Hej med jer.
Jeg flaskekarbonerer og har et lille problem med overkarbonering. Jeg har beregnet mit sukkerbehov med flere af de forskellige "beregnere" som er tilgængelige, og får stort set de samme værdier.
Øllet gærer ved ca. 18 grader i 3-4 uger.
FG med refraktometer på sidste stout er 1.035 og på hydrometer 1.020 (hvorfor denne forskel??)
FG har været stabil gennem en uge og gærlåsen bobler meget sparsomt.
Jeg har tilsat 2g. hvidt sukker pr 0,5l flaske
Hvorfor ender jeg alligevel med overkarboneret øl???.
Gode forslag og tanker imødeses ;-)
Vh
Hr.Øl
overkarboneret. Hvorfor???
overkarboneret. Hvorfor???
Venlig hilsen
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: overkarboneret. Hvorfor???
Et refraktometer kan ikke måle væske med alcohol, der skal laves en beregning for at kunne bruge det. Beregningen kan bl.a. foretages her: https://brygbaren.dk/beregninger/refraktometer/
Du har tilsat 4gr sukker pr. liter øl og det er ikke for meget, men jeg tror ikke din øl har været gæret færdig.
Du har tilsat 4gr sukker pr. liter øl og det er ikke for meget, men jeg tror ikke din øl har været gæret færdig.
keep it simple !
Re: overkarboneret. Hvorfor???
Det er jo nok rigtigt, bare mærkeligt at FG ikke rykker sig overhovedet..... Og en almindelig stout har gæret ved 18 grader i næsten 4 uger.fjorgensen skrev:Et refraktometer kan ikke måle væske med alcohol, der skal laves en beregning for at kunne bruge det. Beregningen kan bl.a. foretages her: https://brygbaren.dk/beregninger/refraktometer/
Du har tilsat 4gr sukker pr. liter øl og det er ikke for meget, men jeg tror ikke din øl har været gæret færdig.
Hr. Øl
Venlig hilsen
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
Re: overkarboneret. Hvorfor???
18 grader er i den lave ende af en almindelig ale-gærs foretrukne område.
Det vil give en meget ren forgæring, altså ikke mange estere og gærkarakter.
Men det tager også længere tid.
Du kunne med fordel løfte temperaturen til 22 grader efter 14 dage. Dermed får du de sidste point nedad i FG. Og på det tidspunkt har gæren afsat sin karakter til øllet.
Alternativet er, at du har en infektion.
Jeg tror dog på manglende nedgæring, da en FG på 1.035 er meget højt, næsten uanset hvordan den er mæsket, og hvor høj OG var.
Det vil give en meget ren forgæring, altså ikke mange estere og gærkarakter.
Men det tager også længere tid.
Du kunne med fordel løfte temperaturen til 22 grader efter 14 dage. Dermed får du de sidste point nedad i FG. Og på det tidspunkt har gæren afsat sin karakter til øllet.
Alternativet er, at du har en infektion.
Jeg tror dog på manglende nedgæring, da en FG på 1.035 er meget højt, næsten uanset hvordan den er mæsket, og hvor høj OG var.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: overkarboneret. Hvorfor???
Det lyder som et godt bud at de 18 grader er i underkanten. Ellers kan jeg simpelthen ikke se hvad der skulle være galt. Jeg tror jeg forsøger at hæve temperaturen den sidste uge af gæringen som du foreslår. Det er da et forsøg værd....
Tak for hjælpen
Hr. Øl
Tak for hjælpen
Hr. Øl
Venlig hilsen
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
Hr. Øl
20L Braumeister
Sidste bryg: Øl
Re: overkarboneret. Hvorfor???
Er feks US05 ikke en alm ale gær? Firmaet foreslår 15-22 grader som den ideelle gæringstemp. 18 grader er da stort set lige i midten af det de anbefaler. Jeg gærer altid stouts ved 17-19 grader og bøvler ikke med overkarbonering.Borg skrev:18 grader er i den lave ende af en almindelig ale-gærs foretrukne område.
Det vil give en meget ren forgæring, altså ikke mange estere og gærkarakter.
Men det tager også længere tid.
Du kunne med fordel løfte temperaturen til 22 grader efter 14 dage. Dermed får du de sidste point nedad i FG. Og på det tidspunkt har gæren afsat sin karakter til øllet.
Alternativet er, at du har en infektion.
Jeg tror dog på manglende nedgæring, da en FG på 1.035 er meget højt, næsten uanset hvordan den er mæsket, og hvor høj OG var.
Re: overkarboneret. Hvorfor???
Sukkeret kan være inficeret hvis ikke det er varmebehandlet. Smager øllet som det skal?hr.øl skrev: Hvorfor ender jeg alligevel med overkarboneret øl???.
Vh
Hr.Øl
Det kan være svært at smage hvis der er meget co2 i, så hæld det op i et stort glas og lade det bruse af inden du smager. Jeg har været ud for inficerede flasker fordi jeg brugte ubehandlet sukker direkte i flasken. Men det kan tydeligt smages som en let syrlig bismag, også efter co2en er væk.
Ellers kan et bud være iltning ved flaskning. Hvis gæren har meget ilt med i flasken laver den mere co2 end beregnet. Så hvordan flasker du? omstikning, eller hvad, og hvordan?
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves