Pilsner, gæringstid/temp

Alm. Nybegynder hjælp.

Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Djjomes » 19. okt 2014, 07:31

Hej alle

Jeg er igang med mit første allgrain bryg, og har valgt følgende opskrift

http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=

Mit spørgsmål er så, om ikke at gæringstiden er noget kort? Mange andre opskrift ligger på 2x11 dage osv.

Jeg har brugt en US05 gær og vil gære øllen helt efter opskriften, men på pakken står der at den kan gære ved 12-25 grdC, men anbefales mellem mellem 15-22 grdC. Er det så et problem at den skal gære ved 11 grdC?

På forhånd tak
Vh Jonas
Djjomes
 
Indlæg: 278
Tilmeldt: 29. jun 2014, 10:05
Geografisk sted: Laurbjerg, (Randers)

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Kofoed » 19. okt 2014, 08:39

Du kan ikke lave en pilsner med den gær :-)
Brugeravatar
Kofoed
 
Indlæg: 803
Images: 0
Tilmeldt: 30. jan 2011, 20:23
Geografisk sted: Odense

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Borg » 19. okt 2014, 12:46

Hvis du allerede har brygget din øl, og kommet en US-05 i, så skal du holde gæringstemperaturen på mindst 15 grader. Du får dog ikke en pilsner ud af anstrengelserne, da US-05 er en ale-gær. Du får sikkert en fin øl ud af det alligevel.

Hvis du ikke har brygget endnu, så få fat i W-34/70 eller S-23 (hvis det skal være fra Fermentis) som er lager-gær, og derfor beregnet til at en pilsner og den lave gæringstemperatur. Husk iøvrigt at du skal bruge i hvert fald to pakker, og de skal rehydreres efter forskrifterne.

Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4508
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Djjomes » 19. okt 2014, 17:28

Det var en ældre gær så det blev lige et forsøg, jeg syntes at kunne at have læst et sted at man havde brugt en US-05 uden problemer, jeg lavede en starter efter hvad beersmith 2 havde beregnet der skulle til.

Havde kun lige denne gær til denne " forsøgs" øl :) Der er blevet købt 2 andre RIGTIGE gær til de næste bryg ;)

Borg:
Så holder jeg den på 15,5grdC og bruger Dit forslåede tidsskema for gæring.

Tak for hjælpen :) Den står og hygger sig i kegeratoren nu ! spændende
Vh Jonas
Djjomes
 
Indlæg: 278
Tilmeldt: 29. jun 2014, 10:05
Geografisk sted: Laurbjerg, (Randers)

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Boje » 22. okt 2014, 20:26

.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
Brugeravatar
Boje
 
Indlæg: 727
Tilmeldt: 4. nov 2007, 22:45
Geografisk sted: 6310 Broager

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf admin » 22. okt 2014, 20:50

En 33 giver også en meget "pilsner" agtig øl ved at gærer ved 15 ℃
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

www.fribryg.dk
www.facebook.dk/fribryg
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4693
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Djjomes » 30. okt 2014, 19:21

Borg skrev:Hvis du allerede har brygget din øl, og kommet en US-05 i, så skal du holde gæringstemperaturen på mindst 15 grader. Du får dog ikke en pilsner ud af anstrengelserne, da US-05 er en ale-gær. Du får sikkert en fin øl ud af det alligevel.

Hvis du ikke har brygget endnu, så få fat i W-34/70 eller S-23 (hvis det skal være fra Fermentis) som er lager-gær, og derfor beregnet til at en pilsner og den lave gæringstemperatur. Husk iøvrigt at du skal bruge i hvert fald to pakker, og de skal rehydreres efter forskrifterne.

Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.


De 2 - 3 uger ved frysepunktet, kunne det være i fustage ? Eller er gærtanken at foretrække ?
Vh Jonas
Djjomes
 
Indlæg: 278
Tilmeldt: 29. jun 2014, 10:05
Geografisk sted: Laurbjerg, (Randers)

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf søreno » 30. okt 2014, 19:58

Det kan fint være i fustage.

Sendt fra min Nexus 7 med Tapatalk
søreno
 
Indlæg: 1700
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Djjomes » 30. okt 2014, 20:18

Fedt man. Kan ikke vente med at få prøvet mine fustager af :)
Vh Jonas
Djjomes
 
Indlæg: 278
Tilmeldt: 29. jun 2014, 10:05
Geografisk sted: Laurbjerg, (Randers)

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Borg » 30. okt 2014, 20:48

Hvis du gør det i gæringstanken, vil bundfaldet være dér. Hælder du i fadet først, vil du få bundfaldet deri. Det er forskellen.
Bundfaldet i fadet kommer ud med den første øl du tapper.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4508
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Djjomes » 30. okt 2014, 20:50

Kom lige til at tænke på om ikke den skal tvangskarboneres med det samme ?
Vh Jonas
Djjomes
 
Indlæg: 278
Tilmeldt: 29. jun 2014, 10:05
Geografisk sted: Laurbjerg, (Randers)

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Borg » 30. okt 2014, 23:39

Den skal tvangskarboneres så snart den kommer på fustage.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4508
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Djjomes » 1. nov 2014, 17:49

Borg skrev:Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.


Jeg vil gerne lave en kolsch øl i morgen, og wlp029 kan gære fra 18,3 grdC til 20,6 grdC.

Hvordan vil us-05 give smag til øllet hvis jeg hæver temp fra de 15 grdC til 18,3 grdC de sidste fire dag inden den hæves som planlagt til de 20 grdC. Den har fået præcis 14 dage i morgen. :)
Vh Jonas
Djjomes
 
Indlæg: 278
Tilmeldt: 29. jun 2014, 10:05
Geografisk sted: Laurbjerg, (Randers)

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Kofoed » 1. nov 2014, 18:27

Djjomes skrev:

Hvordan vil us-05 give smag til øllet hvis jeg hæver temp fra de 15 grdC til 18,3 grdC de sidste fire dag inden den hæves som planlagt til de 20 grdC. Den har fået præcis 14 dage i morgen. :)


Der sker der ikke noget ved, den er så langt henne i forløbet, så de 3°smager du ikke noget til :-)
Brugeravatar
Kofoed
 
Indlæg: 803
Images: 0
Tilmeldt: 30. jan 2011, 20:23
Geografisk sted: Odense

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlægaf Djjomes » 1. nov 2014, 18:46

Super. Så skal der brygges i morgen ! :)
Vh Jonas
Djjomes
 
Indlæg: 278
Tilmeldt: 29. jun 2014, 10:05
Geografisk sted: Laurbjerg, (Randers)

Næste

Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster