Ups er vores bryg ødelagt ?

Alm. Nybegynder hjælp.

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf RuneV » 18. jan 2018, 16:57

Der er jo rimeligt stor forskel på om du brygger 20 liter light øl eller 20 liter 14% barleywine i forhold til hvor meget en pose tørgær kan klare.

Jeg rehydrere for at flest mulige gærceller overlever mødet med den sukkerfyldte urt.
RuneV
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf CasparB » 18. jan 2018, 18:11

RuneV skrev:Der er jo rimeligt stor forskel på om du brygger 20 liter light øl eller 20 liter 14% barleywine i forhold til hvor meget en pose tørgær kan klare.

Jeg rehydrere for at flest mulige gærceller overlever mødet med den sukkerfyldte urt.
Ja det er selvfølgelig rigtigt. Jeg har ikke sat mig super meget ind i pitch rate og sådan noget. Plejer at brygge mellem 3.5 og 6.5 abv så jeg har indtil videre bare brugt et brew gær pr 20 liter, hvilket har fungeret fint.

Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
CasparB
 
Indlæg: 74
Tilmeldt: 1. jan 2017, 19:29
Geografisk sted: Odense 5220

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf Borg » 18. jan 2018, 22:00

Vær god ved dine gærceller, og behandl dem godt.
Det er trods alt dem der laver din urt om til øl.

Stadigt kan det undre mig, at der er så mange der går vældig meget op i mæsketemperatur og humletilsætning, og så lidt i pitchingrate, gæringstemperatur og sikring af viril gær.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4324
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf Tonny1970 » 19. jan 2018, 05:29

RuneV skrev:Jeg vil foreslå en checkliste næste gang i brygger. Du glemmer helt sikkert nogle ting næste gang du brygger også. Det kan virkelig være en stor hjælp når man i starten har 1 million ting i hovedet man skal huske imens man brygger.

Udmæskning
Spargevand klar når sparge skal startes
BG måling(ikke nødvendigt)
Humletilsætninger
OG måling
Hydrering af gær(hvis tør)
Sukker inden flaskning


Det var også min tanke. Der var vist en del begynderfejl og for meget hastværk. Vi brygger allerede igen på søndag. En forsinket juleøl :-=
Har tænkt mig at sætte min ned i morgen og lave en tjekliste. Og få fordelt arbejdet ud. Samtidig skal vi også tappe det her bryg på flasker (forhåbentlig)
Tonny1970
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 24. nov 2017, 09:28

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf 9colai » 19. jan 2018, 06:44

Fik du nogensinde taget en prøve og målt vægtfylden?

Rettelse: hovsa, havde ikke set der var 2 sider ekstra i tråden :-P
Senest rettet af 9colai 19. jan 2018, 09:04, rettet i alt 1 gang.
9colai
 
Indlæg: 45
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf inzide » 19. jan 2018, 08:15

SørenO, nu blev jeg lige nysgerrig - hvordan vil du kunne smage en stresset gær i øllet? Er man ikke i tvivl?

Jeg har et par gange anvendt vådgær i stedet for brev med tørgær direkte i urten. Det er en dyrere løsning, men jeg bilder mig ind, at der er smagsmæssig forskel, specielt hvis man med en Wit insisterer på at få bundgæren med op i glasset. Men nu er det lidt svært at sammenligne eksempelvis XL-3944 med helt andre gærstammer i tør form ...
inzide
 
Indlæg: 30
Tilmeldt: 18. feb 2016, 13:10

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf søreno » 19. jan 2018, 10:18

inzide skrev:SørenO, nu blev jeg lige nysgerrig - hvordan vil du kunne smage en stresset gær i øllet? Er man ikke i tvivl?

Jeg har et par gange anvendt vådgær i stedet for brev med tørgær direkte i urten. Det er en dyrere løsning, men jeg bilder mig ind, at der er smagsmæssig forskel, specielt hvis man med en Wit insisterer på at få bundgæren med op i glasset. Men nu er det lidt svært at sammenligne eksempelvis XL-3944 med helt andre gærstammer i tør form ...
Det er ikke så let at forklare kort. Der er flere forskellige bismag, man kan komme ud for.
Generelt kan man sige, at stresset gær afgiver flere smagsstoffer - forskellige typer af estere især. Nogle smager godt (banansmagen i hvedeøl fx) og nogle er mindre gode (fx smag af grønne æbler). Man kan også få en større mængde af højere alkoholer (fusel), som giver en skarp brændende smag.
Nogle leger med bevidst at underpitche belgisk øl for at få mere smag fra gæren.
Stressfaktorer kan fx være for høj temperatur ved gæring eller for lidt gær.
I how to brew er der en sektion om fejlsmage. Den er god.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1649
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf Tonny1970 » 24. jan 2018, 18:48

Så fik vi flasket vores øl. FG på 1014 som opskriften også sagde :-) Smagen var også ok. Smagte ikke af klorin.
Der er en ting vi undre os over. Vi fulgte opskriften og startet med 19L vand til mærsking. Tilføjet 14L ved filtrering.
Brygget hedder 25L og vi står ilbage med ca 15L ??????
Tonny1970
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 24. nov 2017, 09:28

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf YodaVonBeck » 12. feb 2018, 22:21

Tonny1970 skrev:Så fik vi flasket vores øl. FG på 1014 som opskriften også sagde :-) Smagen var også ok. Smagte ikke af klorin.
Der er en ting vi undre os over. Vi fulgte opskriften og startet med 19L vand til mærsking. Tilføjet 14L ved filtrering.
Brygget hedder 25L og vi står ilbage med ca 15L ??????

Hvor meget malt har i brugt? Man taber ca 1L pr Kg, som bliver tilbage i malten.
Hvor meget deadspace er der i jeres udstyr. Det er tab i får ved skift fra gryde til gryde (f.eks.)
Hvordan har i kogt humlen? Man taber også her
Stak i øllen om? Så taber man også her.

Jeg syntes dog stadig at hvis i har brugt 29L vand, så lyder et tab på 14L af pænt meget, med mindre det er en stærk øl, hvor der er brugt meget malt :)
YodaVonBeck
 
Indlæg: 19
Tilmeldt: 8. feb 2018, 22:30

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf Tonny1970 » 20. feb 2018, 20:39

YodaVonBeck skrev:
Tonny1970 skrev:Så fik vi flasket vores øl. FG på 1014 som opskriften også sagde :-) Smagen var også ok. Smagte ikke af klorin.
Der er en ting vi undre os over. Vi fulgte opskriften og startet med 19L vand til mærsking. Tilføjet 14L ved filtrering.
Brygget hedder 25L og vi står ilbage med ca 15L ??????

Hvor meget malt har i brugt? Man taber ca 1L pr Kg, som bliver tilbage i malten.
Hvor meget deadspace er der i jeres udstyr. Det er tab i får ved skift fra gryde til gryde (f.eks.)
Hvordan har i kogt humlen? Man taber også her
Stak i øllen om? Så taber man også her.

Jeg syntes dog stadig at hvis i har brugt 29L vand, så lyder et tab på 14L af pænt meget, med mindre det er en stærk øl, hvor der er brugt meget malt :)


Der var en del begynderfejl. Vi har nu fået lavet en falsk bund og taphane til vores 50l gryde og vi har næsten ingen tab i forhold til opskrift. Har lige lavet bryg nr 3 og der står 24l pal ale og bobler lige nu. Opskrift sagde 25l :-)
Tonny1970
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 24. nov 2017, 09:28

Re: Ups er vores bryg ødelagt ?

Indlægaf Tonny1970 » 20. feb 2018, 20:44

Tonny1970 skrev:
RuneV skrev:Jeg vil foreslå en checkliste næste gang i brygger. Du glemmer helt sikkert nogle ting næste gang du brygger også. Det kan virkelig være en stor hjælp når man i starten har 1 million ting i hovedet man skal huske imens man brygger.

Udmæskning
Spargevand klar når sparge skal startes
BG måling(ikke nødvendigt)
Humletilsætninger
OG måling
Hydrering af gær(hvis tør)
Sukker inden flaskning


Det var også min tanke. Der var vist en del begynderfejl og for meget hastværk. Vi brygger allerede igen på søndag. En forsinket juleøl :-=
Har tænkt mig at sætte min ned i morgen og lave en tjekliste. Og få fordelt arbejdet ud. Samtidig skal vi også tappe det her bryg på flasker (forhåbentlig)


Vi har nu brygget øl nr 3 og hold da op hvor var det afslappet. Alle begynderfejl var rettet og alle viste hvad de skulle lave. Der var massere af tid til at nyde bryg nr 2 som var en rigtig god juleøl :-)
Tonny1970
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 24. nov 2017, 09:28

Foregående

Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster

cron