"How To" Vægtfyldemåling
: 21. aug 2006, 11:48
Flydevægt, vægtfyldemåler, massefylde, oechsle måler, aerometer - osv.
Jeg vil prøve at skrive en lille How To på hvordan man måler vægtfylden på en givende væske, i det her tilfælde øl. (sukkerholdig væske)
1. Dette kan gøres ved at kende en mængde på eksv. en liter og derefter veje den. eks. 1 liter vejer 1,023 Kg dette kræver dog en god vægt hvilket er ret dyrt.
2. Eller ved at måle på (lys/væske) brydningsforholdet med et refraktometer.
Som også kan bruges af håndbryggere ~ pris ca. 800 kr.
3. En anden måde er ved at lade et legeme flyde i væsken.
Målingerne kan laves i Brix, Baume, Balling, Plato, Gravity/Relativ densitet Vi hobby-bryggere holder os somreglt til det sidste.
Man skal her være opmærksom på at der er flere modeller, og ved det meste alm. øl bruger man en vægtfyldemåler med et område mellem 1000 gram/liter og 1100 gram pr/liter dette kan dog svinge lidt - eks. 0990 til 1120/liter osv. Førhen blive disse vægte kalibreret ved 17,5°C men de nye modeller er ved 20°C
Men dette betyder dog ikke det helt stor i hobby bryggeriet, så hvis man finder en på et loppemarked eller arver en af et familie medlem kan det godt bruges.
Urten der bliver målt på billedet, har en vægtfylde på 1080 OG Målt ved 20°C
OG står for Original Gravity, altså vægten på stamopløsningen.
Hvis temperaturen ikke er 20°C skal der bruges en korrektionstabel
(mere om det senere)
Under gæringen følger man med i sin gæring ved at måle SG = specifik gravity altså en øjebliks værdi. På billedet er den SG 1027
I det her tilfælde var temperaturen ikke 20°C Men 11.3°C så derfor skal der kigges i tabellen
Tabellen kan findes her:
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/al ... egrees.pdf
Her i finder du så 11°C som giver korrektionen -0,001 Derfor skal der trækkes 1 fra de 1027 altså 1026 SG
Bemærk : Hvis nu det havde været i meget varm urt var det en meget større korrektion.
Når der begynder at komme alkohol i vores urt/øl skal der laves en korrektion i vægtfylden, dette gøres nemmest ved at bruge et computer program eller bare taste det ind i beercalc.
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi
Læs evt. mere på http://www.haandbrygforum.dk/gallery/al ... er_Alk.pdf
Opslaget er ikke færdig !
Jeg arbejder videre på det ! Hvis der er nogle ideer så føj dem til her så samler jeg op på det ! og laver det om til et opslag igen.
Jens
Jeg vil prøve at skrive en lille How To på hvordan man måler vægtfylden på en givende væske, i det her tilfælde øl. (sukkerholdig væske)
1. Dette kan gøres ved at kende en mængde på eksv. en liter og derefter veje den. eks. 1 liter vejer 1,023 Kg dette kræver dog en god vægt hvilket er ret dyrt.
2. Eller ved at måle på (lys/væske) brydningsforholdet med et refraktometer.
Som også kan bruges af håndbryggere ~ pris ca. 800 kr.
3. En anden måde er ved at lade et legeme flyde i væsken.
Målingerne kan laves i Brix, Baume, Balling, Plato, Gravity/Relativ densitet Vi hobby-bryggere holder os somreglt til det sidste.
Man skal her være opmærksom på at der er flere modeller, og ved det meste alm. øl bruger man en vægtfyldemåler med et område mellem 1000 gram/liter og 1100 gram pr/liter dette kan dog svinge lidt - eks. 0990 til 1120/liter osv. Førhen blive disse vægte kalibreret ved 17,5°C men de nye modeller er ved 20°C
Men dette betyder dog ikke det helt stor i hobby bryggeriet, så hvis man finder en på et loppemarked eller arver en af et familie medlem kan det godt bruges.
Urten der bliver målt på billedet, har en vægtfylde på 1080 OG Målt ved 20°C
OG står for Original Gravity, altså vægten på stamopløsningen.
Hvis temperaturen ikke er 20°C skal der bruges en korrektionstabel
(mere om det senere)
Under gæringen følger man med i sin gæring ved at måle SG = specifik gravity altså en øjebliks værdi. På billedet er den SG 1027
I det her tilfælde var temperaturen ikke 20°C Men 11.3°C så derfor skal der kigges i tabellen
Tabellen kan findes her:
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/al ... egrees.pdf
Her i finder du så 11°C som giver korrektionen -0,001 Derfor skal der trækkes 1 fra de 1027 altså 1026 SG
Bemærk : Hvis nu det havde været i meget varm urt var det en meget større korrektion.
Når der begynder at komme alkohol i vores urt/øl skal der laves en korrektion i vægtfylden, dette gøres nemmest ved at bruge et computer program eller bare taste det ind i beercalc.
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi
Læs evt. mere på http://www.haandbrygforum.dk/gallery/al ... er_Alk.pdf
Opslaget er ikke færdig !
Jeg arbejder videre på det ! Hvis der er nogle ideer så føj dem til her så samler jeg op på det ! og laver det om til et opslag igen.
Jens