Alm. Nybegynder hjælp.
af Thygeseen » 2. okt 2020, 15:53
Jeg har for nylig erfaret mig et Pygmy 25 anlæg og har lavet mit eget kegerator setup hvor denne står på. Mit problem er dog, at der kun kommer skum ud af anlægget - på trods af, at jeg har reguleret CO2 trykket til 0,5 (køleskabets termostat er sat til 4-5 grader) og er nænsom med kompensatoren.
Der er tale om en kommerciel stålfustage. Fustage og CO2 er begge placeret i køleskabet.
Nogen der kan sige mig hvor det går galt?
-
Thygeseen
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 8. dec 2013, 18:39
af Ctharth » 2. okt 2020, 18:40
Jeg har ingen erfaring ud over kommercielle fadølsanlæg men syntes 0,5 bar lyder lavt, du kunne prøve 2.5-3 bar.
Mvh Jesper
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ctharth
-
- Indlæg: 23
- Tilmeldt: 29. sep 2020, 15:26
af Thygeseen » 2. okt 2020, 19:02
Som tommelfingerregel vil jeg sætte trykket efter temperaturen på fustagen. Så står den i 20 grader vil jeg have 2 bar - 15 grader, 1,5 bar osv. Derfor har jeg sat den på 0,5 bar, eftersom fustagen står i 5 graders varme.
Jeg synes bare ikke 2-3 bar gør nogen forskel.
-
Thygeseen
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 8. dec 2013, 18:39
af Tollund » 2. okt 2020, 19:54
Hej Forstår jeg det korekt at du har en pygmy køler du bruger samtidig med at du har øllet på køl ? Og hvorfor ? Jeg tapper i køleskab og kører med 0.8 bar ved 5 grader. Peder
Peder Tollund I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
-
Tollund
-
- Indlæg: 91
- Images: 0
- Tilmeldt: 6. dec 2013, 10:51
- Geografisk sted: 8881, Thorsø
af Vestv » 2. okt 2020, 23:25
Jeg ville prøve følgende:
Hvis der er bobler i tilløbsslangen til din pygmy ville jeg øge serverings trykket. Hvis du kan se tilbageløb i slangen lige efter du har tappet skal du øge trykket. Begynder det at skumme mindre ville jeg forsøge med yderligere tryk øgning ganske lidt ad gangen og også se på om justering på kompensatoren hjælper. Hvis du når 2.8 bar uden resultater ville jeg stoppe og søge efter andre fejlkilder F.eks er dit øl meget overkarboneret ?. Husk at justere trykket tilbage til karboneringstryk når du er færdig med dagens servering.
-
Vestv
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 28. sep 2019, 10:08
- Geografisk sted: Ølstykke
af Thygeseen » 3. okt 2020, 07:34
Alt er testet som forslået og jeg tror problemet ligger i, at ved tilslutning for snart 14 dage siden, har den stået med et konstant tryk på 2,0 - 2,5 bar, imens fustagen har været på 5 graders køl. Så jeg tror desværre at øllen er overkarboneret.
Køleren i Pygmy anlægget er slået fra så længe fustagen er på køl. Køleren i anlægget bruges kun når vi er på farten og har behov for anden køling. Køleskabet er også for, at holde øllet frisk i længere tid efter ibrugtagning.
-
Thygeseen
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 8. dec 2013, 18:39
af Thygeseen » 3. okt 2020, 07:59
Vil i foreslå at lukke for CO2 når anlægget ikke benyttes? For at forhindre en overkarbonering.
-
Thygeseen
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 8. dec 2013, 18:39
af Tollund » 3. okt 2020, 08:03
Hej Ja øllet er helt sikkert overkarboneret når det har stået med højt tryk så længe. Jeg oplever at det kan være svært at få Co2'en ud igen. Stil fustagen ved stuetemperatur og ryst den gerne. Lad den falde lidt til ro og luft ud. Ellers kommer der skum ud af overtryksventilen. Dette gøres flere gange indtil det korrekte tryk er opnået.
Vh. Peder
Peder Tollund I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
-
Tollund
-
- Indlæg: 91
- Images: 0
- Tilmeldt: 6. dec 2013, 10:51
- Geografisk sted: 8881, Thorsø
af Vestv » 3. okt 2020, 08:20
Thygeseen skrev:Alt er testet som forslået og jeg tror problemet ligger i, at ved tilslutning for snart 14 dage siden, har den stået med et konstant tryk på 2,0 - 2,5 bar, imens fustagen har været på 5 graders køl. Så jeg tror desværre at øllen er overkarboneret.
Køleren i Pygmy anlægget er slået fra så længe fustagen er på køl. Køleren i anlægget bruges kun når vi er på farten og har behov for anden køling. Køleskabet er også for, at holde øllet frisk i længere tid efter ibrugtagning.
Karboneringen er en mulig fejlkilde - har du prøvet med køleren tændt selvom fustagen er på køl? (lad den køre min 10 min før du bedømmer resultatet). Opbevaring af øllet bør ske ved det ønskede karboneringstryk i forhold til temperaturen. Du kunne afhængig af løsningen tage fustagen fra og nedjustere trykket med en bleeder med manometer når du er færdig med servering - bruger selv cornelius med dumpventil så efter servering sænker jeg trykket til karbonerings tryk ved enten at kontrollere med manometer eller stille regulatoren ned til karboneringstryk og tømme CO2 af at jeg kan høre den fylder lidt i.
-
Vestv
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 28. sep 2019, 10:08
- Geografisk sted: Ølstykke
af Tollund » 3. okt 2020, 08:23
Jeg lukker altid for co2 når jeg ikke bruger det. Hvis du kører med højere serveringstryk end karbonerings trykket, luftes ud til karbonerings tryk. Håber det giver mening.
Peder Tollund I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
-
Tollund
-
- Indlæg: 91
- Images: 0
- Tilmeldt: 6. dec 2013, 10:51
- Geografisk sted: 8881, Thorsø
af Thygeseen » 3. okt 2020, 08:37
Det giver god mening. Men hvordan kender jeg karboneringstrykket for en kommerciel (tuborg) fustage?
-
Thygeseen
-
- Indlæg: 6
- Tilmeldt: 8. dec 2013, 18:39
af Vestv » 3. okt 2020, 09:34
Tænker at du er godt på vej hvis du følger en pilsner i diverse karboneringsskemaer på nettet. Det kan være at nogen herinde har undersøgt det præcise rummål prøv at søge på forumet.
-
Vestv
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 28. sep 2019, 10:08
- Geografisk sted: Ølstykke
af peos » 4. okt 2020, 08:21
Thygeseen skrev:Det giver god mening. Men hvordan kender jeg karboneringstrykket for en kommerciel (tuborg) fustage?
Hvis du lukker for CO2'en på flasken, inden du sætter koblingen på fadet, så kan du se trykket i fadet på manometret, når du har sat koblingen på. Og det er det aktuelle karboneringstryk. Der er vist ingen udluftningsventil på sådan et fad, og derfor er du nødt til at sætte et T-stykke med en udluftningsventil på din CO2 slange. Når du har gjort det, kan du lufte ud à en del gange henover nogle dage/uger, indtil trykket i fadet er nede på et passende niveau. For de fleste øl er det ca. 1,0 bar ved de 5 grader, du har fadet stående ved.
-
peos
-
- Indlæg: 694
- Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09
af Vestv » 12. okt 2020, 00:23
Har nu prøvet at genskabe dit problem på mit eget setup (pygmy 25) og voldsomt overkarboneret noget pilsner og kan kun få den til at danne rent skum som du beskriver hvis du ikke køler nok. Ellers kan jeg løbe det igennem og skænke pænt både ved 5 grader og stuetemperatur på fustagen ved brug af kompensatoren. Har du prøvet at dreje køle knappen til omkring kl 6-7 hvis du ser den som urskive ? Eller har du løst problemet ?
-
Vestv
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 28. sep 2019, 10:08
- Geografisk sted: Ølstykke
Tilbage til Hjælp til at komme igang.
Hvem er online
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster
|
|