Humle fra en have.
Humle fra en have.
Hej.
Jeg har fået et tilbud om at høste en humle næste sommer. Det vil være sjovt at prøve, men jeg har en del spørgsmål til de klogere. :-)
Så vidt jeg kan læse mig til, skal der bruges 5-7 gange så meget, når humlen er frisk. Man skal tage højde for det ekstra vand, og det skal bruges meget hurtigt efter høst?
Hvornår skal humle høstes?
Hvordan ved man, humlen er høst moden?
Er der en længere periode, hvor det er modent. Eller er man nødt til at brygge, når humlen er klar?
Hvor længe kan frisk humle vente fra høst til brug?
Kan det fryses med højt vand indhold?
Kan man selv tørre det? Hvis man kan hvordan?
Er der noget smagsmæssigt at tage højde for med dansk have humle?
Hvor er det bedste at bruge det, bitter, smag, aroma eller tør?
Jeg håber, her er en tålmodig have humle ekspert. :-)
Mvh
Morten
Jeg har fået et tilbud om at høste en humle næste sommer. Det vil være sjovt at prøve, men jeg har en del spørgsmål til de klogere. :-)
Så vidt jeg kan læse mig til, skal der bruges 5-7 gange så meget, når humlen er frisk. Man skal tage højde for det ekstra vand, og det skal bruges meget hurtigt efter høst?
Hvornår skal humle høstes?
Hvordan ved man, humlen er høst moden?
Er der en længere periode, hvor det er modent. Eller er man nødt til at brygge, når humlen er klar?
Hvor længe kan frisk humle vente fra høst til brug?
Kan det fryses med højt vand indhold?
Kan man selv tørre det? Hvis man kan hvordan?
Er der noget smagsmæssigt at tage højde for med dansk have humle?
Hvor er det bedste at bruge det, bitter, smag, aroma eller tør?
Jeg håber, her er en tålmodig have humle ekspert. :-)
Mvh
Morten
Re: Humle fra en have.
..først skal du finde ud af hvilken humle det er
Jeg har brygget med frisk humle fra egen "have"..(Svalöf Mauritz med en Alpha på 3)....brugte mellem 300 og 350 gram til 25 liter ..det hele kogte med i 1 time...og bryggede dagen efter jeg have plukket humlen...det er bedst samme dag
Jeg har brygget med frisk humle fra egen "have"..(Svalöf Mauritz med en Alpha på 3)....brugte mellem 300 og 350 gram til 25 liter ..det hele kogte med i 1 time...og bryggede dagen efter jeg have plukket humlen...det er bedst samme dag
Re: Humle fra en have.
Langt de fleste vilde humler er ikke egnede til ølbrygning.
Der blev engang lavet et ret videnskabeligt forsøg med indsamling af vilde humler.
51 blev der forsøgt brygget med. Kun 7 havde fornuftige bryg-egenskaber, hvilket ikke er det samme som at de gav interessante resultater....
Hvis man ikke vil spilde sin tid, mener jeg at man som minimum skal kende humlesorten.
Der blev engang lavet et ret videnskabeligt forsøg med indsamling af vilde humler.
51 blev der forsøgt brygget med. Kun 7 havde fornuftige bryg-egenskaber, hvilket ikke er det samme som at de gav interessante resultater....
Hvis man ikke vil spilde sin tid, mener jeg at man som minimum skal kende humlesorten.
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Humle fra en have.
Ok sorten må jeg prøve at hitte ud af først.
Det vil nu stadig være sjovt at prøve, selvom det ikke bliver en super øl. Bare det ikke bliver direkte skidt. :-)
Det vil nu stadig være sjovt at prøve, selvom det ikke bliver en super øl. Bare det ikke bliver direkte skidt. :-)
Re: Humle fra en have.
Det kan være svært at få noget ordentligt ud af en vild humle. I værste fald er det en pryd-plante, som ikke er avlet for smagens skyld.
Når kopperne modner vil de rumme gult lupulin. Hvis det dufter godt af humle og der er nok af det, kan du måske brygge med den. Store kopper er typisk et godt tegn men ikke et must.
Hermed mine bud på svar på dine spørgsmål:
Humlen skal som udgangspunkt høstes i september. Men det kan svinge efter vejret og sorten.
