Påske øl

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
mikek
Indlæg: 47
Tilmeldt: 3. mar 2014, 19:10
Geografisk sted: Syd for Aalborg

Påske øl

Indlæg af mikek »

Hej,

Jeg har et spørgsmål der viser noget om min mangel på viden om øl ;) Men hvad er karakteristisk for en påske øl? De juleøl jeg har brygget er typisk til den mørke, krydrede og stærke side for at passe til julemaden, selvom min krydrede lyse hvede næste blev bedre til før og efter, tænk peber nødder i forhold til andesteg :) Men hvad er det i går efter i en påske/forårs bryg?

(Håber det er den bedste kategori til sådan et spørgsmål)

^__^
Mike
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Påske øl

Indlæg af MonkeyBrew »

Jeg tror en Bock øl af en art ville være et godt bud på en klassisk påskeøl. Jeg tror ikke der er en decideret "øltype" for den sæson udover de kommercielle typer der nærmest minder mest om en stærk pilsner. Men Bock kommer nok tættest på hvad jeg vil definere som en påskeøl. Eller en belgisk ale. Uanset ville jeg nok vælge en ikke for mørk øl, med en god balance mellem maltsødme, humle og alkohol. :)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
mikek
Indlæg: 47
Tilmeldt: 3. mar 2014, 19:10
Geografisk sted: Syd for Aalborg

Re: Påske øl

Indlæg af mikek »

MonkeyBrew skrev:Jeg tror en Bock øl af en art ville være et godt bud på en klassisk påskeøl. Jeg tror ikke der er en decideret "øltype" for den sæson udover de kommercielle typer der nærmest minder mest om en stærk pilsner. Men Bock kommer nok tættest på hvad jeg vil definere som en påskeøl. Eller en belgisk ale. Uanset ville jeg nok vælge en ikke for mørk øl, med en god balance mellem maltsødme, humle og alkohol. :)
Tak for svaret, jeg prøver at lave en Bock :)

^__^
Mike
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Påske øl

Indlæg af Nimbus39 »

Bock er undergæret...
Kan du ikke undergære ville en dubbel måske være en mulighed.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Påske øl

Indlæg af Truntebryg »

Det egentlig ret nemt at lave en Påskebryg .....

Den oprindelig Påskebryg var mørk og overgæret (< 1850) derefter blev den lys og undergæret ;-)

Historisk set - må det gerne være en Doppelbock,.. og den skal lagre i mindst 12 uger så det kan du ikke nå.... det kan jeg ej heller, så jeg laver en Maibock med en Workhouse gær, som er en over gær - men kører fint ved 16C og producere en derfor lager style ;-)
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Påske øl

Indlæg af MonkeyBrew »

Typisk bryggeren der (næsten) har alt, at vælge undergæret øl som de færreste har mulighed for at lave. ;)
Det overrasker mig dog ikke at mørk øl er den originale type påskeøl. Jeg er nu glad for en dejlig, frisk kølig Bock. Mmmm i want one....
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
janriis
Indlæg: 1417
Tilmeldt: 23. sep 2008, 19:23
Geografisk sted: Nykøbing F.

Re: Påske øl

Indlæg af janriis »

Jeg mener det er helt op til den enkelte brygger, at definere hvad en påskeøl er. I min optik er en påskeøl en der går godt til den mad vi sætter til livs i påsken, dvs. en mørkere øl der går godt både til lam og tarteletter :-)
Venlig "Pilsen"

Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Påske øl

Indlæg af MonkeyBrew »

En dobbel Bock er nu heller ikke at kimse ad til lam eller vildt. Men som du selv siger, en smag sag. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
peos
Indlæg: 727
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Påske øl

Indlæg af peos »

Jeg laver en bock-inspireret påskeøl i morgen. Jeg bruger en neutral overgær (US05), mæsker ved 67 grader og sammensætter opskriften i Beercalc, så den rammer karakteristikken for en bock. Det er jeg sluppet ret heldigt fra før.
mikek
Indlæg: 47
Tilmeldt: 3. mar 2014, 19:10
Geografisk sted: Syd for Aalborg

Re: Påske øl

Indlæg af mikek »

Tak for forslaget tll en Bock :)

Det tog lidt tid, men nu har jeg fået sat den over (havde lige en all-grain "event-øl" der skulle gennem systemet før det blev tid til Påskeøllet, og en rejse til Belgien for arbejdet (de har forresten udmærket øl dernede *S*) der skulle overstås - det kan så godt være at den ikke når at blive klar, men så må jeg bare vente med at drikke den til efter Påske :) nyder også stadig lidt af mit juleøl, det kan sagtens drikkes selv om det er blevet februar *S*).

Jeg havde egenlig fået fat i ingredienserne til en all-grain, men har ikke kunnet finde tiden, så det blev til et Gozdawa beer kit (model Bock), med 1 kg tørret maltekstrakt og 100g Belgisk kandis, aner ikke om det hører til, men tænkte at jeg var nød til at gøre et eller andet for at sætte mit eget præg på den :) Den står nu i min gærrings kasse, under stram temperatur kontrol :) Så må jeg prøve at lave allgrain bock'en når gærings kassen er blevet ledig igen :)

^__^
Mike
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Påske øl

Indlæg af Thage »

Nogen der har lidt opskrifter de vil dele? Tænker at noget Bock el. Lign. sagtens kunne være et godt bud :) tænker tiden nærmer sig ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Påske øl

Indlæg af Nimbus39 »

Den her lavede jeg for år tilbage, efterfølgende er der flere andre der har lavet den og alle har meldt tilbage at den var rigtig god.
http://bryggeri.landly.dk/opskrifter/bryg12.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
(Den ligger også i min BS-cloud)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Påske øl

Indlæg af Thage »

Nimbus39 skrev:Den her lavede jeg for år tilbage, efterfølgende er der flere andre der har lavet den og alle har meldt tilbage at den var rigtig god.
http://bryggeri.landly.dk/opskrifter/bryg12.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
(Den ligger også i min BS-cloud)
7,9% er da lidt krads til påskebordet? ;)

Fik du nogensinde brygget vers 2 mht dine kommentarer. Tænker også om man skulle finde en gær der bidrager med mere, eller vil man ødelægge porse delen der?

Bare tanker ...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 09:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Påske øl

Indlæg af Nimbus39 »

Jeg fik aldrig brygget den igen (jeg brygger ikke den samme øl 2 gange) men jeg brugte erfaringen til senere øl med porse.
7,9% ABV er ikke unormalt for en påskebryg (Ørbæk holder 7,2%, FUR 7,7%) det er jo en øl der traditionelt fejrer forårets komme og den må gerne kunne smages og mærkes ;-)
Man skal huske at "De Forenede Bryggerier" m.fl. sjældent kan bruges som rettesnor for hvordan traditionelt øl skal være, da de sjældent brygger mere end en håndfuld grundøl og så blander det meste af deres sortiment ud fra de grundøl. Det er smart for indtjeningen men sjældent noget der giver en fantastisk øl og variation er svær når man kun har få parametre at arbejde med.
Så når man skal brygge højtidsøllet skal man gøre op med sig selv om man vil brygge noget "folk" kan genkende som højtidsøl (dvs. noget der minder om mainstream øllet) eller om man vil brygge noget der smager som det gjorde i "gamle dage" hvor det gik ud på at lave et kvalitetsprodukt der kunne nydes med familie og venner.
Jeg er personligt mest til det sidste, men har da et par gange lavet noget der var lidt mere mainstream fordi jeg vidste at dem der skulle drikke det ville sætte mere pris på den slags.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."