temperatur af gæring

Alm. Nybegynder hjælp.

Re: temperatur af gæring

Indlægaf Borg » 9. mar 2018, 23:16

En rigtig god læring omkring gær er at splitte et batch, tilsætte samme gærtype og mængde til hvert split, og gære det ene ved 19 grader og det andet ved 21 grader. Altså to helt ens øl, kun forskellig gæringstemperatur.
Jeg vil mene, at du kan smage forskel.
Vælger du en meget neutral gærstamme som US-05, forventer jeg ikke at forskellen bliver ret stor. Men vælger du en wit/weissbeer gær eller en typisk belgisk, så vil du kunne smage forskel. Endog med en S-04 vil jeg formode, at du kan smage forskel.
Den ene temperatur er ikke mere rigtig end den anden. Det drejer sig udelukkende om at få den smag/karakter frem i øllen som netop du foretrækker. En anden brygger ville måske vælge anderledes. Og begge valg er rigtige for den enkelte.

Efter min mening er det ikke opskriften der giver en god øl. Det er de valg du som brygger foretager, der giver en god øl. Og det er de valg du lærer af, der giver en dygtigere brygger.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4416
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: temperatur af gæring

Indlægaf Brygfar » 11. mar 2018, 13:58

voneitzen skrev:
Brygfar skrev:Efter min forståelse ideen med, at fermentere koldt, at du får så "ren" en smag, som mulig - altså, hvis man skal være lidt grov, så er det sådan de store stygge producenter skaber vandede pilsnere, som ikke smager af noget ;) men nogle gange er det også rart, at skylle munden i andet end imperial kaffe-vanilje-boubon-røg stout ;) Der er mange, som har haft held med, at få en god "ren" pilsner smag uden, at fermentere ved de laveste grader - og så tager det heller ikke nær så lang tid. Vil du have mere gærkarakter, så skal du op i den højere ende af skalaen.
Jeg ville skyde efter 15 grader, da det er den højeste ende af intervallet.
Synes forresten jeg har hørt rygter om, at s-23 i virkeligheden skulle være en ale-gær, men det er ikke noget jeg har kilder på.

Ok.
Men ud fra hvad man kan læse ved forhandleren skulle den være til lager.
https://www.maltbazaren.dk/shop/saflage ... 1035p.html


Sent from my iPhone using Tapatalk


Ja jeg ved det og det er nok også ligegyldigt, at gå i detaljer med. Tror øllen bliver god uanset. Men fermentis skriver at s-23 er Saccharomyces cerevisiae og en hurtig googl'ing gave dette resultat.
https://www.beeradvocate.com/beer/101/yeast/
Brygfar
 
Indlæg: 25
Tilmeldt: 3. jan 2018, 14:38
Geografisk sted: København SV

Foregående

Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 4 gæster