Æblecider - Brun hat

Alm. Nybegynder hjælp.

Æblecider - Brun hat

Indlægaf bastianhvidvin » 2. okt 2017, 18:13

Hej,

Jeg er helt ny herinde, men har allerede nydt godt af den store mængde nyttige informationer herinde på forummet.

Nu har jeg kastet mig over mit første forsøg på æblecider. 10 liter most blev prasteuiseret og da den var stuetemperatur igen tilsatte jeg cider-gær.

Her et døgn efter er der ingen aktivitet i gærlåsen. Til gengæld er der dannet en tyk brunlig skum på toppen. Er det, hvad folk kalder en brun hat?

Og i så fald - skal jeg fjerne den og stkke mosten om?

Håber I kan hjælpe!
bastianhvidvin
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 4. aug 2017, 15:18

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf fjorgensen » 2. okt 2017, 20:36

Jeg vil mene det er din gær der er igang, giv evt. beholderen en rystetur for at lufte mosten og lad det stå lidt endnu. Du skal ikke stikke om.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 798
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf Truntebryg » 2. okt 2017, 20:38

tryk på spanden - gærlåsen skal nu flytte sig.

Hvis vandspejlet stille og roligt vender tilbage til ligestilling - så slutter låget ikke tæt. (eller gærpropen)
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf bastianhvidvin » 2. okt 2017, 21:01

Vandspejlet vender tilbage til ligestilling umiddelbart efter - så en af delene slutter ikke tæt.
Hvad kan jeg gøre ved det?

På sigt vil jeg have en ny beholder - men hvad kan jeg gøre i denne omgang?
bastianhvidvin
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 4. aug 2017, 15:18

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf Truntebryg » 3. okt 2017, 06:54

lirk låget løst, drej det og tryk på plads igen.

Det samme med gærrøret, det er typisk mellem gærrør og prop - sjældent mellem prop og låg.

Men ellers betyder det ikke en dyt
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf bastianhvidvin » 3. okt 2017, 10:53

fjorgensen skrev:Jeg vil mene det er din gær der er igang, giv evt. beholderen en rystetur for at lufte mosten og lad det stå lidt endnu. Du skal ikke stikke om.


Jeg kan jo, af gode grunde, ikke tjekke om der er gang i gæringen. Det vil jeg dog mene der er, sa der dufter af gær, men jeg kan slet ikke se væsken for den tykke, skummede overflade.
Jeg har blot læst, at man skal fjerne denne "hat" og stikke om, hvorefter gæringen fortsætter.
Er der risiko for at stoppe gæringen, siden du ikke synes, jeg skal stikke om?

Mvh
bastianhvidvin
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 4. aug 2017, 15:18

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf Truntebryg » 4. okt 2017, 07:12

Nej den skal nok gære videre - jeg kan bare ikke lige se hvorfor hatten skal væk, men kan selvfølgelig heller ikke se at der er noget galt i det.

Hvis du har et tykt skummende lag på toppen, så gærer den lystigt
Truntebryg
 
Indlæg: 5309
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf HoegildBryghus » 4. okt 2017, 12:46

Sidste år lavede jeg 40 l i 2 glasballoner forrige år 20 l og jeg lod den gære færdig med " brun hat " stak den om og tilsatte noget sukker inden den kom på flaske den er rigtig fin og klar eneste problem er vi næsten ikke kan nænne at drikke den, jeg brugte økologisk æblemost i stedet for sukker, beregnede sukker tilsætning ud fra sukkerindhold pr 100g det skal være økologisk ellers er der konserveringsmiddel i, det kan din gær ikke lide.
HoegildBryghus
 
Indlæg: 60
Tilmeldt: 8. jan 2017, 23:10
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Æblecider - Brun hat

Indlægaf bastianhvidvin » 4. okt 2017, 18:53

Jeg har nu fundet utætheden, og fixet det. Den bobler en 3-5 gange i minuttet, hvilket jeg tænker er fint. Så må vi se, hvor længe den skal stå.

Tak for hjælpen og for gode input!
bastianhvidvin
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 4. aug 2017, 15:18


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster