Skal i gang, NU.
Skal i gang, NU.
Hej Håndbryggere
Efter flere års tilløb, har jeg besluttet at jeg skal i gang, med at brygge selv. Dog vil jeg ikke investere store summer, men starte helt lavpraktisk og efterfølgende finde det udstyr / metode som passer mig bedst.
Trods det, mangler jeg dog noget udstyr for at komme i gang, og her vil jeg gerne have jeres hjælp, så jeg ikke får købt noget, der ikke er nødvendigt til en start.
Jeg har følgende:
16 liters gryde "uden taphane" (Ved ikke om det bliver noget snavs uden hane)
Komfur/ gasblus
Tomme flasker
Basis viden ;-)
Tænker jeg selvfølgelig skal have gær spand m/lås, rengøringsmiddel, termometer måske noget si?
Efter flere års tilløb, har jeg besluttet at jeg skal i gang, med at brygge selv. Dog vil jeg ikke investere store summer, men starte helt lavpraktisk og efterfølgende finde det udstyr / metode som passer mig bedst.
Trods det, mangler jeg dog noget udstyr for at komme i gang, og her vil jeg gerne have jeres hjælp, så jeg ikke får købt noget, der ikke er nødvendigt til en start.
Jeg har følgende:
16 liters gryde "uden taphane" (Ved ikke om det bliver noget snavs uden hane)
Komfur/ gasblus
Tomme flasker
Basis viden ;-)
Tænker jeg selvfølgelig skal have gær spand m/lås, rengøringsmiddel, termometer måske noget si?
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Skal i gang, NU.
Du kunne jo være forsøgs kanin – på følgende:
Køb 1 – 1,5m ostelærred (< 20kr https://www.stofogstil.dk/metervarer/bo ... rred-natur" onclick="window.open(this.href);return false;) og lav en cirkel der passer ned i gryden. Stoffet skal helst kunne nå over grydens kant, som hæftes med 8 tøjklemmer.
Varm vand op til 70C og tilsæt malt i ”mæske-posen”
Mæsk
Træk posen op, hæld grydens indhold i en spand (den må du købe) ned med posen igen og tilsæt varmt vand (elkedel, gryde eller lign) til malten er dækket. Vent lidt og træk posen op igen og hæld igen i spanden.
Ovennævnte kan evt. gentages afhængig af ønsket OG. (ved sidste sparge kan posen vrides)
Hvis du vil, kan du lade spanden stå 10min og bundfælde stik om med en hævert (skal også købes)
Herefter humlekoger du ;-)
Lav opskriften som du ønsker (BeerCalc) lav så OG 20% højere og IBU 30% højere. Lav være med at spekulere om IBU rammer 24 eller 27 - du kan ikke smage forskel !!!
Humlekog med ca 13-14L urt, tilsæt 1L kogende vand 2-3 gange (erstatter det fordampede vand) og du ender op med 14L urt i gryden – Stik om når kølingen er færdig og humlen har lagt sig, tilsæt 3L kogt koldt vand og du har nu ca. 17L urt til gæring.
Jeg har købt ostelærred til et lignende forsøg, men har ikke haft tiden ;-)
KØB et kina refraktometer, det fås til < 80,-kr
Ikea har en glimrende stege termometer til 60-70kr (rustfri probe) måler ret præsis og har gummikant til / når du smider det på gulvet.
Køb 1 – 1,5m ostelærred (< 20kr https://www.stofogstil.dk/metervarer/bo ... rred-natur" onclick="window.open(this.href);return false;) og lav en cirkel der passer ned i gryden. Stoffet skal helst kunne nå over grydens kant, som hæftes med 8 tøjklemmer.
Varm vand op til 70C og tilsæt malt i ”mæske-posen”
Mæsk
Træk posen op, hæld grydens indhold i en spand (den må du købe) ned med posen igen og tilsæt varmt vand (elkedel, gryde eller lign) til malten er dækket. Vent lidt og træk posen op igen og hæld igen i spanden.
Ovennævnte kan evt. gentages afhængig af ønsket OG. (ved sidste sparge kan posen vrides)
Hvis du vil, kan du lade spanden stå 10min og bundfælde stik om med en hævert (skal også købes)
Herefter humlekoger du ;-)
Lav opskriften som du ønsker (BeerCalc) lav så OG 20% højere og IBU 30% højere. Lav være med at spekulere om IBU rammer 24 eller 27 - du kan ikke smage forskel !!!
Humlekog med ca 13-14L urt, tilsæt 1L kogende vand 2-3 gange (erstatter det fordampede vand) og du ender op med 14L urt i gryden – Stik om når kølingen er færdig og humlen har lagt sig, tilsæt 3L kogt koldt vand og du har nu ca. 17L urt til gæring.
Jeg har købt ostelærred til et lignende forsøg, men har ikke haft tiden ;-)
KØB et kina refraktometer, det fås til < 80,-kr
Ikea har en glimrende stege termometer til 60-70kr (rustfri probe) måler ret præsis og har gummikant til / når du smider det på gulvet.
Re: Skal i gang, NU.
Har prøvet med ostelærred, måtte ind og hente pudebetræk i stedet, også med dårlig succes... skal siges det var et glutenfri forsøg og klistrede en del og gav op, men væske blev bare i posen så ville aldrig anbefale det. Så hellere 100kr på en pose til formålet og du sparer 150 piller i forsøget på at dulme frustrationen ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Skal i gang, NU.
Brug det du har og køb det du nævner og gå så i gang med at brygge, det skal nok gå godt. Du finder hurtigt ud af om der er noget du mangler for at gøre tingene nemmere, men der er jo forskel på "Need to have" eller "nice to have".Humlebi skrev:Hej Håndbryggere
Efter flere års tilløb, har jeg besluttet at jeg skal i gang, med at brygge selv. Dog vil jeg ikke investere store summer, men starte helt lavpraktisk og efterfølgende finde det udstyr / metode som passer mig bedst.
