Side 1 af 1

Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 11:19
af ChristianDP
Halløjsa.

Det har rigtig bidt sig fast det hersens brygning. Ikke så snart jeg har hældt en på gærspanden, er jeg på udkik efter hvad jeg så skal igang med.

Da jeg har et familiemedlem, der desværre er allergisk overfor humle (forfærdeligt, jeg ved det), kunne det da være ret fedt at overraske ham en dag med en øl han kan drikke. Jeg ved det kan lade sig gøre, da han er vældig glad for de dersens Cold Hawaii øl fra Thisted Bryghus, som er helt fri for humle. Jeg tænkte også Porseøl, men de opskrifter jeg kan finde på beercalc er også med humle. Kan man lave en Porse helt uden humle, der smager godt?

Kom glad med jeres anbefalinger og erfaringer.

- Christian

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 11:23
af Chr.Rich
Hej
i mine unge år prøvede jeg at bruge røllike, det virker lidt som humle men ikke bitterhed
Chr.Rich

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 12:05
af kbaggen
Du kan lave en meget bitter øl med Grape, enten en wit eller Pale Ale.

Jeg har kun lavet en wi med Blood Grape, og til 18 Liter brugte jeg 5 stk (og 50gram Bitter appelsin skal). Jo mere af det det hvide hinde du lader side på grapen, jo mere bitter, og Grape kan simulere amarillo tænker jeg! Så smadre 5 grape, varm til 70´C i 10min og "tør-humle" med det i enten din Pale Ale eller Wit!

Så det vil være mit foslag!

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 12:05
af elkjr
ChristianDP skrev:Halløjsa.

Det har rigtig bidt sig fast det hersens brygning. Ikke så snart jeg har hældt en på gærspanden, er jeg på udkik efter hvad jeg så skal igang med.

Da jeg har et familiemedlem, der desværre er allergisk overfor humle (forfærdeligt, jeg ved det), kunne det da være ret fedt at overraske ham en dag med en øl han kan drikke. Jeg ved det kan lade sig gøre, da han er vældig glad for de dersens Cold Hawaii øl fra Thisted Bryghus, som er helt fri for humle. Jeg tænkte også Porseøl, men de opskrifter jeg kan finde på beercalc er også med humle. Kan man lave en Porse helt uden humle, der smager godt?

Kom glad med jeres anbefalinger og erfaringer.

- Christian

..prøv at google "GRUIT"......
https://en.wikipedia.org/wiki/Gruit" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 12:18
af Jens S
Hej
Thisted bryghus har også lavet en serie af tre forskellige øl - ny nordisk æl tror jeg de kalder den. Der er i hvert fald en af dem der hedder Thagaard og en der hedder klithede. Den tredje kan jeg ikke huske navnet på. Jeg mener (men er ikke sikker) at de alle tre er brygget uden humle.
VH
Jens

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 12:59
af Dalmoseosebryg
Du kan også kikke på de norske kornøl med Kveik, der bruger de grene fra enebærbuske

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 14:43
af bellabryg
En anden mulighed kunne være finsk Sahti, der ofte brygges helt uden humle (men med enebærgrene i stedet).

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 16:20
af Knet
Varsomt anvendt tænker jeg at malurt må kunne agere som bitterhumle. Har ingen erfaring hermed i øl, men har prøvet en malurtsnaps. Og den var bitter.

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 18:43
af ChristianDP
Jens S skrev:Hej
Thisted bryghus har også lavet en serie af tre forskellige øl - ny nordisk æl tror jeg de kalder den. Der er i hvert fald en af dem der hedder Thagaard og en der hedder klithede. Den tredje kan jeg ikke huske navnet på. Jeg mener (men er ikke sikker) at de alle tre er brygget uden humle.
VH
Jens
Faddersbøl, hedder den tredie. Og den behøver jeg ikke smage igen - besk som bare f....

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 19:39
af søreno
Det er netop malurt som der omtales ovenfor. Hvis du synes den er besk, så skulle du bare prøve det første forsøgsbryg, de serverede på generalforsamlingen et par.år før serien kom ud. Den var udrikkelig

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 21:57
af ChristianDP
søreno skrev:Det er netop malurt som der omtales ovenfor. Hvis du synes den er besk, så skulle du bare prøve det første forsøgsbryg, de serverede på generalforsamlingen et par.år før serien kom ud. Den var udrikkelig Billede

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Sikker på det ikke er enebærrene der gør den bitter? Jeg mener at have læst at enebærrene er sådan en slags hovedingrediens i Faddersbøl.

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 24. maj 2018, 22:00
af Knet
Jeg googlede også lige faddersbøl øllen. Og et sted skrev de om enebær mv. men intet om malurt. Et andet skrev de følgende:

“Den ene øl kaldet Faddersbøl, med en tydelig smag af malurt og ekstra fylde fra rønnebær, enebær og hyben.
Hvis du kan lide smagen af Gammel Dansk, vil Faddersbøl falde i din smag”

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 25. maj 2018, 07:39
af søreno
I kan læse om Faddersbøl her. Jeg ved ikke mere om opskriften end det der står der (ud over at de bruger ekstrakt - altså spritudtræk af de forskellige urter)
https://thisted-bryghus.dk/produkter/fl ... ddersboel/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tilbage til det oprindelige emne for tråden: for nogle år siden var der et seminar på ølfestival som afslutning på ny nordisk øl-projektet. Der var en artikel i ølentutiasten om det, hvor der blev omtalt en øl, der var med som overraskelse. Jeg tror det var kunstbryggeriet far og søn. De havde i hvert fald lavet en øl, hvor de havde prøvet at ramme nogle af smagene fra humle med andre urter, og en del af urterne er nævnt i artiklen, så hvis du kan grave den frem, er der inspiration at hente der.

Men husk at være forsigtig. Det kan jo være, at nogle af de ting, din bekendte er allergisk overfor også findes i andre urter.

Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 8. jun 2018, 11:40
af Fredrik436
Hjemmelavet øl lavet af enebær bær
Den vigtigste ingrediens i forberedelsen af drikke er enebær bær.

- 200 g bær

- 2 liter vand

- 50 g honning;

- 25 gram gær

Re: Anbefal en bryg uden humle.

: 8. jun 2018, 12:40
af søreno
Prøv også at kigge på nogle af dem, der blogger om, hvordan man lavede gårdøl tidligere (og gør nogle steder endnu).
http://www.garshol.priv.no/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.brewingnordic.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

VH
Søren