"Min første" Abby Ale - gæretid?
"Min første" Abby Ale - gæretid?
Den 11/2 bryggede jeg min første bryg med et kit (spraymalt) fra Brygladen.
I følge opskriften skal den være gæret helt færdig på 2 uger (5 min mellem blobene) ved 18-22 grader.
I dag - altså lidt mere end 2 uger - har jeg stadig 3 min mellem blobene, og øllet har gæret ved 19 grader. Gæren er sunket til bunds, og ligger som en 2 cm tyk kage.
Skal jeg lade det gære videre til 5 min mellem blobene eller stikke øllet om, og lade det gære færdigt eller er der noget helt 3. galt?
I følge opskriften skal den være gæret helt færdig på 2 uger (5 min mellem blobene) ved 18-22 grader.
I dag - altså lidt mere end 2 uger - har jeg stadig 3 min mellem blobene, og øllet har gæret ved 19 grader. Gæren er sunket til bunds, og ligger som en 2 cm tyk kage.
Skal jeg lade det gære videre til 5 min mellem blobene eller stikke øllet om, og lade det gære færdigt eller er der noget helt 3. galt?
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Hvad var din OG?
Hvis det er en stærk øl, så lad den stå en-to uger mere, så er du sikker på den er gæret helt færdig.
Hvis det er en stærk øl, så lad den stå en-to uger mere, så er du sikker på den er gæret helt færdig.
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Det kan ikke betale sig at have for travlt.
Jeg lader altid mit øl stå på gærspanden i 3 uger (21 dage) og så måler jeg derefter SG over et par dage for at være sikker på at gæringen er færdig.
Jeg lader altid mit øl stå på gærspanden i 3 uger (21 dage) og så måler jeg derefter SG over et par dage for at være sikker på at gæringen er færdig.
keep it simple !
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
OG1065, skulle nok have været 1070, med havde lidt vanskeligheder med at styrer temperaturen i mæskningenkbh36 skrev:Hvad var din OG?
Hvis det er en stærk øl, så lad den stå en-to uger mere, så er du sikker på den er gæret helt færdig.
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Jeg klapper hesten og ser tiden an :-)fjorgensen skrev:Det kan ikke betale sig at have for travlt.
Jeg lader altid mit øl stå på gærspanden i 3 uger (21 dage) og så måler jeg derefter SG over et par dage for at være sikker på at gæringen er færdig.
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Jeg er bekymret for gæringstiden på min Belgiske Abbey Ale.
Jf. opskriften er gæringstiden ca. 2 uger. Med start OG på 1070, og slut FG 1012-1016 (1 blob i gærrøret pr. 5 min).
Nu har min urt gæret i mere end 1 måned, og der er stadig ca. et blob i gærrøret pr min.
11/2 start, OG 1065
8/3, målt 1017
13/3, målt 1014
Der er en hvid kage i bunden af spanden, og en mindre brun en i overfladen. Det smager af "øl", og der er ingen gærlugt eller smag. Jeg har flyttet gærspanden, så den nu står i ca. 21 gr (før 19 gr.).
Skal jeg væbne mig med tålmodighed, eller skal jeg gøre noget (og hvad)?
Jf. opskriften er gæringstiden ca. 2 uger. Med start OG på 1070, og slut FG 1012-1016 (1 blob i gærrøret pr. 5 min).
Nu har min urt gæret i mere end 1 måned, og der er stadig ca. et blob i gærrøret pr min.
11/2 start, OG 1065
8/3, målt 1017
13/3, målt 1014
Der er en hvid kage i bunden af spanden, og en mindre brun en i overfladen. Det smager af "øl", og der er ingen gærlugt eller smag. Jeg har flyttet gærspanden, så den nu står i ca. 21 gr (før 19 gr.).
Skal jeg væbne mig med tålmodighed, eller skal jeg gøre noget (og hvad)?
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Mål FG onsdag og fredag, hvis den stadig er 1014, så er det tid til at flaske.
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Du kan se den har rykket sig fra 1017 til 1014 på 5 dage, så den er ikke færdiggæret og jeg ville lade den stå 3-4 dage mere og så måle igen indtil jeg får samme måleresultat to gange. At der kommer blop i gærrøret kan være tegn på gæring eller Co2 der undslipper øllet.
keep it simple !
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Efter 2 yderligere målinger endte den på 1014 hvilket svarer til ca. 7% alkohol.kbh36 skrev:Mål FG onsdag og fredag, hvis den stadig er 1014, så er det tid til at flaske.
Jeg er tilfreds, og øllet er tappet på flasker.
Tak for jeres input.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: "Min første" Abby Ale - gæretid?
Husk, når du flytter grønøllen til varmere omgivelser, så kan øllen ikke indeholde det samme CO2 og der vil dampe lidt CO2 af - det kan give "falske" blop i røret ;-)