Trods det, mangler jeg dog noget udstyr for at komme i gang, og her vil jeg gerne have jeres hjælp, så jeg ikke får købt noget, der ikke er nødvendigt til en start.
Jeg har følgende:
16 liters gryde "uden taphane" (Ved ikke om det bliver noget snavs uden hane)
Komfur/ gasblus
Tomme flasker
Basis viden ;-)
Tænker jeg selvfølgelig skal have gær spand m/lås, rengøringsmiddel, termometer måske noget si?
Jeg brygger med 3 gryder uden aftapningshane og et gasblus, det kan sagtens gå.
keep it simple !
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Skal i gang, NU.
Hmm - det kan jeg ikke lide at hører... Syntes nu der er forholdsvis åbne masker i ostelærred, og det hedder jo ostelærred fordi det vel er blevet brugt til at filtrere vallen fra....?Thage skrev:Har prøvet med ostelærred, måtte ind og hente pudebetræk i stedet, også med dårlig succes... skal siges det var et glutenfri forsøg og klistrede en del og gav op, men væske blev bare i posen så ville aldrig anbefale det. Så hellere 100kr på en pose til formålet og du sparer 150 piller i forsøget på at dulme frustrationen ;)
Jeg vil da stadig prøve en dag hvor jeg har tid ;)
Re: Skal i gang, NU.
Kunne stå med alt mæskevand plus alt andet i posen, og der dryppede kun lidt ud, dvs. Alt for tæt - en tur i vaskemaskine hjælper, men langt fra en falsk bund... forsøgte med pres via knude foroven (grydeske til hjælp for dreje tæt) og alt muligt...Truntebryg skrev:Hmm - det kan jeg ikke lide at hører... Syntes nu der er forholdsvis åbne masker i ostelærred, og det hedder jo ostelærred fordi det vel er blevet brugt til at filtrere vallen fra....?Thage skrev:Har prøvet med ostelærred, måtte ind og hente pudebetræk i stedet, også med dårlig succes... skal siges det var et glutenfri forsøg og klistrede en del og gav op, men væske blev bare i posen så ville aldrig anbefale det. Så hellere 100kr på en pose til formålet og du sparer 150 piller i forsøget på at dulme frustrationen ;)
Jeg vil da stadig prøve en dag hvor jeg har tid ;)
Uden at være oste ekspert skal det vidst også bruge mere tid på at tabe væske? Anyway så skal jeg stå på en øde ø uden andet for jeg prøver igen!!
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Skal i gang, NU.
Jamen så er der jo en svane ;-) Til en 16L gryde skal der ikke bruges meget kobberrør...
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... 776#p53776" onclick="window.open(this.href);return false;
... og jeg har den dag i dag stadig ingen planer om at bore huller i rustfri gryder og købe dyre haner ;-)
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... 776#p53776" onclick="window.open(this.href);return false;
... og jeg har den dag i dag stadig ingen planer om at bore huller i rustfri gryder og købe dyre haner ;-)
Re: Skal i gang, NU.
Jeg forsøgte mig med et par opfindsomme storm P løsninger, før jeg rendte ud og købte et lauter tun. Hvis pengene ikke sider løst, så har jeg også prøvet med med spande inden i hinanden med huller i den inderste og en taphane. Det virker og koster under 250 plus lidt arbejde.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Skal i gang, NU.
Jo - en ketchupspand med en hulens masse huller i bunden kunne nok gå ned i en 16 L gryde.
Re: Skal i gang, NU.
Tjaaa...jeg har jo nu brygget næsten 50 bryg med ostelærreret uden problemer gennem BIAB! Så jeg er stor fan af ostelærreret som erstatning for en lauter tun! Og så spare jeg tid, dog mindre mæske-effektivitet......!
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Skal i gang, NU.
Hvor mamge gange skal jeg nævne at mayonnaise spande er bedreTruntebryg skrev:Jo - en ketchupspand med en hulens masse huller i bunden kunne nok gå ned i en 16 L gryde.
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Skal i gang, NU.
Nej du, det skal være dem der har været remoulade i, de er super :-)Dalmoseosebryg skrev:Hvor mamge gange skal jeg nævne at mayonnaise spande er bedreTruntebryg skrev:Jo - en ketchupspand med en hulens masse huller i bunden kunne nok gå ned i en 16 L gryde.
keep it simple !
Re: Skal i gang, NU.
Dejligt det er lykkes for andre :)kbaggen skrev:Tjaaa...jeg har jo nu brygget næsten 50 bryg med ostelærreret uden problemer gennem BIAB! Så jeg er stor fan af ostelærreret som erstatning for en lauter tun! Og så spare jeg tid, dog mindre mæske-effektivitet......!
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Skal i gang, NU.
Det lyder godt !!kbaggen skrev:Tjaaa...jeg har jo nu brygget næsten 50 bryg med ostelærreret uden problemer gennem BIAB! Så jeg er stor fan af ostelærreret som erstatning for en lauter tun! Og så spare jeg tid, dog mindre mæske-effektivitet......!
Har du syet en pose ?
Hvor har du købt stoffet (mit er fra Stof & Stil)
Re: Skal i gang, NU.
SPOILER --> REKLAME!
I kan se i stor stil hvad jeg gør på:
http://posebryg.bagge-nielsen.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
eller mere præcis:
http://posebryg.bagge-nielsen.dk/processen/
I kan se i stor stil hvad jeg gør på:
http://posebryg.bagge-nielsen.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
eller mere præcis:
http://posebryg.bagge-nielsen.dk/processen/
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"