Side 1 af 3

Vask/genbrug af gær

: 22. jul 2017, 12:51
af Roadrunner
Hej bryggere

Jeg er nu også begyndt at eksperimentere med vask og genbrug af gær.
Jeg savner lidt info om holdbarheden, hvis man blot opbevarer i køleskab - jeg tror det med at fryse ned i små rør med glycerin, som anvist i en anden tråd, er lidt af et overkill.
Nogle amerikanske bryggere snakker om 3-6 måneder, hvad er jeres erfaringer?

Hygiejne er jo nok her vigtigere end nogensinde. Hvis det kikser, vil man så kunne lugte det på sin gærstarter, eller først, når øllet er ødelagt?

Den forholdsvis store mængde gær, man fr ud af et bryg, skal den deles ned, eller kan med fordel bruge det hele i et tilsvarende størrelse bryg næste gang?

Altså:

1. Hvor længe kan man opbevare godt vasket gær i køleskabet?
2. Kan man lugte på gæren, hvis den er "inficeret"?
3. Er det nødvendigt at neddele mængden af gær?

Mvh. Søren

Re: Vask/genbrug af gær

: 24. jul 2017, 08:20
af RT BRYG
Jeg har mine over flere mdr. jeg deler min gærmængde på i flere små glas hvis det skulle gå galt . Har haft 3 ud af 35 glas hvor de lugter af terpentin = UD.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Vask/genbrug af gær

: 24. jul 2017, 08:43
af Roadrunner
Men du er aldrig 'kommet til' at bruge en gær, der har ødelagt dit øl?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Vask/genbrug af gær

: 24. jul 2017, 14:38
af RT BRYG
Roadrunner skrev:Men du er aldrig 'kommet til' at bruge en gær, der har ødelagt dit øl?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Nej ikke endnu men det mindste mistanke så er det ud med det.

Re: Vask/genbrug af gær

: 24. jul 2017, 15:06
af Roadrunner
Indtil videre har jeg kun forsøgt mig på tørgær, hvor det ikke økonomisk kan betale sig at genbruge.
Så skulle det da være fordi man tror på at gæren bliver bedre 2. og 3. gang.
Jeg lagde mærke til at Mangrove Jack skriver at deres gær er uegnet til høstning og genbrug. Det ville jeg nok også skrive, hvis jeg levede af at sælge nyt gær, men kan der være noget om snakken?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk

Re: Vask/genbrug af gær

: 24. jul 2017, 19:24
af RT BRYG
Roadrunner skrev:Indtil videre har jeg kun forsøgt mig på tørgær, hvor det ikke økonomisk kan betale sig at genbruge.
Så skulle det da være fordi man tror på at gæren bliver bedre 2. og 3. gang.
Jeg lagde mærke til at Mangrove Jack skriver at deres gær er uegnet til høstning og genbrug. Det ville jeg nok også skrive, hvis jeg levede af at sælge nyt gær, men kan der være noget om snakken?

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Ved det ikke men det kunne da komme på prøve.

Re: Vask/genbrug af gær

: 29. jul 2017, 20:02
af Truntebryg
En tørgær bliver jo til vådgær anden gang den bruges...

Så jo, der er bryggere der mener at det højner kvaliteten.

Re: Vask/genbrug af gær

: 29. jul 2017, 23:27
af kbh36
Min bedste pale ale, indtil nu, blev gæret på en T-58, som kom fra en Scottish Brown Ale, jeg brugte omkring 3-4 dl af gærkagen.
T-58 er normalt en tørgær.
Efter at have læst næsten alle BYO bladene, så er jeg kommet frem til at Amerikanerne mener at man næsten ikke kan bruge for meget gær, specielt hvis man brygger en øl med meget høj OG, eller Lager øl.

Re: Vask/genbrug af gær

: 30. jul 2017, 06:34
af Truntebryg
Enig - noget/ en del for meget er bedre end lidt for lidt

Re: Vask/genbrug af gær

: 30. jul 2017, 09:08
af Stensgaard
Jeg har høstet gær i køleskabet, som er flere år gammelt, og stadig sund, levende og velduftende. Nogle anbefaler vaskning af gæren - andre siger, at gæren lever allerbedst i det øl og bundfald, den kommer fra(eller krausen fra stormgæringen, som egentlig er den bedste måde at høste).

Nogle siger, at der er fare for autolyse i bundfaldet - altså, at gæren ødelægger sig selv. Men det er altså ikke noget, hjemmebryggere skal bekymre sig om. Det sker kun under højt tryk, altså i gæringstanke med mange hundrede liter.

Jeg har for længst droppet vask af gæren, og gemmer nu bare bundfaldet. Når jeg har tappet fra en spand, ryster jeg den godt for at blande ølsjat og bundfald, og så gemmer jeg dette stads i en plastflaske i køleskabet. Det har givet mig mere spræslsk gær, end da jeg vaskede. Men det er blot min erfaring.

Re: Vask/genbrug af gær

: 30. jul 2017, 11:11
af Roadrunner
Tak fopr de mange fine svar.
Det er helt sikkert noget, man skal eksperimentere mere med og så gøre sine egne erfaringer.

Mvh. Søren

Re: Vask/genbrug af gær

: 4. aug 2017, 13:01
af Truntebryg
Der er såmænd ikke nogen grund til at eksperimentere for meget, ved du at du skal brygge en stærk øl lidt ude i fremtiden - så er det smart bare at brygge noget alm. øl på den gær du vil bruge - og så genbruger du hele gærkagen i den stærke øl.

Selvom tørgær fåes ret billigt efterhånden - så er 3-4 pakker til en stærk ++ øl jo også penge. Her bruger du så bare den alm. øl som gærstarter til den tykke.

En typisk begynderfejl (i min optik) er at de skyder alt for højt i starten - lav nogle gode solide standard øl og få processen ind under huden. Her er der masser af god billig tørgær ... og så selvom jeg har brygget 120 øl, så er de sidste 15-20 stykker på tørgær

Re: Vask/genbrug af gær

: 4. aug 2017, 20:31
af Stensgaard
Truntebryg skrev:Der er såmænd ikke nogen grund til at eksperimentere for meget, ved du at du skal brygge en stærk øl lidt ude i fremtiden - så er det smart bare at brygge noget alm. øl på den gær du vil bruge - og så genbruger du hele gærkagen i den stærke øl.
Enig - en passende gærstarter til 30 liter stærk øl er 30 liter almindelig øl.

Re: Vask/genbrug af gær

: 13. aug 2017, 12:13
af mido14
Stensgaard når du gemmer gærkagen fra et bryg, hvad gør du så når gæren skal bruges igen?
Tilsætter du den direkte ( selvfølgelig er gæren ved stuetemperatur når den skal bruges) eller hvad?
Hvordan med mængden af den gemte gærkage? Tænker på om det hele ryger i eller hvordan man regner det ud.

Re: Vask/genbrug af gær

: 27. aug 2017, 18:37
af RT BRYG
Du laver bare en god stor mængde i en starter . Heller for meget end for lidt gær.


Sent from my iPhone using Tapatalk