Hej,
Jeg er helt ny herinde, men har allerede nydt godt af den store mængde nyttige informationer herinde på forummet.
Nu har jeg kastet mig over mit første forsøg på æblecider. 10 liter most blev prasteuiseret og da den var stuetemperatur igen tilsatte jeg cider-gær.
Her et døgn efter er der ingen aktivitet i gærlåsen. Til gengæld er der dannet en tyk brunlig skum på toppen. Er det, hvad folk kalder en brun hat?
Og i så fald - skal jeg fjerne den og stkke mosten om?
Håber I kan hjælpe!
Æblecider - Brun hat
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Æblecider - Brun hat
Jeg vil mene det er din gær der er igang, giv evt. beholderen en rystetur for at lufte mosten og lad det stå lidt endnu. Du skal ikke stikke om.
keep it simple !
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Æblecider - Brun hat
tryk på spanden - gærlåsen skal nu flytte sig.
Hvis vandspejlet stille og roligt vender tilbage til ligestilling - så slutter låget ikke tæt. (eller gærpropen)
Hvis vandspejlet stille og roligt vender tilbage til ligestilling - så slutter låget ikke tæt. (eller gærpropen)
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 4. aug 2017, 15:18
Re: Æblecider - Brun hat
Vandspejlet vender tilbage til ligestilling umiddelbart efter - så en af delene slutter ikke tæt.
Hvad kan jeg gøre ved det?
På sigt vil jeg have en ny beholder - men hvad kan jeg gøre i denne omgang?
Hvad kan jeg gøre ved det?
På sigt vil jeg have en ny beholder - men hvad kan jeg gøre i denne omgang?
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Æblecider - Brun hat
lirk låget løst, drej det og tryk på plads igen.
Det samme med gærrøret, det er typisk mellem gærrør og prop - sjældent mellem prop og låg.
Men ellers betyder det ikke en dyt ☺
Det samme med gærrøret, det er typisk mellem gærrør og prop - sjældent mellem prop og låg.
Men ellers betyder det ikke en dyt ☺
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 4. aug 2017, 15:18
Re: Æblecider - Brun hat
Jeg kan jo, af gode grunde, ikke tjekke om der er gang i gæringen. Det vil jeg dog mene der er, sa der dufter af gær, men jeg kan slet ikke se væsken for den tykke, skummede overflade.fjorgensen skrev:Jeg vil mene det er din gær der er igang, giv evt. beholderen en rystetur for at lufte mosten og lad det stå lidt endnu. Du skal ikke stikke om.
Jeg har blot læst, at man skal fjerne denne "hat" og stikke om, hvorefter gæringen fortsætter.
Er der risiko for at stoppe gæringen, siden du ikke synes, jeg skal stikke om?
Mvh
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Æblecider - Brun hat
Nej den skal nok gære videre - jeg kan bare ikke lige se hvorfor hatten skal væk, men kan selvfølgelig heller ikke se at der er noget galt i det.
Hvis du har et tykt skummende lag på toppen, så gærer den lystigt ☺
Hvis du har et tykt skummende lag på toppen, så gærer den lystigt ☺
-
- Indlæg: 94
- Tilmeldt: 8. jan 2017, 23:10
- Geografisk sted: 7400 Herning
Re: Æblecider - Brun hat
Sidste år lavede jeg 40 l i 2 glasballoner forrige år 20 l og jeg lod den gære færdig med " brun hat " stak den om og tilsatte noget sukker inden den kom på flaske den er rigtig fin og klar eneste problem er vi næsten ikke kan nænne at drikke den, jeg brugte økologisk æblemost i stedet for sukker, beregnede sukker tilsætning ud fra sukkerindhold pr 100g det skal være økologisk ellers er der konserveringsmiddel i, det kan din gær ikke lide.
-
- Indlæg: 5
- Tilmeldt: 4. aug 2017, 15:18
Re: Æblecider - Brun hat
Jeg har nu fundet utætheden, og fixet det. Den bobler en 3-5 gange i minuttet, hvilket jeg tænker er fint. Så må vi se, hvor længe den skal stå.
Tak for hjælpen og for gode input!
Tak for hjælpen og for gode input!