Færdiggæring uden løbende FG-tjek?

Alm. Nybegynder hjælp.

Færdiggæring uden løbende FG-tjek?

Indlægaf Bansi » 11. aug 2018, 08:57

Jeg har læst mange anbefalinger af at tjekke FG over nogle dage for at sikre sig, at gæringen er færdig. Men samtidig er der også mange der advarer om infektionsrisikoen ifm disse tjekninger.

Hvis opskriften fx foreskriver 2 ugers gæring, kan man så ikke "bare" vente yderligere 1-2-3 uger og så gå direkte til målingen/tapningen? Eller er man nødt disse mellemtjek med de risici, de nu indebærer?




Sendt fra min SM-G930F med Tapatalk
Bansi
 
Indlæg: 7
Tilmeldt: 29. maj 2018, 19:47

Re: Færdiggæring uden løbende FG-tjek?

Indlægaf fjorgensen » 11. aug 2018, 09:39

Du kan sagtens bare lade gæringsspanden stå, det sker der ikke noget ved, bare sørg for at låget lukker tæt og at der er vand i vandlåsen. Stærkt øl kan godt tage længere tid, men 4-5% alc øl er færdigt efter 3 uger.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 887
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Færdiggæring uden løbende FG-tjek?

Indlægaf 9colai » 11. aug 2018, 09:54

Hvis du bruger engelske gærstammer med høj bundfældningsevne, er det en god idé at tjekke fg uanset hvor lang tid den har stået. Gæren kan sagtens stoppe før den er færdig, der vil det være nødvendigt at ruske gæren op fra bunden af spanden igen, for at få den igang igen.

Jeg vil sige at man kan springe fg målinger over, hvis man kender gæren.
9colai
 
Indlæg: 123
Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:34

Re: Færdiggæring uden løbende FG-tjek?

Indlægaf BSL » 11. aug 2018, 10:24

Jeg måler stort set aldrig i løbet af gæringen. Til gengæld lader jeg den så også stå så lang tid, at jeg er helt sikker på, at den er klar. I dit tilfælde kunne det være nogle uger længere end opskriften siger.

Hvis det er en gær, der gerne vil bundfælde sig hurtigt, slynger jeg også lige spanden en gang i mellem.

Det virker fint for mig.

Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
BSL
 
Indlæg: 39
Tilmeldt: 17. nov 2017, 18:51

Re: Færdiggæring uden løbende FG-tjek?

Indlægaf Freund » 11. aug 2018, 16:29

Hej Bansi

Jeg måler FG dagene op til planlagt tapning. Fx onsdag og lørdag, hvis jeg skal flaske søndag. Er der den samme måling, og passer det til hvad jeg forventer, er risikoen for flaske-bomber minimeret.

Hvis du ellers sørger for god desinfektion, er det ikke "farligere" at kontrollere FG, end at flaske.

God fornøjelse.

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 206
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Færdiggæring uden løbende FG-tjek?

Indlægaf Bansi » 12. aug 2018, 06:21

Tak for svarene. Jeg tror, jeg vil prøve at gøre som BSL. Og tak for det ekstra tip med at slynge gærtanken. Det giver mening.

Sendt fra min SM-G930F med Tapatalk
Bansi
 
Indlæg: 7
Tilmeldt: 29. maj 2018, 19:47


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster