Side 1 af 1

Bøvl med julebryggen...

: 4. okt 2018, 16:20
af ChristianDP
Hej allesammen.

En lille historie om mit seneste bryg og et par spørgsmål.

Jeg bryggede for små to uger siden brygladens julebryg, som tegner til at komme til at smage rigtig godt. Den er dog ikke blevet helt som jeg håbede på da jeg fik vasket alt for lidt sukker ud. Jeg fik en OG på 1049, hvor den skulle have været 1065.

Der har været forskellige årsager til det tænker jeg. En af dem, at jeg fik klovnet lidt i det da jeg skulle sparge. På et tidspunkt tog jeg en prøve fra hanen og fik ikke lukket ordentligt igen, hvilket resulterede i op mod en liter af den gode koncentrerede urt på gulvet. Jeg store fjols...

Jeg spekulerer dog også på om min mæsketemperatur har været for lav. De fleste af brygladens opskrifter skal mæskes ved 68˚ mens julebryggen skal mæskes ved 65˚. Jeg er rimeligt overbevist om, at jeg har holdt mæsketemperaturen ret præcist, men kan en lavere (max 1-2˚) have gjort min urt så meget vagere? Hvordan er det nu det er med forgærbart sukker? Viser det sig i sin OG?

Rimeligvis skal det tilføjes, at jeg kogte ca 7 liter ekstra urt/kavant? ved siden af som i virkeligheden bare blev hældt i det hele, da jeg kunne konstatere at min OG blev for lav. Ellers var den måske landet på ca 1052-54 vil jeg skyde på. Så fokuserede jeg på mængde i stedet - helt forkert tilgang, I know! Jeg lærer stadig. ;)

Nå, men mine foreløbige målinger og beregninger viser faktisk, at urten gærer længere ned end forventet. Her efter ca 12 dage er den gæret ned til 1013 hvor opskriften siger 1018. Det vil give en abv på 4,8 + ca 0,3 under karboneringen. I alt altså 5,1.

Hvorfor gærer min urt længere ned end forventet (T58 Fermentis)?

5,1% er vel ok og min smagsprøve forleden afslørede, at det sandsynligvis også kommer til at smage ganske fornuftigt. Jeg har dog overvejet, at tilsætte en lille smule rom, dels for at hæve abv lige en my mere, men så er rom jo også sådan lidt juleagtigt og vil nok tilføre et eller andet. Jeg har 21 l urt og påtænker at tilsætte 1-2 dl klar rom (som jeg har stående). Jeg hører gerne tanker og råd omkring dette.

Tak fordi i gad læse min lidt lange post her. Og tak for et fedt forum. Det er guld værd for “nybryggere” som mig.

- Christian

Re: Bøvl med julebryggen...

: 4. okt 2018, 20:01
af Knet
Hej

OG viser sukker uanset om den er fremkommet ved høj eller lav mæskning. Ved høj mæsketemperatur er sukkeret ikke lige så “forgærbart”. Det resulterer i sødere øl, mere krop og lavere abv. Lav mæske temperatur giver en mere tør og sprød øl med en “mindre” krop, men højere abv.

Det vigtige her er dog, at du synes den smager godt :-)

Re: Bøvl med julebryggen...

: 4. okt 2018, 22:42
af mknudsgaard
Hvis du har mæsket "for lavt" vil din FG blive lidt lavere. Ved en lavere mæsketemp. får du mere forgærbart sukker, og lidt mindre krop i øllet (med krop mener jeg mundfylde og sødme).

Det er fedt du selv kan se nogle af de ting du har gjort forkert, bliv ved med at være selv-kritisk, men slå ikke dig selv for hårdt når du laver fejl - der kommer nemlig flere kan du være sikker på :-)

Godt øllet smager fint, prøv evt. at tage et glas fra og tilsæt lidt rom, så kan du se om du stadig synes det er en god ide.

God jul :)

Re: Bøvl med julebryggen...

: 5. okt 2018, 07:21
af søreno
Lavere mæsketemperatur giver ikke lavere og. Det kan kræve lidt længere mæsketid for at al stivelsen er omsat til sukker men det burde ikke være nødvendigt med moderne malt.
Det kan give lavere FG men der er mange andre faktorer også. Maltsammensætningen især. Mere cara giver højere FG.

