efficiency??

efficiency??

Indlægaf Photografen » 15. nov 2017, 11:23

Er støt på dette utryg - efficiency - flere gange samt læst at hver bryganlæg havde deres egen værdi??? Hvad betyder det og hvilken betydning har det samt hvordan finder jeg "Min" værdi?
Photografen
 
Indlæg: 37
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50

Re: efficiency??

Indlægaf søreno » 15. nov 2017, 13:02

Mash efficiency eller mæskeeffektivitet er, hvor meget sukker, du kan trække ud af malten. Hver malt har et samlet sukkerindhold, og når du mæsker og sparger, trækker du en del af dette sukker ud, men noget forbliver bundet i masken, så du trækker en given procentdel ud. Denne procent er nogenlunde konstant for de fleste systemer (men altså forskellig fra system til system).
Det er din mæskeeffektivitet.

Hvis du skal finde en samlet effektivitet for dit system, skal du også indregne tab andre steder. Hvor meget er der tilbage i gryden, hvor meget mister du til trub og så videre. Det er den procent, du skal indføre i programmet. Den kan variere lidt alt efter hvor meget humle, du bruger, hvor meget trub, der er, osv.

Når du har fundet din procent, kan du indføre den i dit opskriftsprogram. Så får du en mere præcis forudsigelse af din OG. Jeg mener, at fx beercalc regner med en standardprocent på 75. Den kan du så ændre, når du laver din opskrift.

Hvis du skal finde din procent, kan du lave en opskrift med fx 75% og så se på, hvor skævt du rammer i forhold til OG. Ændr din procent indtil det passer nogenlunde med den OG, som programmet forudsiger. Så har du effektiviteten for dit system. Det kræver nok et par forsøg, før du kan være sikker.

VH
Søren
søreno
 
Indlæg: 1619
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: efficiency??

Indlægaf Photografen » 15. nov 2017, 19:28

Tak Søren - Super godt forklaret! :-)

Per
Photografen
 
Indlæg: 37
Tilmeldt: 11. sep 2017, 19:50


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster