Hejsa
Jeg er ved at lave min første lager øl. Den gærer ved 12 grader og der er 12,5 liter.
Jeg har lavet mange Ale og har hvergang kaboneret i flaske med sukkerknalder. 1 sukkerknald i 0,33 cl og 2 sukkerknalder i 0,5 liter.
En sukkerknald vejer cirka 2,1 gram. Det har indtil nu bare fungeret rigtig godt.
Jeg er nu i tvivl om hvor meget sukker der skal i flaskerne ved den nye Lager især fordi når jeg bruger der forskellige værktøjer der er tilgængelige på nettet til at udregne sukkermænge viser det ved mine Ale at der er brugt mere sukker end i udregningerne.
Jeg vil gerne have min Lager til at ramme 2,5 og får at vide der skal 2,7 gram pr. flaske, det er jo kun ca. det halve af Ale.
Tror I at det er korrekt, ville være ked af "Flade" øl og samtidig er jeg bekymret for hvis jeg tilsætter mere sukker, at lave en overkarboneret øl.?
På forhånd tak
Allan
Karbonering i flaske
Re: Karbonering i flaske
Hej Allan.alla2168 skrev:Hejsa
Jeg er ved at lave min første lager øl. Den gærer ved 12 grader og der er 12,5 liter.
Jeg har lavet mange Ale og har hvergang kaboneret i flaske med sukkerknalder. 1 sukkerknald i 0,33 cl og 2 sukkerknalder i 0,5 liter.
En sukkerknald vejer cirka 2,1 gram. Det har indtil nu bare fungeret rigtig godt.
Jeg er nu i tvivl om hvor meget sukker der skal i flaskerne ved den nye Lager især fordi når jeg bruger der forskellige værktøjer der er tilgængelige på nettet til at udregne sukkermænge viser det ved mine Ale at der er brugt mere sukker end i udregningerne.
Jeg vil gerne have min Lager til at ramme 2,5 og får at vide der skal 2,7 gram pr. flaske, det er jo kun ca. det halve af Ale.
Tror I at det er korrekt, ville være ked af "Flade" øl og samtidig er jeg bekymret for hvis jeg tilsætter mere sukker, at lave en overkarboneret øl.?
På forhånd tak
Allan
v/12° har du et CO2 volumen efter gæring på 1,12. Du ønsker et CO2 volumen på 2,5, altså mangler du 1,38.
Tilsætningen af 4 gram almindelig hvid sukker pr. liter øl vil give 1 rumfang Co2 på fadet eller flasken.
Så regnestykket lyder: - manglende CO2 volumen * 4 = sukkertilsætning i gram/ltr.
I dit tilfælde: 1,38 * 4 = 5,52 gr./ltr. Omregnet til dine 12,5 skal du bruge 5,52 * 12,5 = 69 gr. sukker.
Håber det giver mening.
Mvh. Per.
Re: Karbonering i flaske
Jeg ville køre en diacetyl pause omkring 20 grader for at være sikker på at gæren har spist op, og komme af med evt. Diacetyl. Hvis du gør det, kan dy karbonere som var det en ale ganske som du plejer.
Simon
Simon
Re: Karbonering i flaske
Jeg ville også give den en diacetyl pause. Og så er det, som Simon skriver, en mængde sukker svarende til en ale. Det afgørende for hvor mange rumfang CO2 der er i øllet i gæringstanken, er den højeste temperatur, som den har gæret ved.
Springer du pausen over, og er 12 grader udtryk for højeste temperatur under gæring, så er det som Per skriver.
Kold øl holder bedre på CO2, hvor det hurtigere frigives fra varm øl. Bare forestil dig en varm pilsner hældt op i et glas, versus en kold. Derfor er det vigtigt at have haft styr på maxtemperaturen undervejs i gæring.
Vh Kenneth
Springer du pausen over, og er 12 grader udtryk for højeste temperatur under gæring, så er det som Per skriver.
Kold øl holder bedre på CO2, hvor det hurtigere frigives fra varm øl. Bare forestil dig en varm pilsner hældt op i et glas, versus en kold. Derfor er det vigtigt at have haft styr på maxtemperaturen undervejs i gæring.
Vh Kenneth
-
- Indlæg: 3
- Tilmeldt: 21. jan 2021, 10:50
Re: Karbonering i flaske
Jeg har 14 dage efter flaskning prøvesmagt en English Ale.
Smagen var fremragende, - men der var slet ikke tegn på karbonering, - og fejlfindingsprocessen kunne påbegynde.
Det viser sig desværre, at de kapsler, jeg har sat på flaskerne af den seneste bryg, ikke slutter helt tæt. (Kæmpe rookie mistake - I know).
Det betyder selvsagt, at karboneringen "foregår helt hen i vejret", - og i hvert fald ikke bidrager til noget i selve drikken, - og sp. lyder her, - om jeg kan redde stumperne ved at kapsle om, - eller om jeg må give fortabt på denne omgang?
De har stået koldt, og som beskrevet i kun godt 14 dage, - og det kan måske betyde, at der er nok gær/restsukker til at karbonere videre på - ligesom den potentielle alkohol prc på 8 kan pege i den retning.
Hvad tænker I, mere erfarne?
Smagen var fremragende, - men der var slet ikke tegn på karbonering, - og fejlfindingsprocessen kunne påbegynde.
Det viser sig desværre, at de kapsler, jeg har sat på flaskerne af den seneste bryg, ikke slutter helt tæt. (Kæmpe rookie mistake - I know).
Det betyder selvsagt, at karboneringen "foregår helt hen i vejret", - og i hvert fald ikke bidrager til noget i selve drikken, - og sp. lyder her, - om jeg kan redde stumperne ved at kapsle om, - eller om jeg må give fortabt på denne omgang?
De har stået koldt, og som beskrevet i kun godt 14 dage, - og det kan måske betyde, at der er nok gær/restsukker til at karbonere videre på - ligesom den potentielle alkohol prc på 8 kan pege i den retning.
Hvad tænker I, mere erfarne?
Re: Karbonering i flaske
Hej Christian.Christian1969 skrev:Jeg har 14 dage efter flaskning prøvesmagt en English Ale.
Smagen var fremragende, - men der var slet ikke tegn på karbonering, - og fejlfindingsprocessen kunne påbegynde.
Det viser sig desværre, at de kapsler, jeg har sat på flaskerne af den seneste bryg, ikke slutter helt tæt. (Kæmpe rookie mistake - I know).
Det betyder selvsagt, at karboneringen "foregår helt hen i vejret", - og i hvert fald ikke bidrager til noget i selve drikken, - og sp. lyder her, - om jeg kan redde stumperne ved at kapsle om, - eller om jeg må give fortabt på denne omgang?
De har stået koldt, og som beskrevet i kun godt 14 dage, - og det kan måske betyde, at der er nok gær/restsukker til at karbonere videre på - ligesom den potentielle alkohol prc på 8 kan pege i den retning.
Hvad tænker I, mere erfarne?
Når du flaskekarbonerer bør dine flasker stå ved ca. 20° og først koldt når karboneringen er overstået. Om det så er 1 uge, 14 dage eller mere, afhænger af flere forhold. Prøv i første omgang at sætte dine flasker et lunt sted - ca. 20°. Prøv at se om ikke det virker.
Mvh. Per.
-
- Indlæg: 3
- Tilmeldt: 21. jan 2021, 10:50
Re: Karbonering i flaske
Hej Per.
Tak for respons. Den del er taget til efterretning, - det er dog stadigvæk den manglende tæthed i kapslerne, der er hovedudfordringen.
Tak for respons. Den del er taget til efterretning, - det er dog stadigvæk den manglende tæthed i kapslerne, der er hovedudfordringen.
Re: Karbonering i flaske
Hej Christian
Kenneth har også givet dig svar i en anden tråd, hvor du også har spurgt ... bare hvis du havde overset det :-)
Som Kenneth udførligt skriver der, er din opgave at finde ud af, om dit karboneringssukker er blevet omsat af gæren eller ej. Det er afgørende for, om du bare kan kapsle på ny, eller om du skal tilsætte mere sukker inden de nye kapsler.
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... ng#p123465" onclick="window.open(this.href);return false;
Kenneth har også givet dig svar i en anden tråd, hvor du også har spurgt ... bare hvis du havde overset det :-)
Som Kenneth udførligt skriver der, er din opgave at finde ud af, om dit karboneringssukker er blevet omsat af gæren eller ej. Det er afgørende for, om du bare kan kapsle på ny, eller om du skal tilsætte mere sukker inden de nye kapsler.
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... ng#p123465" onclick="window.open(this.href);return false;