Danstar Windsor

Besvar
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Danstar Windsor

Indlæg af redec »

Hej,

Jeg skal brygge en engelsk brown ale. Normalt vil jeg bruge Safale S-04, men den er ikke på lager hos min lokale maltpusher. I stedet har jeg bestilt en Danstar Windsor.

For at bevare en del restsødme vil jeg gerne have en attenuation på bare 65-70 % Med en Safale S-04 vil jeg opnå dette med en høj mæsketemperatur på ca. 69 grader. Jeg har googlet lidt på Danstar Windsor. Så vidt jeg kan se, har den som udgangspunkt en lav attenuation. Skal jeg med denne gær mæske ved klassiske 65 grader for at få en attenuation på 65-70 % ? Eller...?

Med venlig bryghilsen
Claus
loobie
Indlæg: 143
Tilmeldt: 19. mar 2014, 14:56

Re: Danstar Windsor

Indlæg af loobie »

For et par år siden delte jeg en urt i to og gærede halvdelen med US-05 og den anden halvdel med Windsor. US-05 nåede en tilsyneladende nedgæring på 72%, Windsor nåede 60%. Næste gang jeg brugte Windsor, gærede den 80% ned, men den var også kraftigt overpitchet. Windsor plejer ikke at flokkulere godt for mig (jeg bruger ikke klaringsmidler før gæringen), men en gang cold crashing + husblas klarer ærtesuppen.

Jeg ville mæske ved 65 grader, som du foreslår, måske en anelse højere.
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Danstar Windsor

Indlæg af redec »

Tak for svaret. Jeg vil forsøge at mæske ved ca. 67 grader. Det jeg vil forsøge at lave er en lav-alkohol (3,5 - 4,0 %) Engelsk Brown Ale. Min OG forventes at blive ca. 1043. Jeg vil gerne ende med FG på 1012 - 1015, så der bliver lidt krop i øllet.

/ Claus
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Danstar Windsor

Indlæg af Borg »

redec skrev:Tak for svaret. Jeg vil forsøge at mæske ved ca. 67 grader. Det jeg vil forsøge at lave er en lav-alkohol (3,5 - 4,0 %) Engelsk Brown Ale. Min OG forventes at blive ca. 1043. Jeg vil gerne ende med FG på 1012 - 1015, så der bliver lidt krop i øllet.

/ Claus
Så ville jeg nok gå højere op i mæsketemperatur.
Jeg lavede for nylig en English Mild, hvor jeg gik efter 2,8%. Den mæskede jeg ved 70 grader, og den endte på 2,5%.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Danstar Windsor

Indlæg af redec »

Borg, brugte du også en Danstar Windsor gær?

Jeg tror også, jeg vil gå all-in med en mæsketemperatur på 69-70 grader. Ender jeg så med en FG på f.eks. 1020 og dermed en alkoholprocent på bare 3,0 bliver det helt sikkert også en fin øl med god krop og maltsmag.

/ Claus
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Danstar Windsor

Indlæg af Borg »

Nej, det var en M07. Den har en max nedgæringsgrad på 74%. Omkring det samme som Danstars gær. Min øl gik fra 1.031 til 1.013, og dermed en nedgæringsgrad på 58%. Og det skyldes helt sikkert en mæsketemperatur på 70 grader.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Danstar Windsor

Indlæg af redec »

Fin brygdag i går. Mæsketemperatur blev holdt konstant på 69-70 grader. Gærlåsen bobler lystigt. Havde en lidt mindre effektivitet end normalt. Borg, oplever du også det, når du mæsker ved en så høj temperatur?

/ Claus
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Danstar Windsor

Indlæg af Borg »

Ja, lavere effektivitet. Og det skyldes helt sikkert, at al stivelsen ikke bliver omsat ved den temperatur.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Danstar Windsor

Indlæg af redec »

I går aftes blev der flasket. FG endte på hele 1021, hvilket giver en attenuation på bare 45%. Man er jo så lidt i tvivl, om den overhovedet er gæret ordentligt ned. Det er jeg ret sikker på, da der allerede var liv i gærlåsen efter 5-6 timer, og den dagen efter bulrede løs. Gæren har fået ordentligt fat. Gærlåsen har også været nærmest død den sidste uge. Jeg kunne godt fornemme sødmen i smagen. Den er heller ikke så bitter. Det bliver nok en rigtig "dameøl". Glæder mig til at åbne den første lille flaske om ca. en uge.

/ Claus
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Danstar Windsor

Indlæg af Borg »

Min har nu stået på fustage omkring tre uger, og den er faktisk blevet imponerende god. I forhold til smagen da den blev tappet, her den helt sikkert flyttet sig til det bedre.
Naturligvis er fylden ikke på højde med en almindelig pale ale, men i forhold til målet, er det så absolut en succes.
Vent i hvert fald 14 dage med at smage første gang, hvis du da kan vente så længe ;-)
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Danstar Windsor

Indlæg af redec »

Borg skrev:Vent i hvert fald 14 dage med at smage første gang, hvis du da kan vente så længe ;-)
Jeg plejer at tage første smagsprøve efter ca. en uge. Det er også for lige at tjekke karboneringen. Jeg flasker altid et par mindre (33 cl) flasker til disse smagsprøver.

/ Claus
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Danstar Windsor

Indlæg af Borg »

Det er helt fint. Så lærer man også at smage på øl, der ikke er helt færdig, og at kunne fornemme, hvordan det færdige resultat kan blive.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Danstar Windsor

Indlæg af Truntebryg »

Du kunne også tappe en enkelt sodavandsflaske (plastik) og så trykke den på maven ;-)

Så kan du hurtigt fornemme hvornår karboneringen er der.
Brugeravatar
redec
Indlæg: 185
Tilmeldt: 8. maj 2011, 16:55
Geografisk sted: Ballerup

Re: Danstar Windsor

Indlæg af redec »

Det er nu lidt over 3 uger siden, jeg flaskede. Jeg har smagt på den løbende. Jeg har godt kunne smage, at den har været lidt tynd, og karboneringen ikke har været helt på toppen. Men den jeg åbnede i går aftes var ganske god. Jeg vil gerne eksperimentere lidt mere med lavprocent øl.

Næste bryg bliver nok enten en amerikansk pale eller brown ale. Findes der en tørgær, der er ligeså neutral som US-05, men som ikke æder så meget sukker?

/ Claus
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"