Hoegaarden klon og beercalc

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
RuneV
Indlæg: 253
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af RuneV »

Jeg har forsøgt at brygge en hoegaarden klon. Har modificeret en opskrift fra beercalc.

Under gæring står dette:

Fermentation

20 grader 7 dage. Tilsat gær.

Lagering

5 grader 21 dage. Ingen yderligere gær.

Betyder det at jeg stiller min gærspand i køleskabet efter 7 dage (hvis gæren er færdig) og lader den stå i 3 uger mere?

Stikkes der om efter de 7 dage når det er en Hoegaarden jeg prøver at ramme?

Jeg har brugt MJ M21 gær.
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af MonkeyBrew »

Sådan som jeg læser det, så skal brygget stilles i køleskabet ved 20 grader i 7 dage. Men man skal ikke gå efter de "indikationer" de angiver i opskrifterne. Det er ofte bare guideline. Et bryg er færdig når det er færdig. Uanset hvad en opskrift antyder. Men for det meste er de i den afsluttende fase efter 7 dage. At den får 10 eller 14 dage ved 20 grader har ingen betydning. Når jeg vi finde ud af hvordan mine bryg arbejder, starter jeg med OG som udgangspunkt. Når gæringen så aftager, tager jeg en prøve (jeg bruger et refractometer) og skriver tallet ned. Så tester jeg igen 2-3 dage efter. Når tallet fra den foregående test til den nuværende ikke har forandret sig, er gæren færdig med at arbejde og man kan begynde på den afsluttende fase med cold crash. Omstikning er et religions spørgsmål. Man bestemmer selv hvad man foretager sig i den sammenhæng. Jeg mener ikke det er nødvendigt da det ikke har nogle umiddelbare fordele over ulemper. Men føler man for det, så gør man det.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af MonkeyBrew »

Mht lagring. Så skal øllet flaskes ved endt gæringen (når man er sikker på at den er gæret færdig selvfølgelig) og efterkarboneres ved den temperatur den gærede ved (20 grader) i Ca 14 dage. Derefter skal den lagre i 21 dage ved omkring 5 grader.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af Truntebryg »

.. og ja, her har fustage folket så en fordel - direkte på fad og din øl vinder så lige de der 14 dage.
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af MonkeyBrew »

....hvis man vel at mærke tvangskarbonere øllet. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af Thage »

Truntebryg skrev:.. og ja, her har fustage folket så en fordel - direkte på fad og din øl vinder så lige de der 14 dage.
Samt mulighed for at suge bundfald ud i et hug = klart øl i alle de resterende glas... Her ses der tydeligt hvad diverse midler til klaring gør (har et par lyse belgiere der skulle være lidt uklare, og ja det er de altså...) Men.... lagring længe får sgu meget til at bundfalde, hvis de er urørt


Sent from my iPhone using Tapatalk
RuneV
Indlæg: 253
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af RuneV »

MonkeyBrew skrev:Mht lagring. Så skal øllet flaskes ved endt gæringen (når man er sikker på at den er gæret færdig selvfølgelig) og efterkarboneres ved den temperatur den gærede ved (20 grader) i Ca 14 dage. Derefter skal den lagre i 21 dage ved omkring 5 grader.
Altså bliver min proces således:

Når gæringen er helt færdig, coldcrasher jeg i et par dage.

Øllen tages ud af køleskabet efter coldcrash og blandes med sukker i ny gærspand med det samme. Hældes på flaske og derefter står det ved 20 grader i 14 dage.

Til sidst stilles det i køleskab ved 5 grader i 3 uger og så bælles det.

Korrekt?
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af MonkeyBrew »

RuneV skrev:
MonkeyBrew skrev:Mht lagring. Så skal øllet flaskes ved endt gæringen (når man er sikker på at den er gæret færdig selvfølgelig) og efterkarboneres ved den temperatur den gærede ved (20 grader) i Ca 14 dage. Derefter skal den lagre i 21 dage ved omkring 5 grader.
Altså bliver min proces således:

Når gæringen er helt færdig, coldcrasher jeg i et par dage.

Øllen tages ud af køleskabet efter coldcrash og blandes med sukker i ny gærspand med det samme. Hældes på flaske og derefter står det ved 20 grader i 14 dage.

Til sidst stilles det i køleskab ved 5 grader i 3 uger og så bælles det.

Korrekt?
Korrekt. Og skål når den tid kommer. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Jon
Indlæg: 299
Tilmeldt: 28. maj 2008, 23:20
Geografisk sted: 8600 Silkeborg

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af Jon »

Du kunne sagtens overveje om det er noget point i at coldcrashe en Wit. Den må jo gerne have lidt gærslør. Jeg ville overveje at lade den stå til gæring 2-3 uger og så på flasker eller fad.


Sent from my iPhone using Tapatalk
--------------------------
Mvh/Jon
8600 Silkeborg
RuneV
Indlæg: 253
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Re: Hoegaarden klon og beercalc

Indlæg af RuneV »

Jon skrev:Du kunne sagtens overveje om det er noget point i at coldcrashe en Wit. Den må jo gerne have lidt gærslør. Jeg ville overveje at lade den stå til gæring 2-3 uger og så på flasker eller fad.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jeg har ikke så gode erfaringer med gærsmag i mine første 2 tyske weizen.

Prøver med crash og ser hvordan resultatet bliver.
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."