Klon af Chimay Bleu.....
Klon af Chimay Bleu.....
Kære alle.
Er der nogen, der har en god opskrift på en klon af Chimay Bleu ? Jeg er nok meget naiv, men kunne godt tænke mig at lave sådan en klon som mit første bryg...
Vil brygge all grain, men måske skulle jeg starte med et kit ? Har en 30 liters gryde med termostat osv, så jeg skulle være godt hjulpet.
Hvad med mæskeskema?
Med venlig hilsen
Henrik
Er der nogen, der har en god opskrift på en klon af Chimay Bleu ? Jeg er nok meget naiv, men kunne godt tænke mig at lave sådan en klon som mit første bryg...
Vil brygge all grain, men måske skulle jeg starte med et kit ? Har en 30 liters gryde med termostat osv, så jeg skulle være godt hjulpet.
Hvad med mæskeskema?
Med venlig hilsen
Henrik
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Jeg følger lige med her
Re: Klon af Chimay Bleu.....
http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... st-reserve" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Sådan en klon kræver hårdt arbejde fra starten - man skal igennem 2-3 Blå Chimay for at nå ned til bundslatterne, som skal opformeres :-)
Jeg har gjort det et par gange, og den opformerede gær sætter sit helt eget og originale præg på klonen.
Jeg har gjort det et par gange, og den opformerede gær sætter sit helt eget og originale præg på klonen.
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Kære alle.
Tak for jeres gode tip og det skal prøves.... :) det er ikke helt russisk med mæskningen, så jeg glæder mig til at brygge i weekenden...
Har læst lidt og naturligvis skal gæren gemmes..... Men hvor længe kan den holde sig ? Og kan man fodre den, som man gør med en surdej ?
Sorry, hvis det er lidt off topic ....
Mvh.
Henrik
Tak for jeres gode tip og det skal prøves.... :) det er ikke helt russisk med mæskningen, så jeg glæder mig til at brygge i weekenden...
Har læst lidt og naturligvis skal gæren gemmes..... Men hvor længe kan den holde sig ? Og kan man fodre den, som man gør med en surdej ?
Sorry, hvis det er lidt off topic ....
Mvh.
Henrik
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Den skal ikke fodres. Bare gem dem i et desinficeret glas i køleskab. Let evt lidt på låget de første par dage så du er sikker på der ikke opbygges tryk.
Hvor længe den kan holde, er der vist ikke helt enighed om. Nogle snakker 3-4 uger, men min erfaring siger meget længere. Du kan lave en ny starter på den, inden du skal bruge den. Så mener jeg, man kan regne med mindst 6 måneder og sikkert også det dobbelte. Hvis du vil bruge den uden ny starter, skal du ikke vente for længe, men hvis du har en hel gærkage, kan du godt bruge den en måned eller to.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Hvor længe den kan holde, er der vist ikke helt enighed om. Nogle snakker 3-4 uger, men min erfaring siger meget længere. Du kan lave en ny starter på den, inden du skal bruge den. Så mener jeg, man kan regne med mindst 6 måneder og sikkert også det dobbelte. Hvis du vil bruge den uden ny starter, skal du ikke vente for længe, men hvis du har en hel gærkage, kan du godt bruge den en måned eller to.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Umiddelbart virker det som en meget dårlig ide at lave en 9-10% øl som dit første bryg. Der er så mange ting at holde styr på når man er nybegynder, og en belgisk stærk øl er ikke den letteste stilart at brygge - ikke en gang som erfaren brygger.
Jeg vil anbefale dig at starte med en brown ale på 4-6%, hvor de ristede malte og humlen kan dække over de fejl, der næsten uundgåeligt vil ske når man brygger for første gang. Fokuser på at følge opskriften og holde alt rent efter kogningen, så skal det nok blive en god øl.
Hvis du alligevel vælger Chimay-klonen, så køb et rør eller to med vådgær (WLP500) i stedet for at opformere fra en flaskeøl. Husk også, at der skal meget gær til en så stærk øl. Hvis du laver 20 liter øl med en OG på 1095, så skal der minimum to rør gær i eller der skal laves en stor starter. Derudover er det vigtigt at holde gæringstemperaturen på omkring 20 grader og ikke bare sætte gærspanden ved stuetemperatur. Det medfører hurtigt en gæringstemperatur på 26-27 grader her om sommeren, hvilket er alt for højt for de fleste stilarter.
Held og lykke med det!
Jeg vil anbefale dig at starte med en brown ale på 4-6%, hvor de ristede malte og humlen kan dække over de fejl, der næsten uundgåeligt vil ske når man brygger for første gang. Fokuser på at følge opskriften og holde alt rent efter kogningen, så skal det nok blive en god øl.