Modne humlekopper retter sig hurtigt ud når du klemmer dem flade og de kniterer lidt som papir
Du skal bruge den når den er klar. Afhængigt af vejret kan der dog godt være et vindue på et par uger. Det er bedre at vente for længe end at tage den for tidligt.
Den skal bruges med det samme den er høstet.
Den kan ikke fryses frisk.
Man kan sagtens tørre den selv hvilket gøres bedst i en dehydrator.
Jeg ville gå efter at bruge den som bitterhumle.
Håber du kan bruge mine svar!
Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
Når kopperne modner vil de rumme gult lupulin. Hvis det dufter godt af humle og der er nok af det, kan du måske brygge med den. Store kopper er typisk et godt tegn men ikke et must.
Hermed mine bud på svar på dine spørgsmål:
Humlen skal som udgangspunkt høstes i september. Men det kan svinge efter vejret og sorten.
Modne humlekopper retter sig hurtigt ud når du klemmer dem flade og de kniterer lidt som papir
Du skal bruge den når den er klar. Afhængigt af vejret kan der dog godt være et vindue på et par uger. Det er bedre at vente for længe end at tage den for tidligt.
Den skal bruges med det samme den er høstet.
Den kan ikke fryses frisk.
Man kan sagtens tørre den selv hvilket gøres bedst i en dehydrator.
Jeg ville gå efter at bruge den som bitterhumle.
Håber du kan bruge mine svar!
Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
Re: Humle fra en have.
Tak det er meget brugbare svar.
Det lyder som om, jeg i sidste del af September skal prøve at vurdere ud fra din beskrivelse af modenhed. Den, med sent er bedre end tidligt, er vigtig at vide for en begynder. :-)
Dehydrator er over vores niveau, så det må blive bruges med det samme.
Det lyder som om, jeg i sidste del af September skal prøve at vurdere ud fra din beskrivelse af modenhed. Den, med sent er bedre end tidligt, er vigtig at vide for en begynder. :-)
Dehydrator er over vores niveau, så det må blive bruges med det samme.
Re: Humle fra en have.
Super! Prøv at tjekke dem fra august/ starten af september. Hvis vi får en god varm sommer, bliver de hurtigere modne.
Vær opmærksom på at frisk humle fylder ganske meget i gryden!
Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
Vær opmærksom på at frisk humle fylder ganske meget i gryden!
Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
Re: Humle fra en have.
En god og nem metode, du køber 6 stk. Smagsløse tuborg, køler dem ned til 0 grader, propper 3 humlekogler ned i hver og kapsler dem igen, lad den stå i køleskabet 14 dag, hvorefter du laver en vurdering på duft.
Kogningen er meget nemmere, der laver du bare en the, og holder den op mode f.eks saaz - så ved du ca. Hvor bitteret det er :)
(Altså gram mod gram i the'en)
Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Kogningen er meget nemmere, der laver du bare en the, og holder den op mode f.eks saaz - så ved du ca. Hvor bitteret det er :)
(Altså gram mod gram i the'en)
Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Humle fra en have.
Det må vist blive teen. 14 dages ventetid og i samme dag lyder ikke helt muligt. :-)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Humle fra en have.
Jeg vil netop ikke bruge den som bitterhumle....
Alfasyren er ukendt og svær at måle. Dog er den med the og sammenligning med en kendt - ganske brugbar.
Green Hopping - som det kaldes er netop kendt for den gode og spændende smag, som måske let fordamper væk under tørringen.
I løbet af efteråret kan du købe et tørre apparat i Lidl / netto for ca 150,- kr (+/-) jeg har en Lidl model og den virker glimrende ☺
Alfasyren er ukendt og svær at måle. Dog er den med the og sammenligning med en kendt - ganske brugbar.
Green Hopping - som det kaldes er netop kendt for den gode og spændende smag, som måske let fordamper væk under tørringen.
I løbet af efteråret kan du købe et tørre apparat i Lidl / netto for ca 150,- kr (+/-) jeg har en Lidl model og den virker glimrende ☺
Re: Humle fra en have.
Tak det må jeg prøve at huske.
Jeg satser på, at det skal i friskt. Men nu må vi se, hvordan planen går. :-)
Jeg satser på, at det skal i friskt. Men nu må vi se, hvordan planen går. :-)