"How To" Vægtfyldemåling

Alm. Nybegynder hjælp.

"How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf admin » 21. aug 2006, 11:48

Flydevægt, vægtfyldemåler, massefylde, oechsle måler, aerometer - osv.

Jeg vil prøve at skrive en lille How To på hvordan man måler vægtfylden på en givende væske, i det her tilfælde øl. (sukkerholdig væske)

1. Dette kan gøres ved at kende en mængde på eksv. en liter og derefter veje den. eks. 1 liter vejer 1,023 Kg dette kræver dog en god vægt hvilket er ret dyrt.

2. Eller ved at måle på (lys/væske) brydningsforholdet med et refraktometer.
Som også kan bruges af håndbryggere ~ pris ca. 800 kr.

3. En anden måde er ved at lade et legeme flyde i væsken.
Målingerne kan laves i Brix, Baume, Balling, Plato, Gravity/Relativ densitet Vi hobby-bryggere holder os somreglt til det sidste.
Man skal her være opmærksom på at der er flere modeller, og ved det meste alm. øl bruger man en vægtfyldemåler med et område mellem 1000 gram/liter og 1100 gram pr/liter dette kan dog svinge lidt - eks. 0990 til 1120/liter osv. Førhen blive disse vægte kalibreret ved 17,5°C men de nye modeller er ved 20°C
Billede
Billede
Men dette betyder dog ikke det helt stor i hobby bryggeriet, så hvis man finder en på et loppemarked eller arver en af et familie medlem kan det godt bruges.

Billede

Urten der bliver målt på billedet, har en vægtfylde på 1080 OG Målt ved 20°C
OG står for Original Gravity, altså vægten på stamopløsningen.
Hvis temperaturen ikke er 20°C skal der bruges en korrektionstabel
(mere om det senere)

Under gæringen følger man med i sin gæring ved at måle SG = specifik gravity altså en øjebliks værdi. På billedet er den SG 1027
Billede
I det her tilfælde var temperaturen ikke 20°C Men 11.3°C så derfor skal der kigges i tabellen
Billede
Tabellen kan findes her:
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/albums/userpics/10002/Hydrometer%2520Temp.%2520Correction%2520%4020degrees.pdf
Her i finder du så 11°C som giver korrektionen -0,001 Derfor skal der trækkes 1 fra de 1027 altså 1026 SG
Bemærk : Hvis nu det havde været i meget varm urt var det en meget større korrektion.

Når der begynder at komme alkohol i vores urt/øl skal der laves en korrektion i vægtfylden, dette gøres nemmest ved at bruge et computer program eller bare taste det ind i beercalc.
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi

Læs evt. mere på http://www.haandbrygforum.dk/gallery/albums/userpics/10002/Sukker_Alk.pdf

Opslaget er ikke færdig !
Jeg arbejder videre på det ! Hvis der er nogle ideer så føj dem til her så samler jeg op på det ! og laver det om til et opslag igen.
Jens
Senest rettet af admin 11. mar 2008, 07:30, rettet i alt 4 gange.
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4589
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Mr. P » 21. sep 2006, 13:58

Alletiders artikel!

Hvis du synes, det er en god idé, kan du evt. lave en henvisning til et regneark jeg har lavet, der bl.a. indeholder en tabel vedr. temperaturkorrektion ved vægtfyldemålinger.
mvh Poul
www.ohbl.dk
Mr. P
 
Indlæg: 723
Tilmeldt: 14. jun 2006, 12:38
Geografisk sted: Odense

Indlægaf admin » 21. sep 2006, 18:34

Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4589
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

??

Indlægaf Schwagger » 9. okt 2008, 18:23

refraktometer kan altså købes for mindere??? 400 kr.
Schwagger
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 5. okt 2008, 21:31

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Haslund » 14. aug 2010, 15:08

Jeg har brygget i dag, ikke drukket en eneste øl.
Vedlagt skulle egentlig være 2 billeder, men det gik ikke lige med dem.
Problemet er at de 2 målinger jeg har foretaget inden urtkogning og efter urtkogning begge viser 1050!!!!
Målingen er foretaget inden humlekogningen (BG)og så er der en prøve undtagelsesvis taget fra gærspanden (OG) inden gæren blev tilsat.
(jeg har omrørt urten inden)
Der var opsamlet 21,5 liter urt som blev reduceret til 18 liter under humlekogningen.
Da jeg kun har 20 liter i min gryde efterfyldte undervejs som der fordampede noget i min gryde, de sidste ca. 1,5 liter urt som altså ikke er kavent, da urten har den oprindelige urt styrke.
Kan ikke forstå at det 2 målinger er så ens, urten er reduceret med mere end 3 liter!
Dette skete også ved sidste bryg........
Nye briller? er jeg et fjols? refaktometer?
Har lige sat hydrometeret i vand det viser 1000

