Hej med jer (igen igen),
som nogle af jer har opdaget gør jeg en dyd i at springe over hvor gæret er lavest, og seneste idé/overvejelse er at køle urt med is?
Jeg er ikke ude på at køle helt ned til "pitching" temp, men bare ned under de 80´C hvormed isomeringen er slut. Derefter lukkes gryde med stanniol/plastik/stor elastik.
Hvis jeg beregner termodynamikken med en faseovergang og at udgangspunktet at isen er -10´C, så vil 3 Liter is i 18 Liter kogt urt (99´C) give en temp. på ca. 75´C efter tilførelse af is!
Dvs.:
1). Koge 3 L vand (koger ilt ud)
2). smide de 3L gærspand stadig kogende for at steriliere gærspand.
3). Hermetisk lukke denne da en fryser slet ikke er steril.
4). Fryse!
5). når kogning af urt og "Cool break" er overstået smides is i urt (antagelivs 95´C på dette tidspunkt)!
6). Gryde lukkes med stanniol og plastik og lades stå gennem "over Night Chilling" til næste dag mens "vitality starter" drøner afsted. Vigtigt at grde lukkes inden den kommer under 70´C iht. selv-pastuering!
Fordele:
Kan dele brygdag i 2! Hurtigt måde at køle ned under de 80´C hvilket er interesant iht. isomering!
Ulempe:
Er der nogle? Vandet er kogt og lige så iltfattigt som urt? Så Buggy-man HSA er vil ikke et problem?
Skal siges jeg har lavet "Over-night Chilling" de sidste 50 bryg, og ikke haft negative oplevelser med dette!
reality check - Is til køling af urt!
reality check - Is til køling af urt!
KBN
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
http://www.iblopper.bubble-logger.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"iBLOPPER – iot Fermentation Logger! An activity and fermentation logger´s to attach to your airlock. Build your self. Free to use"
Tilbage til "Generelt om brygning"
Gå til
- Håndbryg
- ↳ Generelt om brygning
- ↳ sammenlignings eksperimenter
- ↳ Udstyr
- ↳ BrewControl
- ↳ Microprocessor styring til ølbrygning
- ↳ Professionel udstyr
- ↳ Hjemmebar
- ↳ Se mit brygværk
- ↳ BJCP Opskrifter
- ↳ FAQ og Guidelines
- ↳ For øl dommere, og alle andre der har lyst til at spørge en øldommer til råds.
- ↳ Opskrifter
- ↳ klon opskrifter
- ↳ 1. LIGHT LAGER
- ↳ 1A. Lite American Lager
- ↳ 1B. Standard American Lager
- ↳ 1C. Premium American Lager
- ↳ 1D. Munich Helles
- ↳ 1E. Dortmunder Export
- ↳ 2. PILSNER
- ↳ 2A. German Pilsner (Pils)
- ↳ 2B. Bohemian Pilsener
- ↳ 2C. Classic American Pilsner
- ↳ 3. EUROPEAN AMBER LAGER
- ↳ 3A. Vienna Lager
- ↳ 3B. Oktoberfest
- ↳ 4. DARK LAGER
- ↳ 4A. Dark American Lager
- ↳ 4B. Munich Dunkel
- ↳ 4C. Schwarzbier (Black Beer)
- ↳ 5. BOCK
- ↳ 5A. Maibock/Helles Bock
- ↳ 5B. Traditional Bock
- ↳ 5C. Doppelbock
- ↳ 5D. Eisbock
- ↳ 6. LIGHT HYBRID BEER
- ↳ 6A. Cream Ale
- ↳ 6B. Blonde Ale
- ↳ 6C. Kölsch
- ↳ 6D. American Wheat or Rye Beer
- ↳ 7. AMBER HYBRID BEER
- ↳ 7A. Northern German Altbier
- ↳ 7B. California Common Beer
- ↳ 7C. Düsseldorf Altbier
- ↳ 8. ENGLISH PALE ALE
- ↳ 8A. Standard/Ordinary Bitter
- ↳ 8B. Special/Best/Premium Bitter
- ↳ 8c. Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
- ↳ 9. SCOTTISH AND IRISH ALE
- ↳ 9A. Scottish Light 60/-
- ↳ 9B. Scottish Heavy 70/-
- ↳ 9C. Scottish Export 80/-
- ↳ 9D. Irish Red Ale
- ↳ 9E. Strong Scotch Ale
- ↳ 10. AMERICAN ALE
- ↳ 10A. American Pale Ale
- ↳ 10B. American Amber Ale
- ↳ 10C. American Brown Ale
- ↳ 11. ENGLISH BROWN ALE
- ↳ 11A. Mild
- ↳ 11B. Southern English Brown
- ↳ 11C. Northern English Brown
- ↳ 12. PORTER
- ↳ 12A. Brown Porter
- ↳ 12B. Robust Porter
- ↳ 12C. Baltic Porter
- ↳ 13. STOUT
- ↳ 13A. Dry Stout
- ↳ 13B. Sweet Stout
- ↳ 13C. Oatmeal Stout
- ↳ 13D. Foreign Extra Stout
- ↳ 13E. American Stout
- ↳ 13F. Russian Imperial Stout
- ↳ 14. INDIA PALE ALE (IPA)
- ↳ 14A. English IPA
- ↳ 14B. American IPA
- ↳ 14C. Imperial IPA
- ↳ 15. GERMAN WHEAT AND RYE BEER
- ↳ 15A. Weizen/Weissbier
- ↳ 15B. Dunkelweizen
- ↳ 15C. Weizenbock
- ↳ 15D. Roggenbier (German Rye Beer)
- ↳ 16. BELGIAN AND FRENCH ALE
- ↳ 16A. Witbier
- ↳ 16B. Belgian Pale Ale
- ↳ 16C. Saison
- ↳ 16D. Bière de Garde
- ↳ 16E. Belgian Specialty Ale
- ↳ 17. SOUR ALE
- ↳ 17A. Berliner Weisse
- ↳ 17B. Flanders Red Ale
- ↳ 17C. Flanders Brown Ale/Oud Bruin
- ↳ 17D. Straight (Unblended) Lambic
- ↳ 17E. Gueuze
- ↳ 17F. Fruit Lambic
- ↳ 18. BELGIAN STRONG ALE
- ↳ 18A. Belgian Blond Ale
- ↳ 18B. Belgian Dubbel
- ↳ 18C. Belgian Tripel
- ↳ 18D. Belgian Golden Strong Ale
- ↳ 18E. Belgian Dark Strong Ale
- ↳ 19. STRONG ALE
- ↳ 19A. Old Ale
- ↳ 19B. English Barleywine
- ↳ 19C. American Barleywine
- ↳ 20. FRUIT BEER
- ↳ 20. Fruit Beer
- ↳ 21. SPICE / HERB / VEGETABLE BEER
- ↳ 21A. Spice, Herb, or Vegetable Beer
- ↳ 21B. Christmas/Winter Specialty Spiced Beer
- ↳ 22. SMOKE-FLAVORED AND WOOD-AGED BEER
- ↳ 22A. Classic Rauchbier
- ↳ 22B. Other Smoked Beer
- ↳ 22C. Wood-Aged Beer
- ↳ 23. SPECIALTY BEER
- ↳ 23. Specialty Beer
- ↳ 24. TRADITIONAL MEAD
- ↳ 24A. Dry Mead
- ↳ 24B. Semi-Sweet Mead
- ↳ 24C. Sweet Mead
- ↳ 25. MELOMEL (FRUIT MEAD)
- ↳ 25A. Cyser
- ↳ 25B. Pyment
- ↳ 25C. Other Fruit Melomel
- ↳ 26. OTHER MEAD
- ↳ 26A. Metheglin
- ↳ 26B. Braggot
- ↳ 26C. Open Category Mead
- ↳ 27. STANDARD CIDER AND PERRY
- ↳ 27A. Common Cider
- ↳ 27B. English Cider
- ↳ 27C. French Cider
- ↳ 27D. Common Perry
- ↳ 27E. Traditional Perry
- ↳ 28. SPECIALTY CIDER AND PERRY
- ↳ 28A. New England Cider
- ↳ 28B. Fruit Cider
- ↳ 28C. Applewine
- ↳ 28D. Other Specialty Cider/Perry
- ↳ Sanitet
- ↳ Hjælp til at komme igang.
- ↳ Mad og øl & øl i mad
- ↳ Køb / Salg / Bytte
- ↳ links til fora/hjemmesider + Info fra håndbrygforum
- ↳ links
- ↳ Øl-Festival
- ↳ Brygger/Lærling
- ↳ Kemi
- ↳ Løst og fast om øl og øloplevelser
- ↳ Cider og vin, eddike.
- ↳ Mjød
- ↳ Gær
- ↳ Bryggerens håndbog
- ↳ Biavlere