Spørgsmål efter første bryg

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlæg af jandk »

Hej Madklaveret,

Hvis begge spande var desinficeret bør der ikke være problemer.
Hvis spandene har været lukket med låg efter desinficering, bør de nemt kunne holde sig i flere timer.

Iltning er faktisk kun en fordel lige inden og kort efter tilsætning af gær, men kun på dette tidspunkt.
Første gang jeg bryggede satte jeg pakningen til tappehanen på indersiden af spanden og den var utæt.
Pakningen skal sidde på ydersiden, man lærer meget i starten på den hårde måde :-).

Skynd jer at måle OG så i har en ide om hvor i ligger.
Den kan godt have ændret sig lidt efter et par dages gæring, specielt med overgæret øl der gærer hurtigere.
Næste gang husker i det helt sikkert :-).

Min erfaring med gærlåsen er, at man nemt kan komme for meget vand i.
Jeg plejer at fylde op så det står 1/3 op i begge sider af den brede del af gærrørret.
Jeg bruger i øvrigt ikke kogt vand, men billig vodka, som nok forbliver steril i længere tid.
Jeg har oplevet at der bliver trukket vand baglæns, hvis man eks. flytter spanden.

Prøv lige at skrue låget af gærlåsen, hvis i har sat låget på.
Har oplevet at låget sammen med for meget vand blokerer co2 i at strømme ud.

Gæringen bør være gået i gang efter 1-2 dage.
Tjek også om temperaturen i rummet passer til gæren.

Mvh, Jan
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 20:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlæg af k.larsen »

Og en normal god gæring kan være overstået på nogle få dage, dog lidt afhængig af gærtypen.
Lad øllet stå i de sædvanlige to uger alligevel, men gå ikke i panik igen når der ikke længere er synlig gæringsaktivitet..
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Freund
Indlæg: 377
Tilmeldt: 16. aug 2017, 21:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlæg af Freund »

Omstikning er lidt af et religionsspørgsmål.
Nogle gør det konsekvent altid, og siger de får mere klart øl.
Nogle gør det ved bryg med meget bundfald.
Nogle gør det aldrig.

Hvis I vil stikke om, er det efter primær gæringen.
Når "skummet" i overfladen er - eller tæt ved - væk, kan I stikke om.
Det er svært at sætte dage på, da det afhænger af flere faktorer.

Prøv jer frem, det skal nok blive øl uanset hvad I kommer frem til er det rigtige for jer.

Hilsen
Freund
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Påskebryg, hvilken gær har i brugt
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Spørgsmål efter første bryg

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Tænker bare at påskebryg oftest er lagerøl, så hvis det en lagergær, skal den gære køligt, ideelt 10-12 grader, afhængig af hvilke gær
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."