Pliny the younger
Pliny the younger
Vi har brygget en Tripple ipa: Pliny the ypunger klon - dvs. med 4 gange humle osv. Den havde (efter planen) en meget høj OG - på så vidt jeg husker: 1104 og landede på ca. 12%
Den gærede kun ned til 1017. Fik ca. 6 gram sukker pr. liter ved karbonering, men der er ingen brus....
Hvorfor ikke? Har prøvet at drysse lidt tørgær i et par af flaskerne - og efter en uges tid: Ingen reaktion.
Kan man gøre noget (ud over måske noget tvangskarbonering)?
Den smager bedre end vi turde håbe - måske endda bedre end den originale :-)
Så der et par flasker på højkant til den der kan hjælpe skum i vores pty! Måske har du grej mv. til tvangskarbonering - som jeg selv kender til - som vi kan låne?
Egen teori er, at gæren gik hel død. Spiste sig ihjel i den dejlige væske! Forståeligt nok ;-)
Den gærede kun ned til 1017. Fik ca. 6 gram sukker pr. liter ved karbonering, men der er ingen brus....
Hvorfor ikke? Har prøvet at drysse lidt tørgær i et par af flaskerne - og efter en uges tid: Ingen reaktion.
Kan man gøre noget (ud over måske noget tvangskarbonering)?
Den smager bedre end vi turde håbe - måske endda bedre end den originale :-)
Så der et par flasker på højkant til den der kan hjælpe skum i vores pty! Måske har du grej mv. til tvangskarbonering - som jeg selv kender til - som vi kan låne?
Egen teori er, at gæren gik hel død. Spiste sig ihjel i den dejlige væske! Forståeligt nok ;-)
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Pliny the younger
Stil den ved 20-25 grader, tag evt og vend flaskerne en gang for at få den bundfældede gær op i øllet så skal den nok komme, men giv den mere tid.
keep it simple !
- GeheimBrau
- Indlæg: 162
- Tilmeldt: 2. apr 2017, 11:24
- Geografisk sted: 2690 Mosede Strand
Re: Pliny the younger
PdY findes i "mange" udgaver, jeg vil dog mene I er på rette OG niveau - jeg hælder til Michael Tonsmeire som inspiration http://www.themadfermentationist.com/20 ... ecipe.html" onclick="window.open(this.href);return false;.
Temperatur tippet er godt, jeg har ikke noget bedre/andet, men hvis I gerne vil længere ned i FG, så kunne I overveje at mæske ved lavere temperatur (f.eks. 64-65C) og evt. længere - op til 90 minutter.
Hvilken gær og mængde brugte I i hovedgæring og på flaske ?
Gærens (manglende) alkoholtolerance kan, som du selv bemærker, også være årsagen til FG ikke nåede det ønskede; jeg er ikke helt sikker på at tørgæren har en chance i en 12% øl, men da jeg har ikke selv forsøgt mig med "eftergæring" på flaske, er det uklart for mig.
Samtidig skal der en monster-starter til, jeg bruger altid rigeligt med opformeret WLP001 til PdE (+3 liter starter til 22 liter).
Jeg har kun erfaring med PdY i form af et 80 liter fællesbryg i 2013, mener det også var en WLP001 gær; men jeg husker det var en fantastisk oplevelse at smage den.
Temperatur tippet er godt, jeg har ikke noget bedre/andet, men hvis I gerne vil længere ned i FG, så kunne I overveje at mæske ved lavere temperatur (f.eks. 64-65C) og evt. længere - op til 90 minutter.
Hvilken gær og mængde brugte I i hovedgæring og på flaske ?
Gærens (manglende) alkoholtolerance kan, som du selv bemærker, også være årsagen til FG ikke nåede det ønskede; jeg er ikke helt sikker på at tørgæren har en chance i en 12% øl, men da jeg har ikke selv forsøgt mig med "eftergæring" på flaske, er det uklart for mig.
Samtidig skal der en monster-starter til, jeg bruger altid rigeligt med opformeret WLP001 til PdE (+3 liter starter til 22 liter).
Jeg har kun erfaring med PdY i form af et 80 liter fællesbryg i 2013, mener det også var en WLP001 gær; men jeg husker det var en fantastisk oplevelse at smage den.
BrewBros skrev:Vi har brygget en Tripple ipa: Pliny the ypunger klon - dvs. med 4 gange humle osv. Den havde (efter planen) en meget høj OG - på så vidt jeg husker: 1104 og landede på ca. 12%
Den gærede kun ned til 1017. Fik ca. 6 gram sukker pr. liter ved karbonering, men der er ingen brus....
Hvorfor ikke? Har prøvet at drysse lidt tørgær i et par af flaskerne - og efter en uges tid: Ingen reaktion.
Kan man gøre noget (ud over måske noget tvangskarbonering)?
Den smager bedre end vi turde håbe - måske endda bedre end den originale :-)
Så der et par flasker på højkant til den der kan hjælpe skum i vores pty! Måske har du grej mv. til tvangskarbonering - som jeg selv kender til - som vi kan låne?
Egen teori er, at gæren gik hel død. Spiste sig ihjel i den dejlige væske! Forståeligt nok ;-)
GeheimBrau
/Gert
/Gert
Re: Pliny the younger
Ja, vi har vist været igennem alt det. Vi mæskede ved 63-64 grader. Vi har siden sat dem meget varmt, rystet dem osv. Så der er nok ikke så meget mere at gøre?
Vi brugte 1 mio. celler/ml/°Plato - men den skulle måske have været højere...
Vi brugte 1 mio. celler/ml/°Plato - men den skulle måske have været højere...
Re: Pliny the younger
Tilsæt evt en skvat af den her
https://humlecentralen.dk/da/gaer/safbr ... -gram.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Den burde kunne gøre det.
https://humlecentralen.dk/da/gaer/safbr ... -gram.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Den burde kunne gøre det.
Re: Pliny the younger
Enig!Gert.p skrev:Tilsæt evt en skvat af den her
https://humlecentralen.dk/da/gaer/safbr ... -gram.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Den burde kunne gøre det.
Jeg har tilført F2 til +12% øl flere gange for at flaskekarbonere og den virker bare.
Re: Pliny the younger
Fedt! Takker
Hvor meget tænker I der skal i ½ liters flasker?'
Skal det rehydreres som alm. tørgær?
Hvor meget tænker I der skal i ½ liters flasker?'
Skal det rehydreres som alm. tørgær?
Re: Pliny the younger
Ja den skal rehydres.
Tilsæt 1-2 dråber pr flaske. (Det er et gæt)
Det skal ikke mange gærceller til en karbonering.
Har brugt f2 et par gange men det var inden de blev flasket. Brugte kun et halvt brev til 20l.
Tilsæt 1-2 dråber pr flaske. (Det er et gæt)
Det skal ikke mange gærceller til en karbonering.
Har brugt f2 et par gange men det var inden de blev flasket. Brugte kun et halvt brev til 20l.
Re: Pliny the younger
Jeg har tidligere læst, at der anvendes 10% af den oprindelige, optimale gærmængde til flaskekarbonering.
Mit bud er derfor 3-4 gram der rehydreres, og så fordeles i dine flasker.
Mit bud er derfor 3-4 gram der rehydreres, og så fordeles i dine flasker.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pliny the younger
Jeg har brugt champagnegær tidligere med fin succes - jeg kender ikke f2, men det lader til at det nok er det bedste bud... hvorom alting er, så er det ned overvejende sandsynlighed din gær, der er afgået ved døden. 12% er tæt på grænsen hvis ikke over for de fleste gærstammer man bruger til øl.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Pliny the younger
Hej Borg - hvis du husker så langt tilbage (har først lige fået gæren):
Når du skriver 3-4 gram, som så fordeles - hvor mange flasker går du så ud fra at jeg har? :-)
Jeg tænker at bruge en sprøjte og suge den rehydrerede gær op i - og så måske et par dråber pr. flaske?
På forhånd tak
Når du skriver 3-4 gram, som så fordeles - hvor mange flasker går du så ud fra at jeg har? :-)
Jeg tænker at bruge en sprøjte og suge den rehydrerede gær op i - og så måske et par dråber pr. flaske?
På forhånd tak
Re: Pliny the younger
Jeg regnede med at det var et bryg på 20-25 liter. Med den OG burde der være anvendt 3 pakker gær, hvorfor 3-4 gram ca. svarer til 10%.
En halv dl vand vil være tilstrækkeligt at rehydrere i til den mængde gær. Og har du 50 flasker bliver det 1 ml i hver.
Men sørg for at den er godt rehydreret og fordelt i vandet.
En halv dl vand vil være tilstrækkeligt at rehydrere i til den mængde gær. Og har du 50 flasker bliver det 1 ml i hver.
Men sørg for at den er godt rehydreret og fordelt i vandet.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 1167
- Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
- Geografisk sted: Højelse 4623
Re: Pliny the younger
Hvos du har en FG på 1017 nu, så skulle du måske lade F2 gære den længere ned inden du flasker