Gæring af pilsner

Alm. Nybegynder hjælp.

Gæring af pilsner

Indlægaf KælderBryg » 14. mar 2019, 19:55

Hejsa

Vi er en flok der brygger ca. hver 3. uge, og denne gang var det tid til, for første gang at prøve en pilsner.

Vi havde fået råd fra en erfaren brygger, og udstyret blev udvidet med køleskab og temperatur regulator, da gæringstanken gerne skulle stå ved 10 grader.

Det er nu 24 timer siden jeg har tilsat gæren, og kan konstatere, at der ikke er den mindste smule overtryk i beholderen.

Fremgangsmåden har været følgende:
1. Køl urt til 10 grader ( hvilket har taget 24 timer )
2. Tilsæt Universal Lager Yeast 20g til 24 liter Urt.
3. Ryst kraftigt i 2 minutter, og sæt låget godt fast.

Jeg tænker at det kan være problematisk, først at tilsætte gæren ved 10 grader, i stedet for at have tilsat den ved 15 grader, også ladet urten køle ned til 10 grader derefter.

Skal jeg bare have mere tålmodighed, og regne med at gæringen nok skal komme igang, eller skal temperaturen hæves lidt?

Hvad foreslår i?

Mvh
Søren Henriksen
KælderBryg
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: 1. feb 2019, 06:47
Geografisk sted: Nørresundby

Re: Gæring af pilsner

Indlægaf Freund » 14. mar 2019, 22:11

Masser af tålmodighed, og dobbelt af alting ved lager :-)

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 187
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Gæring af pilsner

Indlægaf Dalmoseosebryg » 15. mar 2019, 08:07

Enig og det Freund mener det er "mere gær" som Brygger Jacobsen ville have sagt.
En pilsner skal overpitches så den bliver ren og crisp uden bismag fra gæren, stik den 2 breve mere
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 1071
Images: 0
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Gæring af pilsner

Indlægaf fjorgensen » 15. mar 2019, 10:06

En pilsner gær kan sagtens være et par dage om at komme igang med synlig aktivitet. Lind lidt på låget efter et par dage og se om der er tegn på lidt krausen på overfladen. Hvis der er tegn på krausen så lad spanden stå, for så er den på vej og hvis der ikke er krausen så giv spanden en ny rystetur.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 873
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Gæring af pilsner

Indlægaf JAFU » 15. mar 2019, 11:56

Hej fjogersen

Jeg vover et dumt spørgsmål.
Gær til pilsnere er undergær. Danner denne gærtype også krausen?
Jeg troede, undergær holdt sig til bunden, og at overgær gjorde det modsatte, men der er måske ikke så skarp en grænse i definitionen?
JAFU
 
Indlæg: 94
Tilmeldt: 21. jul 2017, 11:13
Geografisk sted: Falster

Re: Gæring af pilsner

Indlægaf peos » 15. mar 2019, 18:17

JAFU skrev:Hej fjogersen

Jeg vover et dumt spørgsmål.
Gær til pilsnere er undergær. Danner denne gærtype også krausen?
Jeg troede, undergær holdt sig til bunden, og at overgær gjorde det modsatte, men der er måske ikke så skarp en grænse i definitionen?

Nej, det er der netop ikke :-) I praksis er det ikke til at se forskel.
peos
 
Indlæg: 646
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Gæring af pilsner

Indlægaf JAFU » 15. mar 2019, 19:53

Tak. Dejligt hele tiden at blive lidt klogere :-)


Sent from my iPhone using Tapatalk
JAFU
 
Indlæg: 94
Tilmeldt: 21. jul 2017, 11:13
Geografisk sted: Falster

Re: Gæring af pilsner

Indlægaf Broder Jacob » 17. mar 2019, 20:43

En god ide til de undergærede gærkrævende øl er, at give gæren lidt mere lune i "lagphase" dvs. den tid hvor gæren deler sig før den rigtigt begynder at spise sukker. Jeg giver konsekvent mine undergærede 15-16 grader (mindst) de første par døgn, eller til hvor der begynder at komme aktivitet i gærlåsen, Derved fordobler jeg gørmængden FØR gæren skal til at arbejde og bruger derfor kun den halve mængde. Efter Lagphase sænker jeg til eks. 12 grader og kører videre på den indtil der næsten er spist op, så giver jeg den igen en 15-16 grader som diacetylpause i et par døgn, og herefter sænkes temperaturen 1-3 grader pr. døgn (alt efter hvor travlt jeg har og hvor presset logistikken er) indtil jeg er i bund, så omstikkes og sættes på 0 grader (reelt mellem - 1,5 og + 0,0) hvor den får lov at arbejde færdig og klare op i en ugens tid eller to.

Rene, klare velsmagende øl, med fint karboneringstryk, skabt på 7 gram sukker/liter .
Øl= en masse i en energisk fart
Omregnet
En masse øl i en fart= energi
Brugeravatar
Broder Jacob
 
Indlæg: 480
Tilmeldt: 4. okt 2013, 18:33
Geografisk sted: Holbækvej 173, 4440 Mørkøv


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 8 gæster

cron