valsning - er den for grov?

Alm. Nybegynder hjælp.

valsning - er den for grov?

Indlægaf jeslan » 30. jul 2018, 14:55

Hej i sommer varmen.
Et nybegynder spørgsmål mere.
Jeg brygger for tiden all-grain kits fra hjemmebryggeren på brewster beacon, og har lidt problem med at ramme sukker indholdet (OG).
De 2 sidste kits
1. Paulas hefe weissen, opnået OG 1046 mod 1054 i opskriften.
2. Trappist Trippel opnået OG 1056 mod 1070.

Har noget af jer været udsat for dette? jeg har pt. 7 bryg på brewster beacon på samvittigheden, og har tidigere haft held til at ramme OG'en i opskriften.

Da jeg har fulgt samme process, mistænker valsning - at den er for grov?
Jeg har taget billeder af malten til Trappist Trippel

Billede
og
Billede

Noget input?

Mvh
jesper
jeslan
 
Indlæg: 38
Tilmeldt: 15. feb 2018, 11:08
Geografisk sted: Hillerød

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf Borg » 30. jul 2018, 15:40

For mig ser det som udgangspunkt fint ud. Når man får noget færdigvalset, skal det passe til alle typer mæskeudstyr. Derfor valses der oftest lidt konservativt. Hellere et lidt lavere udbytte end stucked mash.

Det ser ud til at have fine skaller (der kan forveksles med hele kerner på billederne), der ikke er ødelagte. Kik selv efter om nogle af dem er hele kerner. Ellers skal kernerne gerne knuses i 3-6 dele.

Først når man selv får en mølle, kan man begynde at eksperimentere med valsningen, og få den tilpasset eget udstyr og proces.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4659
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf Thor » 30. jul 2018, 19:24

Som jeg ser det er det lige til den grove side. Men det er ret svært at se det på billedet.
Umidelbart vil jeg sige finere valsning,men er ellers enig med Borg.
Og en Trippel med OG 1056 bliver der sgutte meget ved...
Brugeravatar
Thor
 
Indlæg: 261
Tilmeldt: 7. nov 2010, 19:37
Geografisk sted: 5881 Skårup

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf Borg » 30. jul 2018, 20:52

Tror at du skal kikke på dine processer. Måske ikke i stedet, men som en naturlig årsag også.

Det er faktisk rigtig meget der skal spille sammen, og hvor valsningen kun er en enkelt del.

Alle af de følgende emner spiller ind:
Temperatur
pH
Varme/temperatur
Varmefordeling
Vand:malt forhold
Omrøring
Maltsammensætning
Si-/spargemetode
Mashout
Kalibrering af måleudstyr
Målemetode
Og sikkert nogle jeg har glemt
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4659
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf fjorgensen » 30. jul 2018, 20:59

Hvis der er mere end et par hele kerner så er det valset for groft.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf clucking » 31. jul 2018, 11:10

De to gange jeg har fået all grain kit fra Hjemmebryggeren har de været fyldt med hele kærner og jeg har derfor valset dem en gang mere inden brygning. Og opnået effektivitet på over 80% begge gange.
clucking
 
Indlæg: 129
Tilmeldt: 29. mar 2008, 19:50

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf jeslan » 31. jul 2018, 12:56

Tak for input.
Som clucking og fjorgensen skriver, at synes at malten er valset ret groft.
Men som Borg også skriver, skal jeg have kigget på processen igen, og jeg vil starte i aften - med at kalibrere mit måleudstyr.
:-)
Tak for hjælpen.

mvh
jesper
Senest rettet af jeslan 31. jul 2018, 13:14, rettet i alt 1 gang.
jeslan
 
Indlæg: 38
Tilmeldt: 15. feb 2018, 11:08
Geografisk sted: Hillerød

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf peos » 31. jul 2018, 13:13

En parameter mere end dem, som Borg nævner, er mæsketiden. Har du mæsket længe nok?

Er det valset groft, og har du ikke selv mulighed for at køre det gennem en valse, så kan en forlænget mæsketid nok hjælpe en del.
peos
 
Indlæg: 694
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: valsning - er den for grov?

Indlægaf houe68 » 2. maj 2020, 19:01

hvordan regner du effektiviteten ??
houe68
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 16. dec 2019, 19:01


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 7 gæster