Hvis du alligevel vælger Chimay-klonen, så køb et rør eller to med vådgær (WLP500) i stedet for at opformere fra en flaskeøl. Husk også, at der skal meget gær til en så stærk øl. Hvis du laver 20 liter øl med en OG på 1095, så skal der minimum to rør gær i eller der skal laves en stor starter. Derudover er det vigtigt at holde gæringstemperaturen på omkring 20 grader og ikke bare sætte gærspanden ved stuetemperatur. Det medfører hurtigt en gæringstemperatur på 26-27 grader her om sommeren, hvilket er alt for højt for de fleste stilarter.
Held og lykke med det!
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Du kan finde en række opskrifter på kloner her:
http://www.candisyrup.com/recipes.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Du kan købe deres sirup her:
https://humlecentralen.dk/da/tilsaetnin ... sirup/?p=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Men som sheine skriver er det ikke en let opgave at lave de mørke stærke belgiere, så hvis du vil brygge noget belgisk (hvilket jeg sagtens kan forstå...) så start med en dubbel, der er ydermere den fordel at man kan gære den lidt varmere end mange andre stilarter og derved undgår at skulle gære i køleskab på denne årstid.
Du kan også købe et all-grainkit til at lave den Blå Chimay:
http://www.hjemmebryggeren.dk/varegrupp ... on-oltyper" onclick="window.open(this.href);return false;
Det vil måske gøre det lidt nemmere at få et godt resultat, men husk at
får du ikke den øl ud af det du havde håbet på får du bare en god grund til at brygge igen ;-)
http://www.candisyrup.com/recipes.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Du kan købe deres sirup her:
https://humlecentralen.dk/da/tilsaetnin ... sirup/?p=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Men som sheine skriver er det ikke en let opgave at lave de mørke stærke belgiere, så hvis du vil brygge noget belgisk (hvilket jeg sagtens kan forstå...) så start med en dubbel, der er ydermere den fordel at man kan gære den lidt varmere end mange andre stilarter og derved undgår at skulle gære i køleskab på denne årstid.
Du kan også købe et all-grainkit til at lave den Blå Chimay:
http://www.hjemmebryggeren.dk/varegrupp ... on-oltyper" onclick="window.open(this.href);return false;
Det vil måske gøre det lidt nemmere at få et godt resultat, men husk at
får du ikke den øl ud af det du havde håbet på får du bare en god grund til at brygge igen ;-)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Du får i hvert fald også afprøvet din tålmodighed hvis du brygger en så mørk og stærk øl som den den første i rækken.
En sådan øl skal lagre ca et halvt år inden den er rigtig klar til at blive drukket.Du skal selvfølgelig tage smagsprøver hen af vejen...
Hvis det er det du vil så gør det. Men bryg meget hurtigt f.eks. en en pale ale eller lignende så du kan smage noget af dit eget øl mens du venter..
For vente skal du. Ellers er der ingen mening med at brygge den.
En sådan øl skal lagre ca et halvt år inden den er rigtig klar til at blive drukket.Du skal selvfølgelig tage smagsprøver hen af vejen...
Hvis det er det du vil så gør det. Men bryg meget hurtigt f.eks. en en pale ale eller lignende så du kan smage noget af dit eget øl mens du venter..
For vente skal du. Ellers er der ingen mening med at brygge den.
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Kære alle.
Tak for jeres gode input, det har gjort mig meget klogere.... Der er bestemt en pointe med brygge- og lagringstemperaturen på denne årstid.... Så jeg udsætter mit belgiske projekt til oktober eller så. Så er den klar ved påsketid.... Og en belgier kan man vel godt være bekendt at bruge som påskebryg ? :)
Og kaster mig over en dobbelt eller en mørk øl.... Men jeg har gemt opskriften..... :)
Mvh.
Henrik
Tak for jeres gode input, det har gjort mig meget klogere.... Der er bestemt en pointe med brygge- og lagringstemperaturen på denne årstid.... Så jeg udsætter mit belgiske projekt til oktober eller så. Så er den klar ved påsketid.... Og en belgier kan man vel godt være bekendt at bruge som påskebryg ? :)
Og kaster mig over en dobbelt eller en mørk øl.... Men jeg har gemt opskriften..... :)
Mvh.
Henrik
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Selvfølgelig skal du brygge en stærk belgier - men en dubbel er nok et bedre start ... Når du har fundet EL grydens kapacitet og din efficiency så er du klar til de mere krævende bryg ;-)
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: Klon af Chimay Bleu.....
Faktisk vil det være en god idé at bruge Chimay gæren til din første 5% øl. Gærkagen fra dette bryg er en passende gærstarter til en 10% øl - så meget gær skal der faktisk til en stærk øl.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk