Tilsætte hyld før eller efter gæring

Besvar
gmbryg
Indlæg: 27
Tilmeldt: 15. jul 2017, 14:04
Geografisk sted: Svendborg
Kontakt:

Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af gmbryg »

Hej.
Jeg har for et år siden brygget en øl med hyldeblomstsaft i, men det kom ikke til at smage af hyld, kun frugtagtig,
men jeg skal på lørdag brygge en øl med hyld, denne gang har jeg købt tørret hyldeblomst, så er spørgsmålet,
hvornår er det bedst at tilsætte hvis jeg vil ha´ smag af hyld, det sidste 10 min. i humlekogning eller
tilsætte det sammen med sukker til karbonering, jeg vil selvfølgelig koge blomsterne og si det før, så ikke det gør øllet uklar.
Er der nogen der har et bud ..
hilsen Allan
peos
Indlæg: 728
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af peos »

Jeg har lavet en hylde-ale nogen gange. Jeg har eksperimenteret mig frem til, at 60-70 g friske hyldeblomster til et bryg på 20 l giver en fornuftig balance mellem hyld og humle. Hylden smages men dominerer ikke. Blomsterne koges med de sidste 10 min.
gmbryg
Indlæg: 27
Tilmeldt: 15. jul 2017, 14:04
Geografisk sted: Svendborg
Kontakt:

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af gmbryg »

Tak for svaret, så skal jeg bare finde ud af hvor meget tørret hyld jeg skal bruge ... men nu har jeg da en retningslinie ..
kbaggen
Indlæg: 448
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af kbaggen »

Bare som extra info, så bryggede jeg en halvbitter hvede med hyldblomst (25g) ved 80`c Flameout og lod hyld blive over natten, til 10 liter, og det kan ikke rigtigt smages men mere duftes, så overstående fra "peos" er nok et ret godt bud!

Link til min opskrift (blev faktisk ret god):
https://beercalc.org/?t=139980" onclick="window.open(this.href);return false;

Hvis jeg brygger den igen vil jeg gå noget op i både hyld og bitterhed for denne "Wheeat`n`Bitter Wheat"!
KBN

http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Brugeravatar
Tiedt
Indlæg: 652
Tilmeldt: 14. jun 2009, 22:37
Geografisk sted: Roskilde
Kontakt:

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af Tiedt »

Måske er der nogen der har prøvet at lave hyldeblomstsaft og så tilsætte det til en hvedeøl som karboneringssukker?Spørgsmålet er selvfølgelig om man kan tilsætte nok til at det kan smages uden at man laver bomber...
Vh. Christian Tiedt
_________________________________________________________
"Skål"
Venner af Tiedt's bryghus på Facebook:
http://www.facebook.com/groups/129935990417579/
gmbryg
Indlæg: 27
Tilmeldt: 15. jul 2017, 14:04
Geografisk sted: Svendborg
Kontakt:

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af gmbryg »

Jeg har prøvet med hyldeblomstsaft, det kunne ikke smages, øllet blev "frugtagtig" smagte godt, men ikke af hyld overhovedet ..
kbaggen
Indlæg: 448
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af kbaggen »

Altså, jeg har gjort det engang, dvs. bryge hyldesaft, og det smagte ganske fint!

se http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... 550#p92036" onclick="window.open(this.href);return false;
KBN

http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af Truntebryg »

100g frisk hyldeblomst bliver til ca. 20g tørret blomst.
gmbryg
Indlæg: 27
Tilmeldt: 15. jul 2017, 14:04
Geografisk sted: Svendborg
Kontakt:

Re: Tilsætte hyld før eller efter gæring

Indlæg af gmbryg »

Jeg har nok kommet for lidt i saften siden jeg ikke har kunnet smage det, men nu prøver jeg med tørret hyld, og tak for oplysningen om forhold,
nu fik jeg ikke brygget i dag, min kone mente at vi skulle cykle en tur :-( men i morgen sker det, på det lille anlæg 24 l. ...
Brauwmeisteren må vente, først et lille prøvebryg, og derefter, hvis alt lykkedes, så ... men jeg takker for input det har jeg godt kunnet bruge :-)
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"