HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Alm. Nybegynder hjælp.

HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf simlet » 25. maj 2019, 19:50

Hej Forum!

Håber I kan hjælpe mig. Jeg har 5 bryg bag mig og skulle i dag i gang med det 6. (https://brewparts.dk/bad-santajulebryg-2014-2)

Jeg brygger med en brewster beacon og gjorde som jeg altid gør. 19 l i kedelen, varme vandet op og så malten i ved rette temperatur.

I dag oplevede jeg så at jeg bare ikke kunne cirkulere vandet rundt. Alle filtre stoppede til. på bundfiltret lå et fedt lagt dejagtig maltlag og urten var HELT uklar og grumset.

Jeg måtte til sidst opgive. Jeg pumpede urten over i en spand efter jeg fjernede bundfiltret. Der var en meget tydelig lagdeling af urten hvor over over halvdelen var spanden bare var mudret grumset uklar urt.

Er der mig der har gjort noget galt? jeg syntes den malt jeg fik var finere valset end jeg plejer, men er ikke rutineret nok til at sige det.

Håber I kan hjælpe mig!
simlet
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 12. maj 2019, 12:45

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf Borg » 25. maj 2019, 21:29

Oftest er stucked mash forårsaget af for fint valset malt, eller en maltsammensætning uden mange skaldele (meget hvede o.l.), eller at det er recirkuleret for hårdt (masken suges sammen), eller en kombination af disse.

Tilsyneladende er maltsammensætningen i opskriften en hemmelighed, så det er svært at vide, hvilke malte der er anvendt.

Det kan ofte være en fordel ikke at recirkulere (og heller ikke varme) de første 15 minutter. Det giver enzymerne bedre mulighed for at nedbryde den gummiagtige masse du taler om, som også kan være medvirkende årsag til stucked mash.
Derudover kan det anbefales, at recirkulationen kun kører med er langsomt flow. Den drejer sig kun og stille og roligt at fordele varmen. En liter pr. minut er tilstrækkeligt.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4500
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf simlet » 26. maj 2019, 12:07

hej Borg

Tak for svaret. malten er en blanding af Vienna, Cafe Light og Cara Ruby. kender dog ikke fordelingen.

Ved ikke om vi kommer problemet nærmere ud fra den oplysning?

Jeg overvejer nu at købe 7 kg ny malt til at lave et bryg af, da jeg ikke lavede nogen urtkogning. Nogen ide om fordelingen mellem Vienna, Cafe ligtht og Cara ruby hvis jeg skal gå den vej`?

simon
simlet
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 12. maj 2019, 12:45

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf Borg » 26. maj 2019, 13:02

simlet skrev:hej Borg

Tak for svaret. malten er en blanding af Vienna, Cafe Light og Cara Ruby. kender dog ikke fordelingen.

Ved ikke om vi kommer problemet nærmere ud fra den oplysning?

Jeg overvejer nu at købe 7 kg ny malt til at lave et bryg af, da jeg ikke lavede nogen urtkogning. Nogen ide om fordelingen mellem Vienna, Cafe ligtht og Cara ruby hvis jeg skal gå den vej`?

simon

De er alle bygmalte, så der burde ikke være problemer med skallerne. Ej heller fordelingen.

Sørg for en valsning der sikrer så hele skaller som muligt, og undlad recirkulation de første 15 min (heller ingen opvarmning).
Og reducer så pumpehastigheden/gennemstrømningen.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4500
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf Efel » 27. maj 2019, 17:56

For mig lyder det som om du har for lidt vand i gryden. Der er et volumen under maltspanden på 7 l.
Jeg har gennem 17 bryg på beaconen ikke haft stucked mash efter at jeg øgede mængden af brygvand.
Jeg gør flg. 2,7l brygvand/kg malt + 7l.
Det giver selvfølgelig lidt mindre sparge, men jeg har ikke haft probelemer med effektiviteten.

Erik
Efel
 
Indlæg: 31
Tilmeldt: 4. mar 2018, 09:40
Geografisk sted: Ringsted

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf L.R. » 28. maj 2019, 09:28

Sining efter mæskningen kan godt være svært, hvis man ønsker en klar urt.
Her er lidt om emnet:
http://braumagazin.de/article/laeutertechnik/

L.R.
L.R.
 
Indlæg: 171
Images: 0
Tilmeldt: 21. mar 2008, 21:20
Geografisk sted: Roskilde

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf L.R. » 29. maj 2019, 13:01

Der er også en del 2 om sining i Brau Magazin
http://braumagazin.de/article/auf-dem-w ... ng-teil-2/
L.R.
L.R.
 
Indlæg: 171
Images: 0
Tilmeldt: 21. mar 2008, 21:20
Geografisk sted: Roskilde

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf Per » 30. maj 2019, 18:45

Som Efel skriver, husk at der er 7 - 7,5 ltr. under sien.

Valsningen er meget afgørende, ligeledes din udmæsketemperatur.

Til L.R. - gode artikler, ville bare ønske at jeg havde været der den time vi havde tysk ;-( Google translate er for ringe.

Mvh. Per.
Per
 
Indlæg: 193
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: HJÆLP - stuck mash - har jeg gjort noget forkert?

Indlægaf Flyball » 31. maj 2019, 07:08

Per skrev:
Til L.R. - gode artikler, ville bare ønske at jeg havde været der den time vi havde tysk ;-( Google translate er for ringe.

Mvh. Per.



Enig :)
TB
Flyball
 
Indlæg: 49
Tilmeldt: 8. mar 2018, 08:03
Geografisk sted: 4690


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 6 gæster