For lav gæringstemperatur?

Alm. Nybegynder hjælp.

For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Bansi » 6. jul 2018, 07:11

Hej alle I vidende bryg-eksperter :-)

Jeg har nu 4 bryg på samvittigheden, og er således stadig ganske ny i denne fantastisk spændende verden. Et par begynderfejl er det selvfølgelig blevet til, men ellers er det gået fint, og mine øl smager så godt, at jeg faktisk godt tør skænke dem for andre.

Nå, men jeg har lige købt en all grain, som gerne skulle blive til en julebryg på ca. 8.3 %. Ved indkøbet var jeg dog ikke opmærksom på, at øllen skal gære ved en temperatur imellem 26-32C.

På trods af den uforglemmeligt dejlige sommer vil jeg aldrig kunne komme op på denne temperatur i mit lille bryggeri. Jeg brygger i kælderen og har i forhold mine øvrige bryg haft en passende stabil temperatur på ca. 20-21C.

Kan nogen oplyse, hvilken effekt det vil få på min julebryg, hvis jeg bare udsætter den for de sædvanlige 20-21C? Hvis det fx betyder at gæringen under ingen omstændigheder kommer i gang, kan jeg jo lige så godt droppe det, og tage de lærepenge, der ligger i en anden gang at huske at sætte mig ind bedre ind i, hvad det er, jeg bestiller.
Bansi
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 29. maj 2018, 19:47

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Loxia » 6. jul 2018, 08:19

Du kan sagtens gære den ved 20-21°C. Spanden vil højst sandsynlig også nå op i det anbefalede interval.
Gæringen udvikler en hel del varme.
Loxia
 
Indlæg: 4
Tilmeldt: 11. sep 2017, 09:14

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Bansi » 6. jul 2018, 08:31

Tak for svar.

Det skal prøves. Men er der nogen, der ved, hvad en for lav gæringstemperatur betyder for det færdige resultat?
Bansi
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 29. maj 2018, 19:47

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf søreno » 6. jul 2018, 09:38

Lidt mindre gærkarakter, typisk, men det er ikke sikkert, det er så meget, at det kan smages. Du skal ikke være nervøs for det, i hvert fald. Øllen skal nok gære, hvis du ellers gør som du skal. (Brug gær nok, ilt urten osv)
Hvad er det for en gær? Der er sjældent brug for så høje temperaturer i håndbryg. Grunden til, at nogle bryggerier (især belgiske) bruger så høje temperaturer, er, at gæren udvikler færre smagsstoffer, når den er under tryk, og gæring i en høj 100hl cylinderbeholder giver et kæmpe tryk for neden. I en 30 liter gærspand er der lige knap så meget pres på ;)
Vh Søren


Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1670
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Borg » 6. jul 2018, 10:00

Det lyder ikke normalt med en så høj anbefalet gæringstemperatur. Jeg vil gå så langt at sige, at det er meget unormalt.
Hvilken gær drejer det sig om.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4429
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Dalmoseosebryg » 6. jul 2018, 11:00

Synes også det lyder højt, er det ikke nærmere temperaturen den skal pitches ved
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 977
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Borg » 6. jul 2018, 12:02

Dalmoseosebryg skrev:Synes også det lyder højt, er det ikke nærmere temperaturen den skal pitches ved

Det håber jeg heller ikke. Det vil stadig være for varmt.
Men hvis det er en tørgær, kan det være temperaturen hvorved den skal rehydreres i kogt, afkølet vand.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4429
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Bansi » 10. jul 2018, 06:25

Borg skrev:Det lyder ikke normalt med en så høj anbefalet gæringstemperatur. Jeg vil gå så langt at sige, at det er meget unormalt.
Hvilken gær drejer det sig om.


Det er vådgær af den belgiske abbey-type. Det drejer sig om denne opskrift: https://hjemmebryggeren.dk/images/Vejledninger/Juleol/Brewolution-Shooting-Star-Julebryg-2011.pdf. Og som nævnt har de andre bryg, jeg har givet mig i kast med, slet ikke ligget i denne høje ende hvad gæringstemperatur angår. De øvrige steps i den nye opskrift er helt ligesom de andre. Det er kun gæringstemperaturen, der i dette tilfælde adskiller sig.
Bansi
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 29. maj 2018, 19:47

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Borg » 10. jul 2018, 06:48

Bansi skrev:
Borg skrev:Det lyder ikke normalt med en så høj anbefalet gæringstemperatur. Jeg vil gå så langt at sige, at det er meget unormalt.
Hvilken gær drejer det sig om.