Jeg tror forklaringen er det, du hældte på gulvet. Det indeholdt både forgærbart sukker og længere sukkerstrenge, så uden det vil urten ende lidt anderledes end forventet.

Jeg ville ikke gøre noget ved det, men du kan jo prøve med en lille mængde rom i en kopfuld. Hvis du så måler mængderne kan du smage dig frem til den rigtige koncentration og gange op til hele brygget.

Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Bøvl med julebryggen...

: 5. okt 2018, 08:24
af mknudsgaard
Der er vist ingen der siger at OG bliver lavere af at Mæske ved lav temperatur. En del af spørgsmålet gik på hvorfor øllet gærer længere ned end forventet. Derfor mit svar.

Re: Bøvl med julebryggen...

: 5. okt 2018, 10:43
af søreno
Well jeg prøvede bare at svare det oprindelige spørgsmål. Det var ikke for at korrigere dig. Det gik dels på den lave FG, men også, som jeg læser det, på årsager til den lave OG.
Sammenhængen mellem FG og mæsketemperatur har I andre fint redegjort for (en enkelt ting dog: højere FG giver ikke nævneværdig sødme til øllet. Dextriner er meget lidt søde, så det er primært fyldighed, der er forskellen). Hvis opskriften er korrekt, burde det dog ikke være mæsketemperaturen, der er årsag til den lavere FG. Den har jo været som angivet i opskriften.
Min pointe er, at det formentlig er den liter, der blev hældt på gulvet, der påvirker begge dele. I den koncentrerede urt, kunne man jo forestille sig at der er flere dextriner end i den kavent, der blev tilsat i stedet. Det er dog kun et gæt.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Bøvl med julebryggen...

: 5. okt 2018, 12:24
af Borg
Gærens attenuation (forgæringsgrad) er afgørende for din FG. (I denne sammenhæng glemmer vi lige mæsketemperaturen)

Attenuationen kan f.eks. være 75%.
Lad os antage vi har to portioner urt, mæsket på samme måde.
Den ene har en OG på 1.060 og den anden en OG på 1.040.
Vi ilter og køler på samme måde, og tilsætter samme gær.
Med en attenuation på 75%, vil den første urt ende på en FG på 1.015, mens den anden vil ende på en FG på 1.010.

Din FG er altså lavere end forventet fordi din OG er lavere end forventet.

Re: Bøvl med julebryggen...

: 5. okt 2018, 18:01
af peos
Borg skrev:Gærens attenuation (forgæringsgrad) er afgørende for din FG. (I denne sammenhæng glemmer vi lige mæsketemperaturen)

Attenuationen kan f.eks. være 75%.
Lad os antage vi har to portioner urt, mæsket på samme måde.
Den ene har en OG på 1.060 og den anden en OG på 1.040.
Vi ilter og køler på samme måde, og tilsætter samme gær.
Med en attenuation på 75%, vil den første urt ende på en FG på 1.015, mens den anden vil ende på en FG på 1.010.

Din FG er altså lavere end forventet fordi din OG er lavere end forventet.
Det er logik på højt plan - og helt bestemt til at forstå :-)

MEN er det nu altid sådan, at en gær gærer ned til en bestemt forgæringsgrad/-procent uanset OG (det forudsætter du), gærer den ned til en bestemt FG uanset OG, eller ligger det i virkeligheden et sted midt imellem (det ville jeg gætte på)?

Re: Bøvl med julebryggen...

: 5. okt 2018, 19:10
af Borg
peos skrev:
Borg skrev:Gærens attenuation (forgæringsgrad) er afgørende for din FG. (I denne sammenhæng glemmer vi lige mæsketemperaturen)

Attenuationen kan f.eks. være 75%.
Lad os antage vi har to portioner urt, mæsket på samme måde.
Den ene har en OG på 1.060 og den anden en OG på 1.040.
Vi ilter og køler på samme måde, og tilsætter samme gær.
Med en attenuation på 75%, vil den første urt ende på en FG på 1.015, mens den anden vil ende på en FG på 1.010.

Din FG er altså lavere end forventet fordi din OG er lavere end forventet.
Det er logik på højt plan - og helt bestemt til at forstå :-)

MEN er det nu altid sådan, at en gær gærer ned til en bestemt forgæringsgrad/-procent uanset OG (det forudsætter du), gærer den ned til en bestemt FG uanset OG, eller ligger det i virkeligheden et sted midt imellem (det ville jeg gætte på)?
Du har helt ret i, at tingene ikke er så simple som jeg stillede dem op i eksemplet.
Simpliciferingen var udelukkende for forståelsens skyld.
Jeg vil dog påstå, at hvis alt andet er lige, og forholdene er optimale, så er vi tæt på en linearitet i forgæringsgraden så længe vi holder os under en OG på 1.080 - 1.090. Altså så længe alkoholprocenten ikke kommer så højt op, at gæren bedøves af den.

Jeg er ganske klar over, at hjemmebryggeren ikke i alle situationer skaber de optimale forhold. Bevidst eller (som oftest) ubevidst. Derfor er der i de små bryghjem over der ganske danske land helt sikkert store udsving.

Re: Bøvl med julebryggen...

: 6. okt 2018, 16:58
af ChristianDP
Borg skrev:Gærens attenuation (forgæringsgrad) er afgørende for din FG. (I denne sammenhæng glemmer vi lige mæsketemperaturen)

Attenuationen kan f.eks. være 75%.
Lad os antage vi har to portioner urt, mæsket på samme måde.
Den ene har en OG på 1.060 og den anden en OG på 1.040.
Vi ilter og køler på samme måde, og tilsætter samme gær.
Med en attenuation på 75%, vil den første urt ende på en FG på 1.015, mens den anden vil ende på en FG på 1.010.

Din FG er altså lavere end forventet fordi din OG er lavere end forventet.
Interessant. Er der så forskel på attenuationen på de forskellige gærtyper? Der der jo nok, men jeg var inde og finde databladet på T58 gæren fra fermentis og der stod ikke rigtig noget..

Re: Bøvl med julebryggen...

: 7. okt 2018, 10:43
af Fromm
ChristianDP skrev: Interessant. Er der så forskel på attenuationen på de forskellige gærtyper? Der der jo nok, men jeg var inde og finde databladet på T58 gæren fra fermentis og der stod ikke rigtig noget..
Under residual sugars står der ‘apparant attenuation’ på 70%

Re: Bøvl med julebryggen...

: 7. okt 2018, 13:53
af Borg
ChristianDP skrev:
Borg skrev:Gærens attenuation (forgæringsgrad) er afgørende for din FG. (I denne sammenhæng glemmer vi lige mæsketemperaturen)

Attenuationen kan f.eks. være 75%.
Lad os antage vi har to portioner urt, mæsket på samme måde.
Den ene har en OG på 1.060 og den anden en OG på 1.040.
Vi ilter og køler på samme måde, og tilsætter samme gær.
Med en attenuation på 75%, vil den første urt ende på en FG på 1.015, mens den anden vil ende på en FG på 1.010.

Din FG er altså lavere end forventet fordi din OG er lavere end forventet.
Interessant. Er der så forskel på attenuationen på de forskellige gærtyper? Der der jo nok, men jeg var inde og finde databladet på T58 gæren fra fermentis og der stod ikke rigtig noget..
Ja, der er forskel.
Nogle gange er den bare anført som høj, middel eller lav.

Re: Bøvl med julebryggen...

: 27. okt 2018, 20:21
af ChristianDP
Fromm skrev:
ChristianDP skrev: Interessant. Er der så forskel på attenuationen på de forskellige gærtyper? Der der jo nok, men jeg var inde og finde databladet på T58 gæren fra fermentis og der stod ikke rigtig noget..
Under residual sugars står der ‘apparant attenuation’ på 70%
Sørme ja, det gjorde der også. Det passer også næsten på det resultat jeg fik. Med en attenuation på 70% skulle min urt så gære ned fra 1049 til ca 1014-15 stykker. Min FG blev til 1012. Men der er sikkert, som borg antød flere faktorer der spiller ind.

Anyways, som en lille opdatering kan jeg lige sige at jeg sprang over at putte rom i og flaskede den som den var. Incl karboneringssukkeret ville jeg ende på 5,4%, hvilket jeg umiddelbart er fint tilfreds med. Den har stået 18 dage på flaske. Jeg testede den for et par dage siden og den er blevet rigtig god.

Som en mere erfaren hjemmebrygger sagde til mig da jeg lige startede med at brygge: “Bare husk ordsproget: It will be beer anyway...”