,5 = 9,7L
Men det lyder heller ikke rigtigt, for der bliver bundet noget vand i masken (den tidligere mæske)
Jeg ville måle urtens sukker, og hvis den ikke er lav nok så giv den noget mere vand... husk der koges noget af under humlekogningen - så en start på 12L er nok ikke helt hen i vejret.
Du får så 4 + 2,2 + 3,5 = 9,7L
Men det lyder heller ikke rigtigt, for der bliver bundet noget vand i masken (den tidligere mæske)
Jeg ville måle urtens sukker, og hvis den ikke er lav nok så giv den noget mere vand... husk der koges noget af under humlekogningen - så en start på 12L er nok ikke helt hen i vejret.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: hjælp til at forstå brygskema :)
Ja den passer så ikke lige med den her.
https://www.youtube.com/watch?v=m0WIbLmuWao&t=1s" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=m0WIbLmuWao&t=1s" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: hjælp til at forstå brygskema :)
Ja, den har jeg også set, men som du skriver, så passer den ikke helt..
Med venlig hilsen
Martin Rosenberg
@Mr_madglad
Martin Rosenberg
@Mr_madglad