Er så småt ved at have samlet de nød vendige grejer sammen til at komme igang med at brygge.
Har købt en all grain pakke ved brygforretningen til første bryg, og har nogle spørgsmål til deres vedlagte fremgangsmåde.
Gæring:Herrestrup Bryg: Pils
OG: 1.044 FG: 1.011
IBU: 33 EBC: 6 ABV: 4,8%
Husk at rengøre og desinficere alle remedier og bordplader grundigt inden du begynder at brygge. Kværn malten groft, svarende til at hvert korn deles i 4 stykker. Opvarm 13 liter vand til 65°C
Når temperaturen er nået hældes den kværnede malt i. Mæsk 40 minutter ved 62°C, derefter 20 minutter ved 66°C, hæv hurtigt temperaturen til 78°C i 2 min, inden du slukker ned. Og overfør det hele til din Lauter tun.
Opvarm 17 liter vand til 78°C, mens urten står til rest i Lauter tun. Efter udskyldning skal du samle 24 liter urt til kogning. Kogetid er 60 minutter. Når urten koger tilsættes humle 1
Efter kogning køles urten til 25°C, Efterfyld med vand til 20 Liter, gæren tilsættes og gæringsbeholderen stilles et sted hvor gæringstemperaturen i beholderen kan holdes mellem 12 og 14°C.
Primær gæring ca. 14-21 dage (Oechsle på 1007 — 1011), herefter omstikkes til anden gærtank, hvor den skal stå 3 dage ved 16°C, og derefter 4-7 dage ved 1-3°C.
Ved flaskning anvendes 7-9 gr. sukker pr. liter.
Har læst meget herinde om at omstikning under gæring er unødvendigt. Kan jeg i dette tilfælde nøjes med den primære gæring, hvorefter tanken ryger på køl (går udfra at det er det der kalders cold crash?).
Kan så overfører øllet til en anden gærtank inden tapning hvis dette er nødvendigt? :)
Har et rum hvor jeg har mulighed for at lave 17°C, er det tilstrækkeligt i forhold til de foreskrevne 12 - 14°C?
Cold crash, er det rigtig forstået at det er med til at klare øllet ? Og vil det kunne undlades?
ABV på 4,8% kan jeg ikke helt forstå da jeg har prøvet forskellige beregnere som giver et andet resultat. Og følger jeg formlen (OG - FG) / 7,5 og bruger værdierne fra opskriften får jeg det til 4,4%.
Ikke fordi det gør den store forskel for mig, men er bare lidt nysgerrig på om formlen jeg har fundet er brugbar :)
Håber i kan kan hjælpe mig at få styr på detaljerne,
Mvh Peter :)