Opsamlede i øvrigt en liter kavent med en urtstyrke på 1028. (blev ikke brugt)
Er det for tidligt at stoppe?
Højt Skum
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Brugeravatar
Haslund
 
Indlæg: 323
Images: 0
Tilmeldt: 16. mar 2007, 07:02
Geografisk sted: 3400 Hillerød

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Haslund » 14. aug 2010, 15:13

Måske kommer der billeder med her :-)
Vedhæftede filer
31 bryg OG.jpg
31 bryg BG.jpg
Højt Skum
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Brugeravatar
Haslund
 
Indlæg: 323
Images: 0
Tilmeldt: 16. mar 2007, 07:02
Geografisk sted: 3400 Hillerød

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Borg » 14. aug 2010, 16:08

Hej Haslund.
Jeg vil godt prøve at give et bud på, hvad der er "galt".
Det ene kan ligger i, at din gryde kun kan rumme 20 liter, og at du derfor ikke kan røre rundt i den samlede urtmængde på 21,5 liter.
Ud fra det du skriver formoder jeg, at du har opsamlet de første 20 liter i din gryde, og de sidste 1,5 liter i en anden beholder. Sukkermængden i de sidste 1,5 liter er derfor mindre end i de 20 liter du har i gryden. Altså tæt på "kavent-styrken" på 1.028.
Derfor er OG i gryden også højere end den ville være, hvis du havde den samlede urtmængde i samme beholder.
Tager vi 20 liter på 1.050 og blander med 1,5 liter på 1.028, får vi en samlet mængde på 21,5 liter på 1.048.
Det tager os ikke helt til de rette tal (som skulle være 1.042, når du ender på 1.050), men resten kan have med at gøre, at temperaturen i den urt du måler ikke har den temperatur som din flydevægt er kalibreret til. Har temperaturen anderledes, skal du lave en korrektion af den målte OG.
Målte du temperaturen på den urt som du målte OG i?
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4323
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Haslund » 14. aug 2010, 16:29

Sukkermængden i de sidste 1,5 liter er derfor mindre end i de 20 liter du har i gryden. Altså tæt på "kavent-styrken" på 1.028.

Nej alle 21,5 liter har samme urt styrke, opsamlet i en gærspand, omrørt og prøve udtaget.
Ca. 20 liter tilbageført i gryden og med en kraftig kogning, tilsættes resten af urten efterhånden.
Det er klart at de resterende 1,5 liter ikke koger en time, men noget koger da med i 45 minutter og det sidste tilsættes når der mangler et kvarter.
men resten kan have med at gøre, at temperaturen i den urt du måler ikke har den temperatur som din flydevægt er kalibreret til. Har temperaturen anderledes, skal du lave en korrektion af den målte OG.
Målte du temperaturen på den urt som du målte OG i?

Flydevægten er kalibreret til 20 grader. Temperaturen på urten var henholdsvis 22 og 23 grader
Højt Skum
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Brugeravatar
Haslund
 
Indlæg: 323
Images: 0
Tilmeldt: 16. mar 2007, 07:02
Geografisk sted: 3400 Hillerød

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Borg » 14. aug 2010, 16:48

Meget mystisk.
Så har jeg ikke umiddelbart nogen god forklaring.
Måske andre kan komme til hjælp...
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4323
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Truntebryg » 14. aug 2010, 18:01

Det lyder lidt mystisk…. Omrørt og prøve udtaget – hvor varm var urten her ?

Hvis prøven udtages varm, så kan der fordampe lidt vand mens den køler ned. (specielt hvis den er meget varm, og du luft køler den ved at hælde frem og tilbage imellem 2 skåle) altså måler du lidt højere SG end den egentlig er. Meeeen det er ikke i den størrelse du efterlyser. ( ca 0,002 til 0,003 her – når jeg måler med refraktometer)

Skal flydevægten måle korrekt, så er det vigtigt at den har de der ca. 20 C – og det skal den altså have haft i nogen tid.

