Side 2 af 4

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 14. jan 2018, 08:38
af MEOLSEN
Byder lige ind med en helt lav praktisk ting som jeg selv oplevede ved forrige bryg. Og det var nemlig at låget på min spand ikke var trykket helt på gærspanden. Og dermed fes CO2 ikke ud af gær låsen, men ved låget. Så prøv lige at dobbelt checke om låget har siddet helt på. Men husk at den sagtens kan være gæret næsten i bund nu, og det er ikke sikkert at der kommer gang i gærlåsen.

Ellers er jeg enig med de andre. Er ret sikker på at alt formentligt er som det skal være. Det eneste der kan ødelægge gær er hvis den er blevet tilsat ved for høj temp. Altså hvis i eks. ikke fik afkølet urten nok inden i fik tilsat gæren. Ved ikke hvor grænsen går, men vil tro at det er problematisk hvis gæren er tilsat ved en temperatur over 32-35C. Det kan slå gær cellerne ihjel.

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 14. jan 2018, 08:49
af GeheimBrau
Kender ikke VWP Brygrens, men ud fra beskrivelsen her ("Kills a wide range of micro-organisms") er den nok ikke så god for gæren: http://www.vwpcleanersteriliser.co.uk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Det kommer vel an på koncentrationen af VWP, men er der intet sket i forløbet, så kan du nå at måle din OG inden du smider brygget ud :-(
Check dog lige låget som MEOLSEN skriver, det kan være synderen og du kan så nøjes med at måle FG :-) (et par gange som skrevet ovenfor)

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 14. jan 2018, 08:54
af Tonny1970
MEOLSEN skrev:Byder lige ind med en helt lav praktisk ting som jeg selv oplevede ved forrige bryg. Og det var nemlig at låget på min spand ikke var trykket helt på gærspanden. Og dermed fes CO2 ikke ud af gær låsen, men ved låget. Så prøv lige at dobbelt checke om låget har siddet helt på. Men husk at den sagtens kan være gæret næsten i bund nu, og det er ikke sikkert at der kommer gang i gærlåsen.

Ellers er jeg enig med de andre. Er ret sikker på at alt formentligt er som det skal være. Det eneste der kan ødelægge gær er hvis den er blevet tilsat ved for høj temp. Altså hvis i eks. ikke fik afkølet urten nok inden i fik tilsat gæren. Ved ikke hvor grænsen går, men vil tro at det er problematisk hvis gæren er tilsat ved en temperatur over 32-35C. Det kan slå gær cellerne ihjel.
Ok så at vi ikke fik skyllet efter da vi desinficeret. Skulle ikke ødelægge øllet.
Hvis vi tager en måling nu (efter en uge) kunne vi så ikke se om der er gang i spanden ?
Vi har desværre ikke en OG (endnu en begynderfejl) men hvad skulle den ligge på nu

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 14. jan 2018, 10:47
af søreno
Den skulle gerne ligge omkring 1010-1020-stykker, hvis Denner ved at være færdig.

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 14. jan 2018, 15:01
af Tonny1970
Vi konstateret låget ikke var trykket ordentligt ned. Efter vi gjorde det begyndte det at boble i gærlåsen.
Vi har nu omstikket og tilsat den sidste humle. Nu er der ca 1 min mellem blob. Tog en test (billed)
Ser der ok ud ?

Billede

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 14. jan 2018, 15:15
af søreno
Den ser ud til at være godt på vej. Giv den en uges tid mere. Mål evt FG med et par dages mellemrum som andre foreslår. Når der er gået en uge og FG er stabil, så køl den med en dags tid eller to (sæt den evt udenfor). Så kan du flaske.
En anden gang så undlad omstikning. Det gør ikke noget godt for øllen. Af uransagelige årsager er den der laver brewkits nogle af de sidste der har opdaget at det ikke er nødvendigt
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 07:34
af RuneV
Jeg vil foreslå en checkliste næste gang i brygger. Du glemmer helt sikkert nogle ting næste gang du brygger også. Det kan virkelig være en stor hjælp når man i starten har 1 million ting i hovedet man skal huske imens man brygger.

Udmæskning
Spargevand klar når sparge skal startes
BG måling(ikke nødvendigt)
Humletilsætninger
OG måling
Hydrering af gær(hvis tør)
Sukker inden flaskning

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 07:45
af grøntoft
Nu er hydrering af tørgær ikke en forudsætning for at få et godt bryg, eller en god gæring...


Sent from my iPad using Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 09:14
af voneitzen
grøntoft skrev:Nu er hydrering af tørgær ikke en forudsætning for at få et godt bryg, eller en god gæring...


