Hoegaarden klon og beercalc
Hoegaarden klon og beercalc
Jeg har forsøgt at brygge en hoegaarden klon. Har modificeret en opskrift fra beercalc.
Under gæring står dette:
Fermentation
20 grader 7 dage. Tilsat gær.
Lagering
5 grader 21 dage. Ingen yderligere gær.
Betyder det at jeg stiller min gærspand i køleskabet efter 7 dage (hvis gæren er færdig) og lader den stå i 3 uger mere?
Stikkes der om efter de 7 dage når det er en Hoegaarden jeg prøver at ramme?
Jeg har brugt MJ M21 gær.
Under gæring står dette:
Fermentation
20 grader 7 dage. Tilsat gær.
Lagering
5 grader 21 dage. Ingen yderligere gær.
Betyder det at jeg stiller min gærspand i køleskabet efter 7 dage (hvis gæren er færdig) og lader den stå i 3 uger mere?
Stikkes der om efter de 7 dage når det er en Hoegaarden jeg prøver at ramme?
Jeg har brugt MJ M21 gær.
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hoegaarden klon og beercalc
Sådan som jeg læser det, så skal brygget stilles i køleskabet ved 20 grader i 7 dage. Men man skal ikke gå efter de "indikationer" de angiver i opskrifterne. Det er ofte bare guideline. Et bryg er færdig når det er færdig. Uanset hvad en opskrift antyder. Men for det meste er de i den afsluttende fase efter 7 dage. At den får 10 eller 14 dage ved 20 grader har ingen betydning. Når jeg vi finde ud af hvordan mine bryg arbejder, starter jeg med OG som udgangspunkt. Når gæringen så aftager, tager jeg en prøve (jeg bruger et refractometer) og skriver tallet ned. Så tester jeg igen 2-3 dage efter. Når tallet fra den foregående test til den nuværende ikke har forandret sig, er gæren færdig med at arbejde og man kan begynde på den afsluttende fase med cold crash. Omstikning er et religions spørgsmål. Man bestemmer selv hvad man foretager sig i den sammenhæng. Jeg mener ikke det er nødvendigt da det ikke har nogle umiddelbare fordele over ulemper. Men føler man for det, så gør man det.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hoegaarden klon og beercalc
Mht lagring. Så skal øllet flaskes ved endt gæringen (når man er sikker på at den er gæret færdig selvfølgelig) og efterkarboneres ved den temperatur den gærede ved (20 grader) i Ca 14 dage. Derefter skal den lagre i 21 dage ved omkring 5 grader.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hoegaarden klon og beercalc
.. og ja, her har fustage folket så en fordel - direkte på fad og din øl vinder så lige de der 14 dage.
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hoegaarden klon og beercalc
....hvis man vel at mærke tvangskarbonere øllet. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hoegaarden klon og beercalc
Samt mulighed for at suge bundfald ud i et hug = klart øl i alle de resterende glas... Her ses der tydeligt hvad diverse midler til klaring gør (har et par lyse belgiere der skulle være lidt uklare, og ja det er de altså...) Men.... lagring længe får sgu meget til at bundfalde, hvis de er urørtTruntebryg skrev:.. og ja, her har fustage folket så en fordel - direkte på fad og din øl vinder så lige de der 14 dage.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Hoegaarden klon og beercalc
Altså bliver min proces således:MonkeyBrew skrev:Mht lagring. Så skal øllet flaskes ved endt gæringen (når man er sikker på at den er gæret færdig selvfølgelig) og efterkarboneres ved den temperatur den gærede ved (20 grader) i Ca 14 dage. Derefter skal den lagre i 21 dage ved omkring 5 grader.
Når gæringen er helt færdig, coldcrasher jeg i et par dage.
Øllen tages ud af køleskabet efter coldcrash og blandes med sukker i ny gærspand med det samme. Hældes på flaske og derefter står det ved 20 grader i 14 dage.
Til sidst stilles det i køleskab ved 5 grader i 3 uger og så bælles det.
Korrekt?
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hoegaarden klon og beercalc
Korrekt. Og skål når den tid kommer. ;)RuneV skrev:Altså bliver min proces således:MonkeyBrew skrev:Mht lagring. Så skal øllet flaskes ved endt gæringen (når man er sikker på at den er gæret færdig selvfølgelig) og efterkarboneres ved den temperatur den gærede ved (20 grader) i Ca 14 dage. Derefter skal den lagre i 21 dage ved omkring 5 grader.
Når gæringen er helt færdig, coldcrasher jeg i et par dage.
Øllen tages ud af køleskabet efter coldcrash og blandes med sukker i ny gærspand med det samme. Hældes på flaske og derefter står det ved 20 grader i 14 dage.
Til sidst stilles det i køleskab ved 5 grader i 3 uger og så bælles det.
Korrekt?
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hoegaarden klon og beercalc
Du kunne sagtens overveje om det er noget point i at coldcrashe en Wit. Den må jo gerne have lidt gærslør. Jeg ville overveje at lade den stå til gæring 2-3 uger og så på flasker eller fad.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
Re: Hoegaarden klon og beercalc
Jeg har ikke så gode erfaringer med gærsmag i mine første 2 tyske weizen.Jon skrev:Du kunne sagtens overveje om det er noget point i at coldcrashe en Wit. Den må jo gerne have lidt gærslør. Jeg ville overveje at lade den stå til gæring 2-3 uger og så på flasker eller fad.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Prøver med crash og ser hvordan resultatet bliver.