Kunne der være meget ”mel” i målingen (bundfald) ? Flydevægt måling er faktisk kun muligt i en ren homogen væske.

Kunne flydevægten stå på bunden …. (ach den er langt ude.)
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5154
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Haslund » 14. aug 2010, 18:59

Hvis prøven udtages varm
opsamlet urt efter 3. batch, nej den var ikke så varm.
Kunne der være meget ”mel” i målingen (bundfald)
næh en rimelig klar urt.
Kunne flydevægten stå på bunden
ja men så skulle jeg presse den ned ;-)
Alt i alt ved jeg ikke hvad der er sket, måske mit low budget hjemmebryggeri skal købe et refaktometer.
Jeg har fornylig præsenteret en øl for en meget erfaren brygmester, uden at gå i dybden med en i øvrigt god tilbagemelding, så var kommentaren at alkoholprocenten nok var højere end jeg havde angivet.
Kan ikke udelukke en fejl 40 (altså at det er min skyld, men 2 gange i træk)

Et andet spørgsmål i mit indlæg var
Opsamlede i øvrigt en liter kavent med en urtstyrke på 1028. (blev ikke brugt)
Er det for tidligt at stoppe?

Brygger lidt forskelligt, nogle gange flysparge andre gange laver jeg batchsparge (3 batch)
Højt Skum
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Brugeravatar
Haslund
 
Indlæg: 323
Images: 0
Tilmeldt: 16. mar 2007, 07:02
Geografisk sted: 3400 Hillerød

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Borg » 14. aug 2010, 19:58

Haslund skrev:Opsamlede i øvrigt en liter kavent med en urtstyrke på 1028. (blev ikke brugt)
Er det for tidligt at stoppe?

Ser man udelukkende på effektivitet, er det korte svar: Ja. For der er en del mere sukker at hente. Og smager den ikke bittert af tanniner fra skaldelene, så er der ingen tvivl.
Men da du har begrænset kogevolumen, er den anden mulighed at skære ned i din maltmængde. Men stadigvæk er det kun, hvis det er din effektivitet du går efter.
Med mit første udstyr havde jeg heller ikke så stor en kogevolumen. Jeg gjorde så det, at jeg kogte det jeg kunne i mit kogekar, og kogte resten i en mindre gryde på komfuret. Humlen kom jeg bare i den store portion, men kom dog noget klaringsmiddel i dem begge. Efterhånden som vandet fordampede fra det store kogekar, hældte jeg noget fra den mindre gryde over i den store. Det var måske også en mulighed for dig.
Ønsker du en højalkohol-øl, er en af måderne at opnå det på netop at stoppe "før tid", og dermed opnå en højere OG.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4323
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Haslund » 15. aug 2010, 06:57

Efter at have sovet på det er jeg sikker på at der må være en fejl i min temperatur aflæsning eller mit termometer er i stykker.
Ja. For der er en del mere sukker at hente

Ja det tænkte jeg nok, kan bare ikke rigtig finde ud af hvad der er den bedste sparge metode, har vist debatteret det i et anden tråd.
Denne gang brugte jeg batch, men næste gang anvender jeg fly. Hvad vil være et rimeligt sted at stoppe, såfremt at urten ikke smager bittert?
Højt Skum
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Brugeravatar
Haslund
 
Indlæg: 323
Images: 0
Tilmeldt: 16. mar 2007, 07:02
Geografisk sted: 3400 Hillerød

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf Morten L » 15. aug 2010, 08:22

Du bør ikke gå under SG på 1008.

Personligt stopper jeg typisk omkring 1012-1018 da mit kogekar typisk er fyldt når jeg har eftergydet.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
 
Indlæg: 2430
Tilmeldt: 6. jul 2009, 21:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: "How To" Vægtfyldemåling

Indlægaf mads1983 » 6. mar 2011, 16:44

Jeg tror stadig jeg er lidt lost omkring dette med vægtfylde, så jeg håber der er nogle der kan hjælpe. Jeg har i dag hældt min 2. bryg på flaske, de forskellige målinger var som følger:

OG 1064
SG (ved omstikning) 1044
Flaskning 1020

Hvordan vil man så regne alkohol procenten ud?
mads1983
 
Indlæg: 38
Tilmeldt: 17. aug 2010, 21:48

Næste

Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Mikle, Yahoo [Bot] og 6 gæster