Vask/genbrug af gær

Vask/genbrug af gær

Indlægaf Roadrunner » 22. jul 2017, 12:51

Hej bryggere

Jeg er nu også begyndt at eksperimentere med vask og genbrug af gær.
Jeg savner lidt info om holdbarheden, hvis man blot opbevarer i køleskab - jeg tror det med at fryse ned i små rør med glycerin, som anvist i en anden tråd, er lidt af et overkill.
Nogle amerikanske bryggere snakker om 3-6 måneder, hvad er jeres erfaringer?

Hygiejne er jo nok her vigtigere end nogensinde. Hvis det kikser, vil man så kunne lugte det på sin gærstarter, eller først, når øllet er ødelagt?

Den forholdsvis store mængde gær, man fr ud af et bryg, skal den deles ned, eller kan med fordel bruge det hele i et tilsvarende størrelse bryg næste gang?

Altså:

1. Hvor længe kan man opbevare godt vasket gær i køleskabet?
2. Kan man lugte på gæren, hvis den er "inficeret"?
3. Er det nødvendigt at neddele mængden af gær?

Mvh. Søren
En lunken øl er stadig koldere end ingen øl :-)
Brugeravatar
Roadrunner
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: 16. feb 2017, 20:51

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf RT BRYG » 24. jul 2017, 08:20

Jeg har mine over flere mdr. jeg deler min gærmængde på i flere små glas hvis det skulle gå galt . Har haft 3 ud af 35 glas hvor de lugter af terpentin = UD.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
RT BRYG
 
Indlæg: 174
Tilmeldt: 3. feb 2014, 18:28
Geografisk sted: 4070 Kr.Hyllinge

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Roadrunner » 24. jul 2017, 08:43

Men du er aldrig 'kommet til' at bruge en gær, der har ødelagt dit øl?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
En lunken øl er stadig koldere end ingen øl :-)
Brugeravatar
Roadrunner
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: 16. feb 2017, 20:51

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf RT BRYG » 24. jul 2017, 14:38

Roadrunner skrev:Men du er aldrig 'kommet til' at bruge en gær, der har ødelagt dit øl?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Nej ikke endnu men det mindste mistanke så er det ud med det.
Brugeravatar
RT BRYG
 
Indlæg: 174
Tilmeldt: 3. feb 2014, 18:28
Geografisk sted: 4070 Kr.Hyllinge

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Roadrunner » 24. jul 2017, 15:06

Indtil videre har jeg kun forsøgt mig på tørgær, hvor det ikke økonomisk kan betale sig at genbruge.
Så skulle det da være fordi man tror på at gæren bliver bedre 2. og 3. gang.
Jeg lagde mærke til at Mangrove Jack skriver at deres gær er uegnet til høstning og genbrug. Det ville jeg nok også skrive, hvis jeg levede af at sælge nyt gær, men kan der være noget om snakken?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
En lunken øl er stadig koldere end ingen øl :-)
Brugeravatar
Roadrunner
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: 16. feb 2017, 20:51

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf RT BRYG » 24. jul 2017, 19:24

Roadrunner skrev:Indtil videre har jeg kun forsøgt mig på tørgær, hvor det ikke økonomisk kan betale sig at genbruge.
Så skulle det da være fordi man tror på at gæren bliver bedre 2. og 3. gang.
Jeg lagde mærke til at Mangrove Jack skriver at deres gær er uegnet til høstning og genbrug. Det ville jeg nok også skrive, hvis jeg levede af at sælge nyt gær, men kan der være noget om snakken?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Ved det ikke men det kunne da komme på prøve.
Brugeravatar
RT BRYG
 
Indlæg: 174
Tilmeldt: 3. feb 2014, 18:28
Geografisk sted: 4070 Kr.Hyllinge

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Truntebryg » 29. jul 2017, 20:02

En tørgær bliver jo til vådgær anden gang den bruges...

Så jo, der er bryggere der mener at det højner kvaliteten.
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5102
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf kbh36 » 29. jul 2017, 23:27

Min bedste pale ale, indtil nu, blev gæret på en T-58, som kom fra en Scottish Brown Ale, jeg brugte omkring 3-4 dl af gærkagen.
T-58 er normalt en tørgær.
Efter at have læst næsten alle BYO bladene, så er jeg kommet frem til at Amerikanerne mener at man næsten ikke kan bruge for meget gær, specielt hvis man brygger en øl med meget høj OG, eller Lager øl.
/Klaus
27 bryg til dato + 3*Cider - hmm, for mange tomme flasker og fustager.. Pale Ale i gang med at blive brygget.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
kbh36
 
Indlæg: 266
Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
Geografisk sted: 4060 Kr. Såby

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Truntebryg » 30. jul 2017, 06:34

Enig - noget/ en del for meget er bedre end lidt for lidt
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5102
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Stensgaard » 30. jul 2017, 09:08

Jeg har høstet gær i køleskabet, som er flere år gammelt, og stadig sund, levende og velduftende. Nogle anbefaler vaskning af gæren - andre siger, at gæren lever allerbedst i det øl og bundfald, den kommer fra(eller krausen fra stormgæringen, som egentlig er den bedste måde at høste).

Nogle siger, at der er fare for autolyse i bundfaldet - altså, at gæren ødelægger sig selv. Men det er altså ikke noget, hjemmebryggere skal bekymre sig om. Det sker kun under højt tryk, altså i gæringstanke med mange hundrede liter.

Jeg har for længst droppet vask af gæren, og gemmer nu bare bundfaldet. Når jeg har tappet fra en spand, ryster jeg den godt for at blande ølsjat og bundfald, og så gemmer jeg dette stads i en plastflaske i køleskabet. Det har givet mig mere spræslsk gær, end da jeg vaskede. Men det er blot min erfaring.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Brugeravatar
Stensgaard
 
Indlæg: 855
Tilmeldt: 19. maj 2013, 22:01
Geografisk sted: Nustrup, Vojens

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Roadrunner » 30. jul 2017, 11:11

Tak fopr de mange fine svar.
Det er helt sikkert noget, man skal eksperimentere mere med og så gøre sine egne erfaringer.

Mvh. Søren
En lunken øl er stadig koldere end ingen øl :-)
Brugeravatar
Roadrunner
 
Indlæg: 16
Tilmeldt: 16. feb 2017, 20:51

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Truntebryg » 4. aug 2017, 13:01

Der er såmænd ikke nogen grund til at eksperimentere for meget, ved du at du skal brygge en stærk øl lidt ude i fremtiden - så er det smart bare at brygge noget alm. øl på den gær du vil bruge - og så genbruger du hele gærkagen i den stærke øl.

Selvom tørgær fåes ret billigt efterhånden - så er 3-4 pakker til en stærk ++ øl jo også penge. Her bruger du så bare den alm. øl som gærstarter til den tykke.

En typisk begynderfejl (i min optik) er at de skyder alt for højt i starten - lav nogle gode solide standard øl og få processen ind under huden. Her er der masser af god billig tørgær ... og så selvom jeg har brygget 120 øl, så er de sidste 15-20 stykker på tørgær
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5102
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf Stensgaard » 4. aug 2017, 20:31

Truntebryg skrev:Der er såmænd ikke nogen grund til at eksperimentere for meget, ved du at du skal brygge en stærk øl lidt ude i fremtiden - så er det smart bare at brygge noget alm. øl på den gær du vil bruge - og så genbruger du hele gærkagen i den stærke øl.


Enig - en passende gærstarter til 30 liter stærk øl er 30 liter almindelig øl.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Brugeravatar
Stensgaard
 
Indlæg: 855
Tilmeldt: 19. maj 2013, 22:01
Geografisk sted: Nustrup, Vojens

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf mido14 » 13. aug 2017, 12:13

Stensgaard når du gemmer gærkagen fra et bryg, hvad gør du så når gæren skal bruges igen?
Tilsætter du den direkte ( selvfølgelig er gæren ved stuetemperatur når den skal bruges) eller hvad?
Hvordan med mængden af den gemte gærkage? Tænker på om det hele ryger i eller hvordan man regner det ud.
mido14
 
Indlæg: 116
Tilmeldt: 15. dec 2015, 13:08
Geografisk sted: Engesvang, Midtjylland

Re: Vask/genbrug af gær

Indlægaf RT BRYG » 27. aug 2017, 18:37

Du laver bare en god stor mængde i en starter . Heller for meget end for lidt gær.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
RT BRYG
 
Indlæg: 174
Tilmeldt: 3. feb 2014, 18:28
Geografisk sted: 4070 Kr.Hyllinge

Næste

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 2 gæster