Side 1 af 1

Æblecider - Brun hat

: 2. okt 2017, 18:13
af bastianhvidvin
Hej,

Jeg er helt ny herinde, men har allerede nydt godt af den store mængde nyttige informationer herinde på forummet.

Nu har jeg kastet mig over mit første forsøg på æblecider. 10 liter most blev prasteuiseret og da den var stuetemperatur igen tilsatte jeg cider-gær.

Her et døgn efter er der ingen aktivitet i gærlåsen. Til gengæld er der dannet en tyk brunlig skum på toppen. Er det, hvad folk kalder en brun hat?

Og i så fald - skal jeg fjerne den og stkke mosten om?

Håber I kan hjælpe!

Re: Æblecider - Brun hat

: 2. okt 2017, 20:36
af fjorgensen
Jeg vil mene det er din gær der er igang, giv evt. beholderen en rystetur for at lufte mosten og lad det stå lidt endnu. Du skal ikke stikke om.

Re: Æblecider - Brun hat

: 2. okt 2017, 20:38
af Truntebryg
tryk på spanden - gærlåsen skal nu flytte sig.

Hvis vandspejlet stille og roligt vender tilbage til ligestilling - så slutter låget ikke tæt. (eller gærpropen)

Re: Æblecider - Brun hat

: 2. okt 2017, 21:01
af bastianhvidvin
Vandspejlet vender tilbage til ligestilling umiddelbart efter - så en af delene slutter ikke tæt.
Hvad kan jeg gøre ved det?

På sigt vil jeg have en ny beholder - men hvad kan jeg gøre i denne omgang?

Re: Æblecider - Brun hat

: 3. okt 2017, 06:54
af Truntebryg
lirk låget løst, drej det og tryk på plads igen.

Det samme med gærrøret, det er typisk mellem gærrør og prop - sjældent mellem prop og låg.

Men ellers betyder det ikke en dyt

Re: Æblecider - Brun hat

: 3. okt 2017, 10:53
af bastianhvidvin
fjorgensen skrev:Jeg vil mene det er din gær der er igang, giv evt. beholderen en rystetur for at lufte mosten og lad det stå lidt endnu. Du skal ikke stikke om.
Jeg kan jo, af gode grunde, ikke tjekke om der er gang i gæringen. Det vil jeg dog mene der er, sa der dufter af gær, men jeg kan slet ikke se væsken for den tykke, skummede overflade.
Jeg har blot læst, at man skal fjerne denne "hat" og stikke om, hvorefter gæringen fortsætter.
Er der risiko for at stoppe gæringen, siden du ikke synes, jeg skal stikke om?

Mvh

Re: Æblecider - Brun hat

: 4. okt 2017, 07:12
af Truntebryg
Nej den skal nok gære videre - jeg kan bare ikke lige se hvorfor hatten skal væk, men kan selvfølgelig heller ikke se at der er noget galt i det.

Hvis du har et tykt skummende lag på toppen, så gærer den lystigt

Re: Æblecider - Brun hat

: 4. okt 2017, 12:46
af HoegildBryghus
Sidste år lavede jeg 40 l i 2 glasballoner forrige år 20 l og jeg lod den gære færdig med " brun hat " stak den om og tilsatte noget sukker inden den kom på flaske den er rigtig fin og klar eneste problem er vi næsten ikke kan nænne at drikke den, jeg brugte økologisk æblemost i stedet for sukker, beregnede sukker tilsætning ud fra sukkerindhold pr 100g det skal være økologisk ellers er der konserveringsmiddel i, det kan din gær ikke lide.

Re: Æblecider - Brun hat

: 4. okt 2017, 18:53
af bastianhvidvin
Jeg har nu fundet utætheden, og fixet det. Den bobler en 3-5 gange i minuttet, hvilket jeg tænker er fint. Så må vi se, hvor længe den skal stå.

Tak for hjælpen og for gode input!