Sent from my iPad using Tapatalk
hvad er hydrering af tørgær.
Er selv rimelig ny inden fir brygning , ig har ikke hørt om det før.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 09:32
af CasparB
Rehydrering er at koge noget vand køle det ned til rum temperatur så tager du tørgæren ud af køleskabet og lader det varme op til rum temperatur. Derefter tilføjer du gæren til vandet.
Lad det "opløse" sig i vandet og så kan du tilsætte det til din urt. Jeg plejer at bruge en halv kaffekops vand til et brev gær. Men nogle gange drysser jeg bare gæren direkte ned i urten. Har ikke oplevet nogen som helst forskel. Så hvis du spørger mig er det spild af tid.

Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 09:33
af CasparB
Det skal selvfølgelig gøres i en saniteret beholder.

Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 12:21
af Borg
grøntoft skrev:Nu er hydrering af tørgær ikke en forudsætning for at få et godt bryg, eller en god gæring...


Sent from my iPad using Tapatalk
Rigtig.
Men en forudsætning er, at have tilstrækkeligt med gærceller.
Om man opnår det ved rehydrering eller ved at drysse den dobbelte mængde tørgær direkte i urten, er underordnet.
Så er der kun spørgsmålet om, i hvilken at situationerne man har de mest vitale og mindst muterede celler.

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 13:59
af CasparB
Borg skrev:
grøntoft skrev:Nu er hydrering af tørgær ikke en forudsætning for at få et godt bryg, eller en god gæring...


Sent from my iPad using Tapatalk
Rigtig.
Men en forudsætning er, at have tilstrækkeligt med gærceller.
Om man opnår det ved rehydrering eller ved at drysse den dobbelte mængde tørgær direkte i urten, er underordnet.
Så er der kun spørgsmålet om, i hvilken at situationerne man har de mest vitale og mindst muterede celler.
Tror som sådan ikke der kommer flere gærceller af rehydrering eller hvad? Medmindre den selvfølgelig for lov at stå noget tid.

Når jeg rehydrere er det kun 5-10 min gæren er i vandet før jeg pitcher. Hvis man gerne vil forøge antallet af celler skal man vel lave en starter og ikke bare rehydrere?

Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 15:15
af søreno
CasparB skrev:
Borg skrev:
grøntoft skrev:Nu er hydrering af tørgær ikke en forudsætning for at få et godt bryg, eller en god gæring...


Sent from my iPad using Tapatalk
Rigtig.
Men en forudsætning er, at have tilstrækkeligt med gærceller.
Om man opnår det ved rehydrering eller ved at drysse den dobbelte mængde tørgær direkte i urten, er underordnet.
Så er der kun spørgsmålet om, i hvilken at situationerne man har de mest vitale og mindst muterede celler.
Tror som sådan ikke der kommer flere gærceller af rehydrering eller hvad? Medmindre den selvfølgelig for lov at stå noget tid.

Når jeg rehydrere er det kun 5-10 min gæren er i vandet før jeg pitcher. Hvis man gerne vil forøge antallet af celler skal man vel lave en starter og ikke bare rehydrere?

Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
Til gengæld risikerer man at man slår en større eller mindre del af gæren ihjel ved at drysse den direkte i. Nogle taler om helt op til halvdelen.
Generelt kan jeg sige at langt den oftest forekommende fejl i de øl jeg har dømt ved DM, har været gærfejl, altså forskellige former for stresset gær.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

: 18. jan 2018, 16:09
af CasparB
søreno skrev:
CasparB skrev:
Borg skrev: Rigtig.
Men en forudsætning er, at have tilstrækkeligt med gærceller.
Om man opnår det ved rehydrering eller ved at drysse den dobbelte mængde tørgær direkte i urten, er underordnet.
Så er der kun spørgsmålet om, i hvilken at situationerne man har de mest vitale og mindst muterede celler.
Tror som sådan ikke der kommer flere gærceller af rehydrering eller hvad? Medmindre den selvfølgelig for lov at stå noget tid.

Når jeg rehydrere er det kun 5-10 min gæren er i vandet før jeg pitcher. Hvis man gerne vil forøge antallet af celler skal man vel lave en starter og ikke bare rehydrere?

Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
Til gengæld risikerer man at man slår en større eller mindre del af gæren ihjel ved at drysse den direkte i. Nogle taler om helt op til halvdelen.
Generelt kan jeg sige at langt den oftest forekommende fejl i de øl jeg har dømt ved DM, har været gærfejl, altså forskellige former for stresset gær.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Okay. Det var jeg ikke klar over.
Personligt har jeg ikke oplevet nogen forskel på at drysse det direkte i eller rehydrere.
Hverken på tiden før gæringen går igang eller på smagen. Men der står så også på pakken at det er nok til 35 liter mener jeg (kan ikke huske det præcist men langt mere end de 20 liter jeg plejer at brygge med en pakke gær ihvertfald).

Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk