Nu sker det meget snart!
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Nu sker det meget snart!
Det gør der også i mine ;-)
Re: Nu sker det meget snart!
Og i mine.
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Re: Nu sker det meget snart!
Du skal bare ikke have det med over i den spand du flasker fra.
Så skal det nok gå :)
Så skal det nok gå :)
Re: Nu sker det meget snart!
Hej igen
Jeg mangler stadig svar på et par spørgsmål. Nogen der kan hjælpe?
Mht alkoholmålingen, så kom jeg til at hælde min 50 ml gærblanding i inden jeg målte. Ødelægger det målingen totalt? Jeg målte sekundet efter det var kommet i.
Overfladen af øllet var lige under 40. Der hvor farven er orange. Dvs lige under 104 (som står på den anden side af måleren). Er det normalt?
Jeg mangler stadig svar på et par spørgsmål. Nogen der kan hjælpe?
Mht alkoholmålingen, så kom jeg til at hælde min 50 ml gærblanding i inden jeg målte. Ødelægger det målingen totalt? Jeg målte sekundet efter det var kommet i.
Overfladen af øllet var lige under 40. Der hvor farven er orange. Dvs lige under 104 (som står på den anden side af måleren). Er det normalt?
Re: Nu sker det meget snart!
Når du var så hurtig, betyder det ikke noget ar gæren kom i først.
Alle hydrometre er ikke ens, så farveangivelsen hjælper ikke jeg går ud fra, at den er beregnet til øl.
Ud fra det du skriver, vil jeg formode, at din måling svarer til 1.040.
Alle hydrometre er ikke ens, så farveangivelsen hjælper ikke jeg går ud fra, at den er beregnet til øl.
Ud fra det du skriver, vil jeg formode, at din måling svarer til 1.040.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Nu sker det meget snart!
Det er sådan en jeg fik med da jeg købte mit begyndersæt til ølbryg.Borg skrev:Når du var så hurtig, betyder det ikke noget ar gæren kom i først.
Alle hydrometre er ikke ens, så farveangivelsen hjælper ikke jeg går ud fra, at den er beregnet til øl.
Ud fra det du skriver, vil jeg formode, at din måling svarer til 1.040.
Målingen så således ud.
Re: Nu sker det meget snart!
Oppe i det røde felt står der 1.000 ( kan godt nok ikke se det sidste nul, men det formoder jeg er der).
De 10, 20, 30 osv skal så lægges til, så i dit tilfælde har du en aflæsning der hedder 1.000 + 40 = 1.040. Eller 1.041, hvis det er dér den rammer.
Hvad var målet? Også i antal liter?
De 10, 20, 30 osv skal så lægges til, så i dit tilfælde har du en aflæsning der hedder 1.000 + 40 = 1.040. Eller 1.041, hvis det er dér den rammer.
Hvad var målet? Også i antal liter?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Nu sker det meget snart!
Der er mit første bryg og der står ikke noget om målet i opskriften. Hvad mener du helt nøjagtigt med målet? Er det hvor mange % alkohol den skal ende ud med? Hvis det er %, så står der 5,5% på kassen jeg modtog malt, gær og humle i.Borg skrev:Oppe i det røde felt står der 1.000 ( kan godt nok ikke se det sidste nul, men det formoder jeg er der).
De 10, 20, 30 osv skal så lægges til, så i dit tilfælde har du en aflæsning der hedder 1.000 + 40 = 1.040. Eller 1.041, hvis det er dér den rammer.
Hvad var målet? Også i antal liter?
Mængdemæssigt var målet 10 liter. Det blev til 9 liter efter kogning.
Næste gang sparger jeg med et par liter vand yderligere.
Re: Nu sker det meget snart!
Normalt står der i en opskrift, hvad den forventede OG er, og hvad den forventede volumen er.
De to tal fortæller, hvor "dygtig" man har været.
Men hvis opskriften har 5,5% som mål, kan jeg nok allerede nu sige, at det ikke opnås. Så skulle din OG have været omkring 1.052. Du vil sikkert ende lidt under 4%.
Men pyt, du har lige brygget din første øl, og du øver dig. Du skal nok komme efter det.
