høste gær

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
jakobø
Indlæg: 1796
Tilmeldt: 2. sep 2006, 10:43
Geografisk sted: 7000 fredericia
Kontakt:

høste gær

Indlæg af jakobø »

jeg syntes jeg har læst et sted at man kan høste gæren af en øl.
hvad går det lige ud på??
hvad får man ud af det?
hvordan gør man??
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlæg af Michael K »

Der står lidt om det her:

www.haandbryg.dk/gaerhoest.html
Mvh.

Michael K
jakobø
Indlæg: 1796
Tilmeldt: 2. sep 2006, 10:43
Geografisk sted: 7000 fredericia
Kontakt:

Indlæg af jakobø »

ja men kan jeg høste gær af en købe øl??
og givet fald hvad kan jeg få af muligheder ved det?
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Ja, det kan man godt.
Der er dog flere sider til den sag.
Gæren du finder på bunden af købe flasker er generelt ikke den mest aktive gær, af gode grunde. Det siges også at der f.eks. i Belgiske øltyper typisk er brugt en anden type gær til eftergæringen/karbonering. Derfor er det svært at vide noget om hvilken smagskarakteristik den har.

Den eneste mulighed du får, er at du kan spare gæren væk i dit næste bryg projekt. Altså har du høstet gær fra en købe øl, og gæren passer til dit brygprojekt, så er du jo fri for at købe gær.

Husk dog at gæren skal startes i en (eller to) gærstartere, for at få nok funktionelle celler.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
jakobø
Indlæg: 1796
Tilmeldt: 2. sep 2006, 10:43
Geografisk sted: 7000 fredericia
Kontakt:

Indlæg af jakobø »

det er bare en tanke!! kan man udnytte det på nogen måde?
få nogen specielle resultater?
har nogen gode erfaringer?
det er ikke så meget for at spare
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Indlæg af admin »

Har et bryg stående og gære med gær fra en Chimay Red. Generelt har vi
meget gode erfaringer med at høste gær fra flasker - incl. vores egne
tidligere bryg. Proceduren er altid den samme:

Lav en gærstarter af 2,5 dl. vand og spraymalt med OG på ca. 1035. Åben en
flaske øl og hæld hovedparten op i et glas. Ryst den sidste halve dl. godt
så gæren på bunden af flasken bliver løsnet, og hæld det i den afkølede
urt og ryst godt. 24 timer senere spædes op med en halv l. urt og
starteren rystes igen. Hvis der er tid spædes der 24 timer senere op med 1
liter urt mere.

Det skulle give dig en meget potent gærstarter.

/Rasmus
Lånt fra en mail

Mvh.
Jens
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."