Spørgsmål efter første bryg

Alm. Nybegynder hjælp.

Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Madklaveret » 26. feb 2018, 22:58

Kære Alle

Så fik min kammersjuk og jeg endelig sat de to første bryg over - en American brown ale og en påskebryg.
Vi er meget begejstrede, glæder os allerede, men vi har lige et par spørgsmål.

Da første urt var hældt på gærspand, gik det op for os, at spanden var utæt ved tappehanen i bunden. En panisk beslutning blev, at hælde hele urten over i en anden (renset og desinficeret) gærspand, tætne tappehanen ordentligt og hælde det hele tilbage igen. Kan denne bryg meget vel tænkes at være gået tabt? Jg tænker på den voldsomme iltning, som hele urten inkl. gær har fået. Måske er der endda overvejende risiko for at bryggen er blevet fyldt med bakterier, der får øllet til at blive dårligt? Og hvornår/hvordan kan vi tjekke op på alt dette?

Hvordan skal desinficeringsprocessen forløbe korrekt? Vi brugte en iodophor opløsning, men vi gjorde alt udstyret rent inden brygningen, desinficerede med iodophor og herefter gik vores brygning igang. Så gærspandene kom til at stå et par timer inden urten kom på. Er det korrekt fremgangsmåde? Eller bør man vente med desinficering til sidste minut?

Dagen efter begge bryg er kommet på gærspand, kom vi i tanke om OG målingen. Kan det nåes endnu eller vil det give et meget upræcist billede af den egentlig alkoholprocent vi beregner heraf? I skrivende stund er der nu gået to døgn siden brygeen er sat til gæring.

Hvor meget vand skal vi have i gærlåsen? Og hvornår kan vi forvente de begynde at boble? Lige nu kan vi blot konstatere, at der er et lille overtryk i spandene, men intet bobler.

På forhånd tak for jeres gode input.

Mvh Madklaveret
Madklaveret
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 28. jan 2018, 21:02

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf jandk » 27. feb 2018, 09:21

Hej Madklaveret,

Hvis begge spande var desinficeret bør der ikke være problemer.
Hvis spandene har været lukket med låg efter desinficering, bør de nemt kunne holde sig i flere timer.

Iltning er faktisk kun en fordel lige inden og kort efter tilsætning af gær, men kun på dette tidspunkt.
Første gang jeg bryggede satte jeg pakningen til tappehanen på indersiden af spanden og den var utæt.
Pakningen skal sidde på ydersiden, man lærer meget i starten på den hårde måde :-).

Skynd jer at måle OG så i har en ide om hvor i ligger.
Den kan godt have ændret sig lidt efter et par dages gæring, specielt med overgæret øl der gærer hurtigere.
Næste gang husker i det helt sikkert :-).

Min erfaring med gærlåsen er, at man nemt kan komme for meget vand i.
Jeg plejer at fylde op så det står 1/3 op i begge sider af den brede del af gærrørret.
Jeg bruger i øvrigt ikke kogt vand, men billig vodka, som nok forbliver steril i længere tid.
Jeg har oplevet at der bliver trukket vand baglæns, hvis man eks. flytter spanden.

Prøv lige at skrue låget af gærlåsen, hvis i har sat låget på.
Har oplevet at låget sammen med for meget vand blokerer co2 i at strømme ud.

Gæringen bør være gået i gang efter 1-2 dage.
Tjek også om temperaturen i rummet passer til gæren.

Mvh, Jan
jandk
 
Indlæg: 58
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf k.larsen » 27. feb 2018, 11:56

Og en normal god gæring kan være overstået på nogle få dage, dog lidt afhængig af gærtypen.
Lad øllet stå i de sædvanlige to uger alligevel, men gå ikke i panik igen når der ikke længere er synlig gæringsaktivitet..
Brugeravatar
k.larsen
 
Indlæg: 699
Tilmeldt: 29. sep 2008, 19:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Madklaveret » 27. feb 2018, 12:14

jandk skrev:Hej Madklaveret,

Hvis begge spande var desinficeret bør der ikke være problemer.
Hvis spandene har været lukket med låg efter desinficering, bør de nemt kunne holde sig i flere timer.

Iltning er faktisk kun en fordel lige inden og kort efter tilsætning af gær, men kun på dette tidspunkt.
Første gang jeg bryggede satte jeg pakningen til tappehanen på indersiden af spanden og den var utæt.
Pakningen skal sidde på ydersiden, man lærer meget i starten på den hårde måde :-).

Skynd jer at måle OG så i har en ide om hvor i ligger.
Den kan godt have ændret sig lidt efter et par dages gæring, specielt med overgæret øl der gærer hurtigere.
Næste gang husker i det helt sikkert :-).

Min erfaring med gærlåsen er, at man nemt kan komme for meget vand i.
Jeg plejer at fylde op så det står 1/3 op i begge sider af den brede del af gærrørret.
Jeg bruger i øvrigt ikke kogt vand, men billig vodka, som nok forbliver steril i længere tid.
Jeg har oplevet at der bliver trukket vand baglæns, hvis man eks. flytter spanden.

Prøv lige at skrue låget af gærlåsen, hvis i har sat låget på.
Har oplevet at låget sammen med for meget vand blokerer co2 i at strømme ud.

Gæringen bør være gået i gang efter 1-2 dage.
Tjek også om temperaturen i rummet passer til gæren.

Mvh, Jan
Fremragende svar, Jan. Takker [emoji4]
Det var netop problemet med pakningen på indersiden vi også hoppede på [emoji1]
Jeg får OG målt så snart jeg er hjemme.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Madklaveret
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 28. jan 2018, 21:02

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Madklaveret » 27. feb 2018, 12:16

k.larsen skrev:Og en normal god gæring kan være overstået på nogle få dage, dog lidt afhængig af gærtypen.
Lad øllet stå i de sædvanlige to uger alligevel, men gå ikke i panik igen når der ikke længere er synlig gæringsaktivitet..
Vi følger en opskrift hvor vi skal omstikke efter en uge. Skal vi lade den stå lidt længere? Eller kan vi regne med at gæren følger urten over i den nye tank?

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Madklaveret
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 28. jan 2018, 21:02

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Freund » 27. feb 2018, 12:58

Omstikning er lidt af et religionsspørgsmål.
Nogle gør det konsekvent altid, og siger de får mere klart øl.
Nogle gør det ved bryg med meget bundfald.
Nogle gør det aldrig.

Hvis I vil stikke om, er det efter primær gæringen.
Når "skummet" i overfladen er - eller tæt ved - væk, kan I stikke om.
Det er svært at sætte dage på, da det afhænger af flere faktorer.

Prøv jer frem, det skal nok blive øl uanset hvad I kommer frem til er det rigtige for jer.

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 111
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Madklaveret » 28. feb 2018, 07:11

Tak Freund
Så ved vi da hvad vi skal kigge efter

Mvh
Madklaveret

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Madklaveret
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 28. jan 2018, 21:02

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Dalmoseosebryg » 28. feb 2018, 07:38

Påskebryg, hvilken gær har i brugt
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 983
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Madklaveret » 28. feb 2018, 18:06

Dalmoseosebryg skrev:Påskebryg, hvilken gær har i brugt
Vi har købt et all grain kit fra hjemmebryggeren på en påskebryg 2016. Har ikke helt styr på gæren, men vi købte et kit med tørgær for at holde det simpelt.

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Madklaveret
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 28. jan 2018, 21:02

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlægaf Dalmoseosebryg » 1. mar 2018, 16:30

Tænker bare at påskebryg oftest er lagerøl, så hvis det en lagergær, skal den gære køligt, ideelt 10-12 grader, afhængig af hvilke gær
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 983
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster