Pilsner, gæringstid/temp

Alm. Nybegynder hjælp.

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf JAIE » 28. maj 2019, 16:36

Hej Erik

Jeg skal bare lige høre om dette er for at klare øllen?

Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.

Jeg har min første undergærede øl stående til gæring lige nu. Den har stået i knap 14 dage ved cirka 13 grader, så derfor er jeg lidt nysgerrig.

Mvh. Jan
JAIE
 
Indlæg: 27
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Dalmoseosebryg » 28. maj 2019, 19:20

Du hæver temperaturen over et par dage for at foretage en diacetylpause, crash er for at høre øllet mere homogen og klaringen følger for det meste med
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 1076
Images: 0
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Borg » 28. maj 2019, 21:22

JAIE skrev:Hej Erik

Jeg skal bare lige høre om dette er for at klare øllen?

Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.

Jeg har min første undergærede øl stående til gæring lige nu. Den har stået i knap 14 dage ved cirka 13 grader, så derfor er jeg lidt nysgerrig.

Mvh. Jan

Det første (temperaturhævningen) er for at lave en diacetylpause, så gæren reducerer dette niveau.
Det andet (temperatursænkningen) er for at bundfælde gær og proteiner, og dermed klare øllet. Der vil stadig være gær tilbage til flaskekarboneringen, hvis det er den metode du bruger.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4500
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf JAIE » 29. maj 2019, 06:42

Godmorgen.

Mange tak for jeres svar.
Det giver pludselig mening.

Rigtig god dag :-)
JAIE
 
Indlæg: 27
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf JAIE » 3. jun 2019, 10:05

Hej igen

Jeg kom lige til at tænke på øllet skal hæves til 10-15 grader når jeg flasker og sukkercarbonerer, eller kan det lade sig gøre ved de 4-5 grader som der er i køleskabet.

/Jan
JAIE
 
Indlæg: 27
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Borg » 3. jun 2019, 21:31

Sukkerkarbonering foregår ved stuetemperatur. Også for lagergær.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4500
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Per » 4. jun 2019, 05:29

Jeg mener at have set i en anden tråd, at selve flaskningen udmærket kan foregå ved den temperatur, du har cold crashet på, men at selve sukkerkarboneringen skal være ved stuetemperatur (ca. 20°).

Det er i hvert fald den metode jeg bruger. Det virker fint, har ikke haft "flade" øl.

Mvh. Per.
Per
 
Indlæg: 193
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf JAIE » 4. jun 2019, 06:43

Godmorgen

Super godt tak. Jeg skal tappe på lørdag og skulle lige være sikker.

Tak for hjælpen.
JAIE
 
Indlæg: 27
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Foregående

Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster