Hey folkens.
Jeg har tænkt mig at lave 4 mindre bryg på 5 liter stykket, som start på en længere række af forsøg.
De bliver alle SMaSH, hvor den eneste forskel bliver malt typen. Jeg gør det for at få lidt erfaring og kendskab til de forskellige base malt typer.
Malt typerne bliver:
-Pilsner
-Pale ale
-Vienna
-Pale ale marris otter
Af hvad jeg selv har kunne læse mig til tænker jeg at gær typen bliver enten s-04, us-05 eller s-33.
Lige nu står valget på s-04 men jeg er åben for andre. Hvis folk har et godt bud.
Der hvor jeg er mest i tvivl er humlen. Der er jo så hulens mange at vælge imellem. Jeg regner med at have en ibu på mellem 20 og 30 (har ikke helt bestemt mig endnu).
Da det ikke er humlen forsøget handler om skal det jo ikke være en alt for speciel type.
Jeg har kigget lidt på cascade da jeg syntes den lyder som en fin humle at lade stå for sig selv.
Men hvad har i af bud?
Jeg har indtil videre brygget omkring 7 forskellige allgrain kits fra twoj så min erfaring er ikke så stor.
Håber i har noget godt indput
Mvh.
CasparB
Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Re: SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Min første øl var en SMASH bestående af Maris Otter og Cascade. Gæren var en Wyeast 1056. Pendanten til denne vådgær er en US Safale 05, der er lavet på samme gærstamme.
Øllen blev fantastisk og jeg overvejer om denne simple kombination skal være min “hus øl”. Det er hvertfald en jeg vender tilbage til og da du både nævner Cascade, Maris Otter og Us05 som mulighed, vil den være oplagt.
Øllen blev fantastisk og jeg overvejer om denne simple kombination skal være min “hus øl”. Det er hvertfald en jeg vender tilbage til og da du både nævner Cascade, Maris Otter og Us05 som mulighed, vil den være oplagt.
Re: SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Når du gerne vil have forskellen mellem basismalte frem vil jeg foreslå at gå efter en mere neutral humle. Fx Hallertauer, Goldings eller Saaz.
Cascade bruges som oftest til amerikanske IPA'er, hvor den giver den fyldige citrus og blomsteragtige smag. Så den er efter min mening ikke så oplagt til dit forsøg da den nemt overdøver forskellen i malten (men det vil bestemt give en god øl).
Du kan selvfølgelig bruge den i små mængder udelukkende som bitterhumle, men det er ikke rigtigt det Cascade er lavet til.
Jeg er ikke helt så meget hjemme i de gærstammer du nævner men også her ville jeg foretrække noget neutralt og så bruge den samme til alle bryg.
Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
Cascade bruges som oftest til amerikanske IPA'er, hvor den giver den fyldige citrus og blomsteragtige smag. Så den er efter min mening ikke så oplagt til dit forsøg da den nemt overdøver forskellen i malten (men det vil bestemt give en god øl).
Du kan selvfølgelig bruge den i små mængder udelukkende som bitterhumle, men det er ikke rigtigt det Cascade er lavet til.
Jeg er ikke helt så meget hjemme i de gærstammer du nævner men også her ville jeg foretrække noget neutralt og så bruge den samme til alle bryg.
Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
Re: SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Når det er malten du vil udforske, skal du helt sikkert anvende en neutral gær og en neutral humle.
US-05 er er glimrende valg som gær, og Hallertauer eller EKG er glimrende neutrale humler.
Undlad de amerikanske kraftige aromahumler.
Mæsk ved 65 grader hver gang, og hold gæringen på 19 grader.
Så har du alle forudsætninger for at vurdere de forskellige malte.
Rigtig god fornøjelse.
US-05 er er glimrende valg som gær, og Hallertauer eller EKG er glimrende neutrale humler.
Undlad de amerikanske kraftige aromahumler.
Mæsk ved 65 grader hver gang, og hold gæringen på 19 grader.
Så har du alle forudsætninger for at vurdere de forskellige malte.
Rigtig god fornøjelse.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Tak for svarende. Jeg prøver med US-05 gær og hallertauer humle.
Men hvilken hallertauer mener i?
Mittelfrüh, tradition, blanc eller taurus?
Men hvilken hallertauer mener i?
Mittelfrüh, tradition, blanc eller taurus?
Re: SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Glimrende idé med forskellige basismalte.
Jeg ville også fravælge Cascade, og i øvrigt kun smide en bitterhumle i.
Hallertauer Blanc er heller ikke et godt valg til dette forsøg. Det er en meget karakteristisk humle.
Jeg ville også fravælge Cascade, og i øvrigt kun smide en bitterhumle i.
Hallertauer Blanc er heller ikke et godt valg til dette forsøg. Det er en meget karakteristisk humle.
Re: SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Prøver Hallertauer mittelfrüh så. Tænker det må være den folk mener når de bare siger Hallertauer.
Tak for hjælpen folkens
Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
Tak for hjælpen folkens
Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
Re: SMaSH forsøg. Humle? Gær?
Ja, Mittelfrüh.CasparB skrev:Prøver Hallertauer mittelfrüh så. Tænker det må være den folk mener når de bare siger Hallertauer.
Tak for hjælpen folkens
Sendt fra min WAS-LX1 med Tapatalk
Min baggrund for valget er at anvende Noble Hops. Altså de gamle europæiske sorter, dyrket i Europa.
https://beerandbrewing.com/amp/noble-hops-cheat-sheet" onclick="window.open(this.href);return false;
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;