Hjælp til forståelse af mash step

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
klingenberg
Indlæg: 46
Tilmeldt: 14. okt 2016, 19:33
Geografisk sted: tinglev

Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af klingenberg »

Hej.
Har set mig blind på en opskrift.
Der står mash step:
68 grader 60 min
72 grader i 30 min
78 grader i 10 min.

Mit spørgsmål er så:
Er 60+30+10 min, altså sammenlagte tid på 100 min,
Eller er det 60 min i det hele og så en halv time
Senere skal den op på 72 grader og de sidste 10 min på 78 grader.
Håber i kan hjælpe:-)
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af Borg »

100 min i alt
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
klingenberg
Indlæg: 46
Tilmeldt: 14. okt 2016, 19:33
Geografisk sted: tinglev

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af klingenberg »

1000 tak. Tænkte det nok, men måtte hellere lige være sikker
klingenberg
Indlæg: 46
Tilmeldt: 14. okt 2016, 19:33
Geografisk sted: tinglev

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af klingenberg »

Har lige et andet lille spørgsmål:-)
Skal lave påskebryg i weekenden, har bestilt til 30 liter, men min brewolution tager max 25 liter. (Er i øvrigt træt af ikke at ha købt en gryde og gasplus)
Kan jeg brygge 25 liter, og så bagefter hvis OG er for høj, så tilsætte vand indtil den passer og jeg evt er på 30 liter?
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af Borg »

Det vil give lidt udfordringer. Du får en meget tyk mæskning (forholdet mellem malt og vand er optimalt 1:3). Din urtkogning kan ikke trække alt ud af humlen, da sukkerindholdet er for højt.

Alternativt deler du brygget op i to, laver to brygninger efter hinanden, og tilsætter gæren til det færdige, samlede bryg i gærspanden.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
klingenberg
Indlæg: 46
Tilmeldt: 14. okt 2016, 19:33
Geografisk sted: tinglev

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af klingenberg »

Tjek. Og tak for hjælpen:-) jeg deler det i to, så er jeg sikker
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af Truntebryg »

Her er jeg uenig - det kommer an på hvilken OG vi taler om.

Du kan sagtens brygge 20% højere OG - men du skal så også have 20% højere IBU (den bliver jo fortyndet senere med 20%)

Ulempen opstår ved måske 7% - da din efficiency her begynder at falde drastisk og det koster lidt mere malt. Du kan evt. opsamle kavanten, og koge den ved siden af, og så spæde fordampningsvandet op med dette.

Dit bryg program skal nok tage højde for det med IBUen.

Hmm Borg - er der virkelig mere jyde i mig ?
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af Borg »

Truntebryg skrev:Her er jeg uenig - det kommer an på hvilken OG vi taler om.

Du kan sagtens brygge 20% højere OG - men du skal så også have 20% højere IBU (den bliver jo fortyndet senere med 20%)

Ulempen opstår ved måske 7% - da din efficiency her begynder at falde drastisk og det koster lidt mere malt. Du kan evt. opsamle kavanten, og koge den ved siden af, og så spæde fordampningsvandet op med dette.

Dit bryg program skal nok tage højde for det med IBUen.

Hmm Borg - er der virkelig mere jyde i mig ?
Det håber jer ikke for Sjællænderne.

Vi taler om to forskellige ting.

Du fortæller, at men kan brygge high-gravity øl, og fortynde den bagefter. Det er jeg enig i (husk dog, at du hæver den samlede pH, hvis du bruger vand direkte fra hanen). Såfremt du har tilstrækkelig plads i dit mæskekar.

Jeg fortæller om, hvor meget malt du kan stoppe i en mæsk, uden at det går ud over effektiviteten. Med de informationer der blev givet, reduceres mæskevandmængden med op mod 20%. Og er opskriften på et forhold på 1:3, reduceres det så til 1:2,4. Længere ned, hvis udgangspunktet for opskriften var lavere. Og så bliver det svært at gennemføre en fornuftig mæskning. Ikke umuligt, men svært.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hjælp til forståelse af mash step

Indlæg af Truntebryg »

Jeg mener at den der EL kedel brygger fra Brewolution kan indeholde op til 28L - så der burde være plads til malten.

Hvor mange kg malt har du ?

Hvis du har færdigblandet malt, så kan 2 bryg godt give forskelligt pH - den kværnede malt skal blandes godt først ;-)
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."