Side 1 af 1
Bliver grynet på køl
: 3. apr 2020, 09:34
af Wolffram
Hej
1. bryg er nu karboneret 35. dag i dag 3. April (med sukker) øllet ser fint klar ud i flaske (står mørkt i Flamingokasse ca 20 grader), der sidder dog lidt "smuds" på indvendig side af flasken, gør det noget? Når øllet er kølet i køleskabet bliver det grynet/uklart, er det normal? Det er en Påskebryg fra Brewsolution 4 liters. Det smager fint og har en ALC på 7,7%
Er det sikkert at drikke?
Re: Bliver grynet på køl
: 3. apr 2020, 11:28
af loosechamp
Sådan du betegner dit øl, har alle mine ca 6 bryg set ud. Jeg tror, det smuds du nævner, er gærkage som opstår under sukkerkarbonering, samt rester fra gærspand.
Sendt fra min EML-L29 med Tapatalk
Re: Bliver grynet på køl
: 3. apr 2020, 11:50
af morfmir
Wolffram skrev:Hej
1. bryg er nu karboneret 35. dag i dag 3. April (med sukker) øllet ser fint klar ud i flaske (står mørkt i Flamingokasse ca 20 grader), der sidder dog lidt "smuds" på indvendig side af flasken, gør det noget? Når øllet er kølet i køleskabet bliver det grynet/uklart, er det normal? Det er en Påskebryg fra Brewsolution 4 liters. Det smager fint og har en ALC på 7,7%
Er det sikkert at drikke?
Det du ser på indersiden af flasken er sikkert urenheder som var i øllet da du flaskede. Hvis du lader din øl klare længere eventuelt cold crash inden flaskningen vil du minimere eller helt undgå de belægninger.
De urenheder du ser i dit afkølede øl er det man kalder køletåge. Det er proteinrester som danner det. Køletåge har ingen negativ indvirkning på smagen og har kun kosmetisk betydning. Ofte vil køletågen forsvinde efter kort tid i glasset når temperaturen på øllet stiger et par grader.
Hvis køletåge er meget generende for dig kan du minimere det ved at holde protein pause i din mæskning og med brug af forskellige klaringsmidler som Irish moss, protafolc, klar urt eller Clarity Ferm.
/Thomas
Re: Bliver grynet på køl
: 3. apr 2020, 18:16
af Freund
Wolffram skrev:
Er det sikkert at drikke?
Jeg kommer gerne og afhenter, sørger for passende "destruktion"
Hilsen
Freund
Re: Bliver grynet på køl
: 3. apr 2020, 19:38
af Wolffram
Tak for jeres svar. Nu kan jeg roligt nyde Påsken. God Påske til jer og ønske om godt helbred i disse Corona virus tider.
Re: Bliver grynet på køl
: 4. apr 2020, 10:50
af Borg
Chill haze dannes rigtignok af proteiner i øllet. Dette kan undgåes med en hurtig nedkøling af den kogte urt til gæringstemperatur. Den hurtige nedkøling giver “cold break”, som er en koagulering af disse proteiner. Dermed fjernes de fra øllet.
Re: Bliver grynet på køl
: 4. apr 2020, 11:10
af morfmir
Borg skrev:Chill haze dannes rigtignok af proteiner i øllet. Dette kan undgåes med en hurtig nedkøling af den kogte urt til gæringstemperatur. Den hurtige nedkøling giver “cold break”, som er en koagulering af disse proteiner. Dermed fjernes de fra øllet.
Enig, hurtig afkøling er også vigtig. Den havde jeg glemt i mit første indlæg.
/Thomas
Re: Bliver grynet på køl
: 7. apr 2020, 10:09
af Wolffram
Urten blev kølet med Chiller tog under 15 minutter til ca 20 grader. Må prøve om jeg kan gøre det hurtigere næsten gang :)
Re: Bliver grynet på køl
: 7. apr 2020, 13:47
af Borg
Wolffram skrev:Urten blev kølet med Chiller tog under 15 minutter til ca 20 grader. Må prøve om jeg kan gøre det hurtigere næsten gang :)
Det lyder ellers fornuftig nok.
Proteinerne kan så stamme fra mindre effektiv hot break, at de ikke er bundfældet godt nok efter endt gæring (cold crash), eller at der ved flaskningen er kommet bundfald med.
Det glædelige er (som andre har nævnt), at det forsvinder når temperaturen stiger et par grader i glasset.