Temperatur uden omstikning

Temperatur uden omstikning

Indlægaf JayJay » 30. nov 2017, 16:36

Hej. Jeg har pt. en stout i spanden, som skulle have været i stukket jvf. opskriften. Jeg kom dog til at læse lidt op på omstikning og kom på andre tanker. Men jeg er i tvivl om, hvorvidt spanden bare fortsat skal stå ved stuetemperatur? Opskriften sagde 4-5 dage fra mæskning til omstikning og 9-10 dage fra omstikning til flaskning. Og er det fy-fy at flytte rundt på en spand med indhold?
JayJay
 
Indlæg: 28
Tilmeldt: 1. maj 2012, 10:11
Geografisk sted: Odense

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf BSL » 30. nov 2017, 19:30

Temperaturen har stor indflydelse på forløbet af gæringen. Men du kan sagtens lade den stå ved stuetemperatur.

Du kan også godt flytte den. Men gør det forsigtigt hvis det er lige før flaskningen hvor der skal være så lidt grums og gærrester i øllet som muligt.

Jeg selv omstikker ikke men som du selv er inde på er der mange meninger om den sag.

Husk at øllet ikke skal på flasker før den har gæret helt færdigt. Også selvom den har stået de dage der står i opskriften.

Sendt fra min SM-A320FL med Tapatalk
BSL
 
Indlæg: 6
Tilmeldt: 17. nov 2017, 18:51

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf JayJay » 30. nov 2017, 21:10

Tak for svar. Så er alt godt indtil videre.
Er definitionen "færdiggæret" ensbetydende med manglende aktivitet i gærlåsen eller uændret gravity over nogle dage?
JayJay
 
Indlæg: 28
Tilmeldt: 1. maj 2012, 10:11
Geografisk sted: Odense

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf kbh36 » 30. nov 2017, 21:16

Det er uændret gravity, gærlås kan du ikke stole på.
/Klaus
26 bryg til dato + 3*Cider - hmm, for mange tomme flasker og fustager.. Wit(1075), Wit(1070) og en mørk belgisk (1085) brygget.
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
kbh36
 
Indlæg: 262
Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
Geografisk sted: 4060 Kr. Såby

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf JayJay » 1. dec 2017, 06:13

Super. Tak for hjælpen!
JayJay
 
Indlæg: 28
Tilmeldt: 1. maj 2012, 10:11
Geografisk sted: Odense

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf MEOLSEN » 2. dec 2017, 01:18

"I starten" brugte jeg konsekvent omstikning, men er de senere par år stoppet med det igen idet jeg ikke har kunnet smage nogen umiddelbare forskel. Men jeg er til gengæld begyndt at køle mit bryg ned inden jeg stikker om ifbm. flaksning. Og det giver en hel del ifht klarhed på øllet. Nu har vi som handbryggere de næste måske 3 mdr. jo verdens største køleskab udenfor døren, så det er bare at benytte sig af det :o).

Så min fremgangsmåde nu er at lade mit bryg stå på gærspand ved stuetemp i ca. 14 dage, og så på køl(udenfor i vintertiden) i min. 3 dage, gerne 1 uge, og så flaske det.
mvh
MEOLSEN
MEOLSEN
 
Indlæg: 108
Tilmeldt: 30. dec 2006, 21:10
Geografisk sted: Silkeborg

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf JayJay » 2. dec 2017, 07:13

Spændende. Så det primært formål med nedkølingen inden flaskning er klarhed?

Og når du flytter spanden, tager du så gærlåsen ud? Jeg har bemærket at flytningen (selvfølgelig) giver et væsentligt undertryk i spanden.
JayJay
 
Indlæg: 28
Tilmeldt: 1. maj 2012, 10:11
Geografisk sted: Odense

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf MEOLSEN » 2. dec 2017, 16:48

JayJay skrev:Spændende. Så det primært formål med nedkølingen inden flaskning er klarhed?


Jep :o)

Inden jeg flytter spanden så plejer jeg lige at rengøre omkring gærlåsen, fjerne gærlåse, og så lægge en klud henover hullet, som så bliver overhældt med en smule kogende vand. Og så kan spanden "ånde" igennem den disinficerede klud når den flyttes.
mvh
MEOLSEN
MEOLSEN
 
Indlæg: 108
Tilmeldt: 30. dec 2006, 21:10
Geografisk sted: Silkeborg

Re: Temperatur uden omstikning

Indlægaf JayJay » 2. dec 2017, 17:51

Jamen, det vil jeg da prøve. Tak!
JayJay
 
Indlæg: 28
Tilmeldt: 1. maj 2012, 10:11
Geografisk sted: Odense


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster

cron