De to tal fortæller, hvor "dygtig" man har været.
Men hvis opskriften har 5,5% som mål, kan jeg nok allerede nu sige, at det ikke opnås. Så skulle din OG have været omkring 1.052. Du vil sikkert ende lidt under 4%.
Men pyt, du har lige brygget din første øl, og du øver dig. Du skal nok komme efter det.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Nu sker det meget snart!
Ok. Laver en testmåling idag. Den har gæret i 11 dage.Borg skrev:Normalt står der i en opskrift, hvad den forventede OG er, og hvad den forventede volumen er.
De to tal fortæller, hvor "dygtig" man har været.
Men hvis opskriften har 5,5% som mål, kan jeg nok allerede nu sige, at det ikke opnås. Så skulle din OG have været omkring 1.052. Du vil sikkert ende lidt under 4%.
Men pyt, du har lige brygget din første øl, og du øver dig. Du skal nok komme efter det.
Hvad skal jeg gøre bedre for at ramme højere/tættere på? Sparge mere effektivt?
Re: Nu sker det meget snart!
Så har jeg lavet den første af min FG måling.
Den så således ud: FG 1014 (OG var 1042)
Da jeg tog låget af og stak hovedet ned i spanden, var jeg lige ved at besvime. Det lugtede så ektremt skarpt/surt/amoniak/urin agtigt, at jeg helt droppede at prøvesmage. Det rev virkelig i næsen.
Skal det lugte sådan?
Den så således ud: FG 1014 (OG var 1042)
Da jeg tog låget af og stak hovedet ned i spanden, var jeg lige ved at besvime. Det lugtede så ektremt skarpt/surt/amoniak/urin agtigt, at jeg helt droppede at prøvesmage. Det rev virkelig i næsen.
Skal det lugte sådan?
Re: Nu sker det meget snart!
Det er formentlig bare CO2 du kan lugte. Det er en ret skarp lugt så gem du bare bekymringen.
Mht og, så kan du kigge på om din malt er kværnet fint nok og sørge for at røre nogle gange i løbet af mæskningen. Bortset fra det, så retter det sig sikkert også bare med erfaringen i løbet af de næste par bryg
Vh Søren
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Mht og, så kan du kigge på om din malt er kværnet fint nok og sørge for at røre nogle gange i løbet af mæskningen. Bortset fra det, så retter det sig sikkert også bare med erfaringen i løbet af de næste par bryg
Vh Søren
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Re: Nu sker det meget snart!
Man bliver noget overrasket... har været ved at kassere bryg flere gange, hvor det smagte skønt efter karbonering/lagring - så ro på som Søren skriver ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Nu sker det meget snart!
Jeg rørte stort set under hele mæskningen, men jeg tappede kun 4 kander af og hældte oveni sammen med 5 liter 75 grader varmt vand.søreno skrev:Det er formentlig bare CO2 du kan lugte. Det er en ret skarp lugt så gem du bare bekymringen.
Mht og, så kan du kigge på om din malt er kværnet fint nok og sørge for at røre nogle gange i løbet af mæskningen. Bortset fra det, så retter det sig sikkert også bare med erfaringen i løbet af de næste par bryg
Vh Søren
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Re: Nu sker det meget snart!
Der er gærtyper, som kan lugte ret så grimt. Jeg har brygget et par hvedeøl, som lugtede fælt af svovlbrinte (rådne æg) under gæringen.
Og som Søren skriver, så kan CO2 også være et grimt bekendtskab... så tag du det roligt, og lad gæren gøre sit arbejde færdigt :-)
Men du kan i øvrigt sagtens smage på det - tap lidt af i et glas og giv det er par minutter, så alle ubehagelighederne kan dampe af. Så får du som regel et meget godt billede af hvor dit øl er på vej hen :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Og som Søren skriver, så kan CO2 også være et grimt bekendtskab... så tag du det roligt, og lad gæren gøre sit arbejde færdigt :-)
Men du kan i øvrigt sagtens smage på det - tap lidt af i et glas og giv det er par minutter, så alle ubehagelighederne kan dampe af. Så får du som regel et meget godt billede af hvor dit øl er på vej hen :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk