Side 1 af 2

Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 09:31
af jandk
Hej forum,

Jeg kunne godt bruge lidt hjælp fra jer erfarne bryggere. Dette er kun mit 2. bryg.

Fredag d. 9-2 bryggede jeg en Maibock (undergæret) på min Grainfather og satte den til gæring.
I sidste uge var vi på ferie og i går søndag d. 18-2 stak jeg øllet om i en ny spand.
Desværre var temperaturen i garagen faldet kraftigt i sidste uge og øllet var kun 5 grader varmt.
Den var kun gået fra 1068 til 1051 på de 9 dage og der var aktivitet i gærrøret inden jeg stak øllet om.

Efter omstikning er aktiviteten desværre gået helt i stå.
Jeg tog spanden ind i går og øllet havde her til morgen en temperatur på 12 grader.
Desværre er der stadig ingen aktivitet i gærrøret her 24 timer efter omstikning.

Kan jeg risikere at al gær var bundfældet pga. den lave temperatur. Øllet er meget klart.
Jeg tog ikke bundslam med over ifbm. omstikningen, kun den rene øl.

Skal jeg bare have tålmodighed eller skal der evt. en ny pose tørgær i brygget?
Skal der generelt lidt "slam" med ifbm. omstikning eller er det normalvis ikke nødvendigt?

Mvh, Jan

NB: Har fået stumper hjem fra eBay i løbet af ferien (en STC-1000 og 2 stk. 80Watt varmebånd til at spænde rundt om gærspanden).
Så risikerer jeg ikke at temperaturen bliver så lav en anden gang. Man må lære af sine fejl :-).

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 10:00
af Benjamin
jeg tror du bare skal være tålmodig, gæringen foregår langsommere ved lavere temperatur,

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 11:37
af Lambæk
Det skal nok blive til øl, bare rolig.

Sendt fra min SM-G935F med Tapatalk

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 16:38
af voneitzen
jandk skrev:Hej forum,

Jeg kunne godt bruge lidt hjælp fra jer erfarne bryggere. Dette er kun mit 2. bryg.

Fredag d. 9-2 bryggede jeg en Maibock (undergæret) på min Grainfather og satte den til gæring.
I sidste uge var vi på ferie og i går søndag d. 18-2 stak jeg øllet om i en ny spand.
Desværre var temperaturen i garagen faldet kraftigt i sidste uge og øllet var kun 5 grader varmt.
Den var kun gået fra 1068 til 1051 på de 9 dage og der var aktivitet i gærrøret inden jeg stak øllet om.

Efter omstikning er aktiviteten desværre gået helt i stå.
Jeg tog spanden ind i går og øllet havde her til morgen en temperatur på 12 grader.
Desværre er der stadig ingen aktivitet i gærrøret her 24 timer efter omstikning.

Kan jeg risikere at al gær var bundfældet pga. den lave temperatur. Øllet er meget klart.
Jeg tog ikke bundslam med over ifbm. omstikningen, kun den rene øl.

Skal jeg bare have tålmodighed eller skal der evt. en ny pose tørgær i brygget?
Skal der generelt lidt "slam" med ifbm. omstikning eller er det normalvis ikke nødvendigt?

Mvh, Jan

NB: Har fået stumper hjem fra eBay i løbet af ferien (en STC-1000 og 2 stk. 80Watt varmebånd til at spænde rundt om gærspanden).
Så risikerer jeg ikke at temperaturen bliver så lav en anden gang. Man må lære af sine fejl :-).
Vil du være sød at dele et link til de varmebånd.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 17:07
af jandk
Hej igen,

Krisen er afblæst, nu bobler det lystigt derudaf igen :-).
Det er ikke nemt at være nybegynder, der var også for meget vand i gærrøret.

Varmebånd er som disse:
https://www.ebay.co.uk/itm/80W-220V-Hea ... 2749.l2649" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg har ikke prøvet dem i virkeligheden endnu.
Men de giver en god varme fra sig og passer perfekt rundt om en normal 30-32L gærspand.

Mvh, Jan

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 17:45
af Borg
jandk skrev:Varmebånd er som disse:
https://www.ebay.co.uk/itm/80W-220V-Hea ... 2749.l2649" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg har ikke prøvet dem i virkeligheden endnu.
Men de giver en god varme fra sig og passer perfekt rundt om en normal 30-32L gærspand.
Gad vide om de også passer rundt om en 11 kg gul gasflaske.

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 18:46
af mhn
Product Size: Approx. 100 * 1.5cm

https://www.ebay.com/itm/80W-220V-Heate ... 1438.l9372" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg har luret lidt på dem. :-)

Jeg endte med at købe en 20W terrarie varmer i stedet. Den virker fint i et køleskab i en garage nu. Men jeg synes, ledningen på den er lidt tynd. Jeg er glad for, den kun er 20W. :-|

Så jeg vil også gerne høre om erfaringerne med varmebåndet.

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 20:06
af jandk
Jeg har lige målt båndet og det har en længde på 101 cm og så kan fjederen strækkes ca. 5 cm.
Så hvis din gasflaske er fra 101 cm til ca. 106 cm i omkreds vil det passe fint.
Båndet passer perfekt til mine 30L plast gærspande.

Jeg tror nu også, at jeg vil prøve med et enkelt bånd til at starte med. 160W er nok for voldsomt.
Jeg må ikke få gærspanden ind i huset pga. fruen. Derfor er jeg nødt til at bruge garagen.

Jeg håber at båndet (eller evt. 2 bånd) kan holde et bryg ved 20 grader, i en isoleret kasse i garagen, så jeg også kan brygge overgæret øl om vinteren.
Materialer til en isoleret kasse er indkøbt og den skal bygges i weekenden.
Jeg prøver med en gærspand med vand til at starte med og så skal jeg nok dele erfaringer bagefter.
Temperaturen skal styres med en STC-1000.

Tak for input ifbm. gæringen.

Mvh, Jan

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 19. feb 2018, 20:25
af mhn
Vores 20W har bragt 22L øl i et køleskab op på 17 grader, mens der var under 5 grader på ydersiden af det. Så jeg tror, 80W er rigeligt.

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 20. feb 2018, 14:45
af kbaggen
jandk skrev: Jeg må ikke få gærspanden ind i huset pga. fruen. Derfor er jeg nødt til at bruge garagen.
Du skal vist igang med at brygge noget Kvinde øl :-)

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 25. feb 2018, 10:25
af jandk
Fruen syntes at det lugter og nogle krige er ikke værd at kæmpe :-).

Så er der lidt erfaringer med varmebåndet fra eBay.

Varmekassen med en STC-1000 og varmebåndet fra eBay er nu komplet.
Det er blot en trækasse med låg, som indvendigt er beklædt med hårde stenulds plader (gulvbats) og STC-1000 fastmonteret i kassen.
Sensoren er placeret i en 4x8cm alu profil i bunden af kassen (1/3 inde fra yderkant af spand, med flamingo som ekstra isolering under alu profil).
Varmebåndet sidder rundt om spanden, lige over tappehanen (32L spand).

De 80w fra varmebåndet varmede fint øllet (23 liter) op fra 7 til 10 grader i løbet af ca. 2.5 time. Der er 5 grader i garagen nu.
Temperaturen blev dog 1.2 grader højere midlertidigt, da der ingen cirkulation er i væsken.
Det tager lidt tid før temperaturen i hele væsken er jævn, når der varmes fra ydersiden af en spand.
Temparaturen faldt dog ned igen og temperaturen ligger nu konstant på 10 grader, som STC-1000 er sat til (undergæret bryg).

Så under opvarmning i længere tid, kan temperaturen skyde lidt over midlertidigt.
Men når temperaturen er nået og den blot skal holdes ved lige, fungerer det perfekt.

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 25. feb 2018, 11:17
af mhn
Hvordan virker kvaliteten på båndet?

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 25. feb 2018, 11:19
af jandk
Lader til at være OK, det er blød silikone og ledningerne er støbt ind i varmelegemet.

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 25. feb 2018, 11:21
af mhn
Det er jo lige før, man er nødt til at købe en. :-)

Re: Nybegynder hjælp til gæring der er gået i stå

: 4. mar 2018, 09:01
af Truntebryg
jandk skrev: Temperaturen blev dog 1.2 grader højere midlertidigt, da der ingen cirkulation er i væsken.
Det tager lidt tid før temperaturen i hele væsken er jævn, når der varmes fra ydersiden af en spand.
Temparaturen faldt dog ned igen og temperaturen ligger nu konstant på 10 grader, som STC-1000 er sat til (undergæret bryg).

Så under opvarmning i længere tid, kan temperaturen skyde lidt over midlertidigt.
Men når temperaturen er nået og den blot skal holdes ved lige, fungerer det perfekt.
Perfekt beskrivelse af et over-shoot, som intet betyder for gæringen starter jo ikke inden for de første 12t - faktisk kun en fordel, så "lagtime" bliver lidt kortere.