Det er vådgær af den belgiske abbey-type. Det drejer sig om denne opskrift: https://hjemmebryggeren.dk/images/Vejledninger/Juleol/Brewolution-Shooting-Star-Julebryg-2011.pdf. Og som nævnt har de andre bryg, jeg har givet mig i kast med, slet ikke ligget i denne høje ende hvad gæringstemperatur angår. De øvrige steps i den nye opskrift er helt ligesom de andre. Det er kun gæringstemperaturen, der i dette tilfælde adskiller sig.

Imponerende så lidt man i en opskrift oplyser om gæren.
Belgiere må godt gære ved høj temperatur, men denne anvisning er ekstrem i den anledning.
Årsagen til mit spørgsmål var, at kikke på producentens anbefalinger om gærens arbejdstemperatur.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4429
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Bansi » 10. jul 2018, 08:16

Årsagen til mit spørgsmål var, at kikke på producentens anbefalinger om gærens arbejdstemperatur.


Jeg ville gerne kunne svare lidt mere specifikt vedr. gæren, men jeg er "desværre" på ferie lige nu har og dermed måttet efterlade min nye passion derhjemme for en tid. Hvilket får mig til at tænke på, om jeg har lavet en katastrofal fejl. Det gik lidt stærkt, da vi skulle af sted på ferie. Pakken med ingredienserne kom med pakkeposten 5 min. førend vi skulle køre hjemmefra. Så kassen blev blot efterladt uåbnet derhjemme. Men nu slog det mig lige, at det anbefales, at gæren opbevares meget koldt (ca. 1 C). Men nu har den stået i en kasse ved stuetemperatur i en uge :-O.

Jeg er ikke meget for at tage chancen og risikere at ødelægge et helt bryg ved at bruge gær, der ikke virker. Bør jeg derfor tilkøbe en ny omgang gær, når jeg kommer hjem, eller er erfaringen, at det godt kan fungere trods flere ugers kasseopbevaring?
Bansi
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 29. maj 2018, 19:47

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Borg » 10. jul 2018, 13:10

Bansi skrev:
Årsagen til mit spørgsmål var, at kikke på producentens anbefalinger om gærens arbejdstemperatur.


Jeg ville gerne kunne svare lidt mere specifikt vedr. gæren, men jeg er "desværre" på ferie lige nu har og dermed måttet efterlade min nye passion derhjemme for en tid. Hvilket får mig til at tænke på, om jeg har lavet en katastrofal fejl. Det gik lidt stærkt, da vi skulle af sted på ferie. Pakken med ingredienserne kom med pakkeposten 5 min. førend vi skulle køre hjemmefra. Så kassen blev blot efterladt uåbnet derhjemme. Men nu slog det mig lige, at det anbefales, at gæren opbevares meget koldt (ca. 1 C). Men nu har den stået i en kasse ved stuetemperatur i en uge :-O.

Jeg er ikke meget for at tage chancen og risikere at ødelægge et helt bryg ved at bruge gær, der ikke virker. Bør jeg derfor tilkøbe en ny omgang gær, når jeg kommer hjem, eller er erfaringen, at det godt kan fungere trods flere ugers kasseopbevaring?

Nu ingen panik i ferien.

Din gær bliver ikke ødelagt af at stå to uger på køkkenbordet. Det ville naturligvis have været bedre i et køleskab, men...

Lav en god starter til den (2 liter, 1,040Ö), så får du en fin tilvækst alligevel.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4429
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Dalmoseosebryg » 14. jul 2018, 11:09

Den høje gæringstemperatir er for at trække ekstra med phenoler og estere ud af gæren, du kan med fordel trække din vinteranorak ned over gærdspand en og hæve den op fra kælder gulvet.
Jeg finder det underligt at der følger en vådgær med i er all-grain kit, men gør som Borg nævner lav en starter for at se om den er i live, men husk at en Belgier gerne må få for lidt gær at komme i gang med.
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 977
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Bansi » 14. jul 2018, 11:39

Tak for tippet. Jeg må grave vintertøjet frem før tiden :).

Hvorfor er det underligt med vådgæren? Man kan vælge mellem en version med tørgær og én med vådgær. Indtil nu har jeg købt versionen med vådgær, da jeg fornemmer, at det skulle være det bedste. Den er 50 kr. dyrere, men hvad gør man ikke...? ;-)
Bansi
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 29. maj 2018, 19:47

Re: For lav gæringstemperatur?

Indlægaf Dalmoseosebryg » 15. jul 2018, 09:56

Jeg finder det underligt, fordi at i de fleste all-grain kit ligger gæren i æsken, det duer jo ikke med vådgær.
Personligt bruger jeg ikke vådgær, finder det nemmere med tørgær hvilket jeg så også har et mindre lager af på køl, til gengæld bliver min tørgær jo til vådgær når den har været brugt 1 gang og jeg genbruger gerne et par gange afhængig af hvad det er der er blevet gæret
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 977
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 4 gæster

cron