He folkens
Jeg har fundet mig en Paulaner weissbier klon som jeg gerne vil prøve af. Jeg har dog kun udstyr til brygning af 10l øl og opsriften er på ca 19l, så jeg har været nødt til at skalere opskriften. Ud over det, har jeg også været nødt til at substituere malten, humlen og klaringsmidlet med noget jeg lettere kan få her i Danmark. Jeg har brugt programmet beersmith til at skalere først og bag efter har jeg byttet ingredienserne ud med noget noget der kan købes hos maltbazaren, de alternativerne ingredienser er fundet via et substitutdiagram.
Min 10l opskrift ser ud som følgende (skaleret med beersmith):
Den "originale" 19l opskrift ser ud som følgende:
Bitterheden er lavere i min opskrift, og det er fint, for Paulaner har nærmest ingen bitterhed. jeg kunne selvf tilføje mere humle, men jeg tænker at aromaen måske bliver for meget i forhold til skaleringen?
Om ikke andet, hvad synes i? Er der noget jeg bør være opmærksom på? Har i noget kritik? :-).
Og lige en sidste ting, hvad sker der hvis jeg ender med at lave en gærstarter der ender med flere gærceller end nødvendigt (i forhold til det der er estimeret med beersmith)? Kan de gå ud over smagen?
M.v.h.
Nicolai
Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
Det ser umiddelbart fint ud. Det er mange år siden, jeg har fået en paulaner, men det skal nok blive en fin hvede.
Vær opmærksom på risikoen for stuck mash når du har så meget hvede. Tilsæt evt nogle risskaller.
Mht til gær så ville jeg bare dumpe i når det er så lille en mængde. Så er et rør nok. Evt kan du starte den op samtidig med brygningen. Så vækker du gæren op til dåd, men den når ikke rigtigt at begynde at formere sig.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
Vær opmærksom på risikoen for stuck mash når du har så meget hvede. Tilsæt evt nogle risskaller.
Mht til gær så ville jeg bare dumpe i når det er så lille en mængde. Så er et rør nok. Evt kan du starte den op samtidig med brygningen. Så vækker du gæren op til dåd, men den når ikke rigtigt at begynde at formere sig.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
5g Irish ti 10L lyder helt vildt ...
Jeg bruger 3g til 22L
Jeg bruger 3g til 22L
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
Fedt! Det var et rigtig godt råd med risskallerne, tak! Jeg har svært ved at forstå hvornår de skal anvendes.søreno skrev:Det ser umiddelbart fint ud. Det er mange år siden, jeg har fået en paulaner, men det skal nok blive en fin hvede.
Vær opmærksom på risikoen for stuck mash når du har så meget hvede. Tilsæt evt nogle risskaller.
Mht til gær så ville jeg bare dumpe i når det er så lille en mængde. Så er et rør nok. Evt kan du starte den op samtidig med brygningen. Så vækker du gæren op til dåd, men den når ikke rigtigt at begynde at formere sig.
Vh Søren
Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
Maltbazren skriver at en mængde svarende til 2 - 5% af kornmængden skal tilføjes enten ved indmæskning eller efter urtseperation, så enten skal der anvendes under mæskning eller ved kogning (som kommer efter urtseperationen?), jeg forstår det ikke helt.
Jeg prøver med en "gærstarter" på selve brygdagen, mest fordi jeg gerne vil prøve det :-).
Det kan jeg godt se, når jeg læser om det. Det virker dog som om at anvendelsen er forskelligt? Er sted siger 10-20g pr 20l, et andet sted siger 5g pr 25l... Kan det ødelægge øllen hvis man bruger for meget? Eller er det bare spild?Truntebryg skrev:5g Irish ti 10L lyder helt vildt ...
Jeg bruger 3g til 22L
Senest rettet af 9colai 19. apr 2017, 10:33, rettet i alt 2 gange.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
BYO anbefaler 0.04 to 0.125 g/L
Nogle mener det kan give en bismag ved overdreven brug (ved dog ikke hvordan en bi smager...)
Nogle mener det kan give en bismag ved overdreven brug (ved dog ikke hvordan en bi smager...)
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
Super, det vil jeg lige rette til så :-). Tak for hjælpen!Truntebryg skrev:BYO anbefaler 0.04 to 0.125 g/L
Nogle mener det kan give en bismag ved overdreven brug (ved dog ikke hvordan en bi smager...)
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
Risskallerne skal i sammen med malten, for at danne filter, så du ikke får "stucked mash".
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
Perfekt, så filtreres det bare fra ved urt separationen :-).kbh36 skrev:Risskallerne skal i sammen med malten, for at danne filter, så du ikke får "stucked mash".
Tak for jeres input!
Re: Første forsøg på redigeret opskrift, hvad synes i?
Ja det er bare for at gøre filtreringen bedre. Det giver ikke smag.
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk