Bliver grynet på køl

Alm. Nybegynder hjælp.

Bliver grynet på køl

Indlægaf Wolffram » 3. apr 2020, 08:34

Hej

1. bryg er nu karboneret 35. dag i dag 3. April (med sukker) øllet ser fint klar ud i flaske (står mørkt i Flamingokasse ca 20 grader), der sidder dog lidt "smuds" på indvendig side af flasken, gør det noget? Når øllet er kølet i køleskabet bliver det grynet/uklart, er det normal? Det er en Påskebryg fra Brewsolution 4 liters. Det smager fint og har en ALC på 7,7%

Er det sikkert at drikke?
Wolffram
 
Indlæg: 9
Tilmeldt: 31. okt 2019, 20:41

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf loosechamp » 3. apr 2020, 10:28

Sådan du betegner dit øl, har alle mine ca 6 bryg set ud. Jeg tror, det smuds du nævner, er gærkage som opstår under sukkerkarbonering, samt rester fra gærspand.

Sendt fra min EML-L29 med Tapatalk
loosechamp
 
Indlæg: 26
Tilmeldt: 6. mar 2019, 18:28

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf morfmir » 3. apr 2020, 10:50

Wolffram skrev:Hej

1. bryg er nu karboneret 35. dag i dag 3. April (med sukker) øllet ser fint klar ud i flaske (står mørkt i Flamingokasse ca 20 grader), der sidder dog lidt "smuds" på indvendig side af flasken, gør det noget? Når øllet er kølet i køleskabet bliver det grynet/uklart, er det normal? Det er en Påskebryg fra Brewsolution 4 liters. Det smager fint og har en ALC på 7,7%

Er det sikkert at drikke?


Det du ser på indersiden af flasken er sikkert urenheder som var i øllet da du flaskede. Hvis du lader din øl klare længere eventuelt cold crash inden flaskningen vil du minimere eller helt undgå de belægninger.
De urenheder du ser i dit afkølede øl er det man kalder køletåge. Det er proteinrester som danner det. Køletåge har ingen negativ indvirkning på smagen og har kun kosmetisk betydning. Ofte vil køletågen forsvinde efter kort tid i glasset når temperaturen på øllet stiger et par grader.
Hvis køletåge er meget generende for dig kan du minimere det ved at holde protein pause i din mæskning og med brug af forskellige klaringsmidler som Irish moss, protafolc, klar urt eller Clarity Ferm.

/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
morfmir
 
Indlæg: 673
Tilmeldt: 16. dec 2008, 22:55
Geografisk sted: Mørkøv

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf Freund » 3. apr 2020, 17:16

Wolffram skrev:Er det sikkert at drikke?


Jeg kommer gerne og afhenter, sørger for passende "destruktion" [emoji106]

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 331
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf Wolffram » 3. apr 2020, 18:38

Tak for jeres svar. Nu kan jeg roligt nyde Påsken. God Påske til jer og ønske om godt helbred i disse Corona virus tider.
Wolffram
 
Indlæg: 9
Tilmeldt: 31. okt 2019, 20:41

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf Borg » 4. apr 2020, 09:50

Chill haze dannes rigtignok af proteiner i øllet. Dette kan undgåes med en hurtig nedkøling af den kogte urt til gæringstemperatur. Den hurtige nedkøling giver “cold break”, som er en koagulering af disse proteiner. Dermed fjernes de fra øllet.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4659
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf morfmir » 4. apr 2020, 10:10

Borg skrev:Chill haze dannes rigtignok af proteiner i øllet. Dette kan undgåes med en hurtig nedkøling af den kogte urt til gæringstemperatur. Den hurtige nedkøling giver “cold break”, som er en koagulering af disse proteiner. Dermed fjernes de fra øllet.


Enig, hurtig afkøling er også vigtig. Den havde jeg glemt i mit første indlæg.

/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
morfmir
 
Indlæg: 673
Tilmeldt: 16. dec 2008, 22:55
Geografisk sted: Mørkøv

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf Wolffram » 7. apr 2020, 09:09

Urten blev kølet med Chiller tog under 15 minutter til ca 20 grader. Må prøve om jeg kan gøre det hurtigere næsten gang :)
Wolffram
 
Indlæg: 9
Tilmeldt: 31. okt 2019, 20:41

Re: Bliver grynet på køl

Indlægaf Borg » 7. apr 2020, 12:47

Wolffram skrev:Urten blev kølet med Chiller tog under 15 minutter til ca 20 grader. Må prøve om jeg kan gøre det hurtigere næsten gang :)
Det lyder ellers fornuftig nok.

Proteinerne kan så stamme fra mindre effektiv hot break, at de ikke er bundfældet godt nok efter endt gæring (cold crash), eller at der ved flaskningen er kommet bundfald med.

Det glædelige er (som andre har nævnt), at det forsvinder når temperaturen stiger et par grader i glasset.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4659
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster