Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf kbaggen » 15. nov 2017, 08:43

Hej,
har lavet nogle Pilsner og jeg er bare ikke tilfreds, selvom jeg omhggeligt har beregnet kabonerignen og den er iorden, så virker øllet flat især fordi skummet ikke er tilstede og kun er der som store bobler i starten ved ophældning, og disse store bobler forsvinder meget hurtigt.

Det lette og stabile mælke-agtige skum, som jeg forbinder med en god øl, vil bare ikke komme frem på mine Pilsner........!

Sidste forsøg var:
85% Pilsner
10% Munich
5% Carapils

Og mæskede ved en 62-64 grader, dog var der lidt bøvl med at holde temperatur og i store dele var den 62 og ikke de 64 som tilsigtet! Den er blevet meget tør 1010 (beersmith beregnet 1012).

Spørgsmålet er så hvad jeg kan gøre bedre næsten gang, mæske ved 65-67´C? For malt-blandingen burde vel ellers være god for skumet? Eller skal jeg smide lidt hvede i.....eller?
kbaggen
 
Indlæg: 323
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf Dalmoseosebryg » 15. nov 2017, 11:10

Hvor længe har den stået siden karbonering en?
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 828
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf kbaggen » 15. nov 2017, 14:02

14 dage!
Og sukker var blandet fint ( se mit skriveri i viewtopic.php?f=1&t=13078 )!

Så ved schisme ikke selv.........har i et andetforsøg heller ikke fået en ordentlig skumkrone på Pilsner!
kbaggen
 
Indlæg: 323
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf Dalmoseosebryg » 15. nov 2017, 15:07

Jeg har heller ikke haft det bedste held med skum på lagerøl, har dog bemærket at skummet tiltager ved lagring, derfor mit spørgsmål, næste lagerøl skal have 250-300g havregryn i gryde
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 828
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf fjorgensen » 15. nov 2017, 15:34

Hvad bruger du til rengøring af brygudstyr og drikkeglas ?
Sæbe/opvaskemiddel er en sand dræber for skum.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 700
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf kbaggen » 15. nov 2017, 16:07

Dalmoseosebryg skrev:Jeg har heller ikke haft det bedste held med skum på lagerøl, har dog bemærket at skummet tiltager ved lagring, derfor mit spørgsmål, næste lagerøl skal have 250-300g havregryn i gryde


Der står vist en 16Liter nu i skuret og vi ser tiden an! Den med havregrun kan jeg heller ikke finde ud af, for det ene sted læser jeg der er stoffer i der stabilisere skummet, mens det andet sted at havregrun indeholder oiler som modvirker skummet! Schisme ikke let!
kbaggen
 
Indlæg: 323
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf kbaggen » 15. nov 2017, 16:11

fjorgensen skrev:Hvad bruger du til rengøring af brygudstyr og drikkeglas ?
Sæbe/opvaskemiddel er en sand dræber for skum.


Den er jeg med på!
Starsan og skoldning til alt! Gryder osv. vaskes i rent vand inden brug/bryg!
Glas vaskes med vand inden ophældning!
kbaggen
 
Indlæg: 323
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf fjorgensen » 15. nov 2017, 20:31

kbaggen skrev:
fjorgensen skrev:Hvad bruger du til rengøring af brygudstyr og drikkeglas ?
Sæbe/opvaskemiddel er en sand dræber for skum.


Den er jeg med på!
Starsan og skoldning til alt! Gryder osv. vaskes i rent vand inden brug/bryg!
Glas vaskes med vand inden ophældning!

Jamen så er den jo aflivet :-)
Jeg bruger ofte 10% Cara Pils eller Cara Crystal i mine øl og jeg plejer at have et fint og holdbart skum på mine øl. Jeg har også brugt havregryn eller rå kværnet byg, men jeg synes ikke jeg kan se nogen forskel i forhold til Cara Pils.
Som det er nævnt i tråden, så synes jeg også at skummet bliver mere stabilt ved lagring over tid.
keep it simple !
fjorgensen
 
Indlæg: 700
Tilmeldt: 2. apr 2014, 11:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf admin » 15. nov 2017, 20:36

Brug store mængder af saaz, om mæsk en tand højere så skal du bare se løjer :)

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

www.fribryg.dk
www.facebook.dk/fribryg
Brugeravatar
admin
Site Admin
 
Indlæg: 4566
Images: 447
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf kbaggen » 16. nov 2017, 08:50

admin skrev:Brug store mængder af saaz, om mæsk en tand højere så skal du bare se løjer :)

Sendt fra min HUAWEI VNS-L31 med Tapatalk


Den er med Saaz :-) https://beercalc.org/?t=161678 (IBU holder dog ikke fordi jeg ikke køler aktivt og så har en isomering eftefølgende, så regner med en 33-35 IBU).

Men super med råd om at mæske højere! Som sådanne smager den schimse godt, men den skal have mere skum!
kbaggen
 
Indlæg: 323
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf kbh36 » 16. nov 2017, 09:06

Er der ikke noget med at isomerisationen stopper når temperaturen kommer under 82 grader?

Så hvis du køler ned til 82 grader, og så tilsætter humlen der, så skulle der kun komme et minimum af bitterhed.
/Klaus
26 bryg til dato + 3*Cider - hmm, for mange tomme flasker og fustager.. Wit(1075), Wit(1070) og en mørk belgisk (1085) brygget.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
kbh36
 
Indlæg: 261
Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
Geografisk sted: 4060 Kr. Såby

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf kbaggen » 16. nov 2017, 12:24

kbh36 skrev:Er der ikke noget med at isomerisationen stopper når temperaturen kommer under 82 grader?

Så hvis du køler ned til 82 grader, og så tilsætter humlen der, så skulle der kun komme et minimum af bitterhed.


Jo, ligepræcis, og har regnet på samme opskrift i Beersmith2 med 25 min cool-down til 80´C og dermed fermkommer de 33-35 IBU! Det kan Beercalc desværre ikke (det er pt. den eneste grund til jeg bruger beersmith).
kbaggen
 
Indlæg: 323
Tilmeldt: 9. nov 2007, 21:09

Re: Pilsner bryg - intet skum, store bobler, flad!

Indlægaf L.R. » 16. nov 2017, 20:12

Hej

Dette link giver osse noget om skum.
http://www.lowoxygenbrewing.com/uncategorized/foam/

L.R.
L.R.
 
Indlæg: 160
Images: 0
Tilmeldt: 21. mar 2008, 21:20
Geografisk sted: Roskilde


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 9 gæster