Pilsner, gæringstid/temp

Alm. Nybegynder hjælp.
JAIE
Indlæg: 29
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af JAIE »

Hej Erik

Jeg skal bare lige høre om dette er for at klare øllen?

Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.

Jeg har min første undergærede øl stående til gæring lige nu. Den har stået i knap 14 dage ved cirka 13 grader, så derfor er jeg lidt nysgerrig.

Mvh. Jan
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Du hæver temperaturen over et par dage for at foretage en diacetylpause, crash er for at høre øllet mere homogen og klaringen følger for det meste med
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af Borg »

JAIE skrev:Hej Erik

Jeg skal bare lige høre om dette er for at klare øllen?

Hvad tiden angår, ville jeg lade den stå i hvert fald tre uger, og i de sidste 3 dage hæve temperaturen til 20 eller 15 grader afhængig af, om du har anvendt US-05 eller en lager-gær. Derefter sænk temperaturen til tæt ved frysepunktet, og lad den stå 14 dage til tre uger mere.

Jeg har min første undergærede øl stående til gæring lige nu. Den har stået i knap 14 dage ved cirka 13 grader, så derfor er jeg lidt nysgerrig.

Mvh. Jan
Det første (temperaturhævningen) er for at lave en diacetylpause, så gæren reducerer dette niveau.
Det andet (temperatursænkningen) er for at bundfælde gær og proteiner, og dermed klare øllet. Der vil stadig være gær tilbage til flaskekarboneringen, hvis det er den metode du bruger.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
JAIE
Indlæg: 29
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af JAIE »

Godmorgen.

Mange tak for jeres svar.
Det giver pludselig mening.

Rigtig god dag :-)
JAIE
Indlæg: 29
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af JAIE »

Hej igen

Jeg kom lige til at tænke på øllet skal hæves til 10-15 grader når jeg flasker og sukkercarbonerer, eller kan det lade sig gøre ved de 4-5 grader som der er i køleskabet.

/Jan
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af Borg »

Sukkerkarbonering foregår ved stuetemperatur. Også for lagergær.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Per
Indlæg: 338
Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
Geografisk sted: Rønnede

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af Per »

Jeg mener at have set i en anden tråd, at selve flaskningen udmærket kan foregå ved den temperatur, du har cold crashet på, men at selve sukkerkarboneringen skal være ved stuetemperatur (ca. 20°).

Det er i hvert fald den metode jeg bruger. Det virker fint, har ikke haft "flade" øl.

Mvh. Per.
JAIE
Indlæg: 29
Tilmeldt: 12. sep 2016, 15:45

Re: Pilsner, gæringstid/temp

Indlæg af JAIE »

Godmorgen

Super godt tak. Jeg skal tappe på lørdag og skulle lige være sikker.

Tak for hjælpen.
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."